Kotimaa

Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt sek­su­aa­li­ri­kok­set ovat raukkamaisia – ministeri matkustaa Ouluun tapaamaan kaupungin ja poliisin johtoa

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) aikoo matkustaa lauantaina Ouluun tapaamaan kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 12.1.2019 10:49 | Päivitetty 12.1.2019 13:31
STT, Heidi Peltonen

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Oulun epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.

Mykkäsen mukaan tällaiset tapaukset eivät mahdu Suomeen eikä asiaa voi jättää sikseen. Hän kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

Mykkänen on keskustellut tapauksista tänään poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa ja aikoo matkustaa tänään Ouluun, missä hän tapaa kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa.

Mykkäsen sekä Oulun poliisin ja kaupungin johdon tapaamisen tarkempi aikataulu ei ole vielä selvillä. Kalevan tietojen mukaan tapaaminen järjestetään lauantaina iltapäivällä. 

Mykkänen aikoo Oulussa keskustella muun muassa siitä, miksi epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia on noussut runsaasti esiin juuri Oulussa.

–  Tällainen ei saa päästä leviämään ja Suomessa ei voi olla, jos tätä ei ymmärrä.

Oulun poliisi tiedotti perjantaina, että sen tutkittavaksi on tullut neljä uutta seksuaalirikosepäilyä. Kaikissa neljässä tapauksessa uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä ja epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. 

"Tietyillä mailla yliedustus"

Mykkänen haluaa lähiviikkoina keskustella muun muassa opettajien, nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden ja lastensuojelun työntekijöiden kanssa siitä, miten hyväksikäyttötapaukset voitaisiin huomata nopeammin.

– Tässä on myös traagista se, että useat hyväksikäyttövyyhdit ovat jatkuneet kuukausia, jopa puoli vuotta, ennen kuin poliisi on saanut tiedon.

Mykkäsen mukaan on kestämätöntä, että tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus seksuaalirikostilastoissa. Hänen mukaansa seksuaalirikoksia ei voida oikeuttaa vetoamalla minkäänlaisiin kulttuurisiin tekijöihin.

– Ei voi olla niin, että Suomesta hakee turvaa ja sen jälkeen itse aiheuttaa turvattomuutta, Mykkänen sanoi ja viittasi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.

–Meidän täytyy pystyä estämään se, että tällainen ilmiö yleistyy.

"Ihmiset ovat yksilöitä"

Mykkänen muistutti Ylen haastattelussa, että selvä enemmistö Suomessa olevista ulkomaalaistaustaisista käyttäytyy joka päivä täysin moitteettomasti. Hän varoitti tuomitsemasta ihmisiä ihonvärin perusteella.

– Vaikka samannäköinen olisi syyllistynyt näihin rikoksiin, se ei tarkoita, että toinen henkilö olisi vastuussa toisen henkilön tekemisistä, Mykkänen painotti.

Mykkäsen mukaan ulkomaalaistaustaisten kollektiivinen syyllistäminen hyväksikäyttörikoksista on haitallista koko suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä se johtaa helposti siihen, että ulkomaalaistaustaiset kokevat olevansa yhteiskunnan ja sen sääntöjen ulkopuolella.

– On omaan jalkaan ampumista, jos alamme syyttää ihmisiä ihonvärin tai ulkonäön perusteella ja pahimmillaan jopa käydä heihin kiinni, Mykkänen sanoi.

–Ihmiset ovat yksilöitä, ja yksilöitä pitää tuomita ja ottaa kiinni silloin kun he syyllistyvät rikoksiin.

Aiemmin lauantaiaamuna sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaati, että hallituksen on kokoonnuttava hätäkokoukseen Oulun seksuaalirikosten vuoksi. 

– Esitämme, että hallitus kokoontuu ylimääräiseen istuntoon, jossa saamme sisäministeriltä ja turvallisuusviranomaisilta tiedonannon Oulun poikkeuksellisen kuvottavista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä, sinisten tiedotteessa todetaan. 

Juttua muokattu kello 12.53: Uutisen kommentointi on päättynyt.

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (42)

Puoluekannasta huolimatta kaikki, paitsi persut, ovat hyssytelleet, osa jopa piilotelleet turvapaikan hakijoita tai halunneet lisätä turvapaikkaa hakevien määrää, kuuntelematta herkällä korvalla kansalaisia. On helppo jyrätä kritiikki, lakaista mahdolliset ongelmat maton alle, ja sitten päivitellään, kun ongelmat räjähtävät käsiin. Jää nähtäväksi, tartutaanko konkreettisesti ongelmien syihin, ettei päivittely jäisi vain tyhjäksi sanan helinäksi. Nuoret tytöt eivät osaa vielä tarpeeksi kriittisesti arvioida tilanteita tai niiden seurauksia, kun sliipattu, muodikkaasti pukeutunut, kännykkää tsättäilevä nuorukainen osoittaa kiinnostusta, silloin on helppo mennä ansaan. Herää myös väistämättä kysymys... onkohan näillä nuorilla miehillä perimmäisenä tarkoituksena turvapaikan haku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevalle voisi antaa kiitosta kommentointimahdollisuudesta ja kohtuullisesta moderoinnista. Kerrankin.
Viimeaikaisista ja muistakin vastaavista tapahtumista, murhista, terroriteosta varoittaneet on tavallisesti hiljennetty kokonaan "totuusmediasta". Jokainen joka on tavallisten ihmisten kanssa tekemisissä, tietää että ylivoimaisesti suurimmalla osalla ihmisistä mielipiteet viimevuosien kaltaiseen "maahanmuuttoon" ovat hyvinkin kielteisiä.

Jokainen joka halusi nähdä 2015 vuoden "pakolais" tulvan läpi, huomasi heti että tulijoitten ikä- ja sukupuolijakauma ei ollut lähelläkään sitä mitä sen pitäisi olla. Eikä tulijat sitten kuitenkaan osoittautuneet hyvinkoulutetuiksi "suoraan Akavan jäseniksi kelpaaviksi" kuten joku poliitikko taisi julkisuudessa hehkuttaa. Kotoutumiseen on tuhlattu mielettömästi rahaa ilman minkäänlaisia tuloksia, ihmettelen koko termiä; koska oikeilla motiiveilla liikkeellä oleville ei tarvita mitään kotoutusohjelmia. Vai järjestetäänkö niitä esimerkiksi ruotsalaisille, virolaisille tai saksalaisille muuttajille?

Poliisi on julkisuudessa sanonut kyseessä olevan vain jäävuoren huippu, eli tapauksia tulee varmasti lisää ja paljon. Eikä Oulu tule jäämään ainoaksi paikkakunnaksi missä näitä ilmenee. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä siellä somessa oikein tapahtuu koko ajan.
Mitä nuoret tytöt ja pojat somesta hakevat.
Miten ja kuka opettaa nuorille mitä somessa voi tehdä ja mitä siellä ei missään nimessä pidä mennä tekemää. Eli ei pidä mennä sopimaan tapaamisia tuntemattomien kanssa. Tätä ei opeta tenaville sisä- tai pääministeri vaan kodit ja koulu.
Ennaltaehkäisevää työtä kouluun. Terveyskasvatus ekaluokasta alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuukohan Mykkäselle ja kumppaneille mieleen se, että kuka ja mikä puolue aavisti nämä ongelmat jo
vuonna 2015?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministeriö on ollut tällä vaalikaudella yhden puolueen hallussa ja kolme sisäministeriä on epäonnistunut tehtävässä. Samoin Oulun päättäjiä johtaa saman puolueen henkilö. Olisko aika vaihaa tehtäviin henkilöt ja edustajat jotka ajattelevat suomalaisten etua, koska suomalaiset heidät sinne on valinnut ajamaan suomalaisten asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän poliitikoilta puhetta riittää, teot jäävät sitten vain puheen asteelle.

Orpon lausuma " pelolle ei saa antaa sijaa " kuullostaa jo irvokkaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nykyiset hallituspuolueet kesk.kok.siniset(ennen persut)olivat hallituksen alkutaipaleella tekemässä päätökset maahanmuutosta joka on nyt viimeistään tunnustettava epäonnistuneeksi.Onhan perin pöyristyttävää että nyt kyseiset puolueet huutavat mediassa että on tehtävä sitä ja tätä,kun kaikki tietävät että huutelu johtuu vain ja ainoastaan tulevista vaaleista joiden vaalipropagandaa se on.Kun nyt kyseiset herrat puolueittensa johdossa hakevat syyllisiä kansalaisten turvattomuuteen,kannattaisi katsoa peiliin ja todeta sieltä syylliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maamme puolesta.. Mikäli nyt ei Oulu saa tätä häpeämätöntä taantumaa kuntoon, vien toukokuussa 600 työpaikkaa muualle ja itse perässä. Virkamiehet ovat osoittauneet avuttomiksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikko sanoo, että tekijät on saatava vastuuseen. Voisiko joskus olla niin suoraselkäisiä ja vastuutakantavia politiitikkoja ja tunnustettaisiin, että oltiin tunareita ja rohkeasti erottaisiin ja tunnustettaisiin kansalle näin, että ei mennyt ihan putkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla niin että karkotus on ainoa rangaistus. Sehän on sama kuin ei mitään. Ensin 10 vuotta linnaa ja sen jälkeen palautus sinne mistä ovat tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi vastuuttomasti toimivat EU-ulkorajojen vastaanottokäytänteet!
Miten voi olla mahdollista, että EU:n ulkopuolelta tuleva voi ilmoittaa itsensä ensimmäistä kertaa turvapaikan hakijaksi Suomeen matkattuaan jo läpi koko Euroopan muiden EU-maiden; esim. juuri naapurimme Ruotsin viranomaisten taloudellisesti avustaen laivoilla etelän kaupunkeihimme tai junalla ja linja-autoilla Tornioon??

Yhteisvastuullisuudesta tai edes reilun pelin sääntöjen luomisesta ei ollut puhettakaan!
Jos näillä Oulun ikävillä seuraksilla olisi edes mahdollisuutta ensi kesästä Suomen EU-puheenjohtajuuskautena herätellä tasa-arvoista kohteluperustelua kaikille oikeasti vain vainon ja hädänalaisen tilanteensa vuoksi lainmukaisen pakolaisstatuksen saamiseksi yhtenäistää, niin Suomen kuuluisi väärin kohdeltuna, etelästä kaukaisimpana jäsenmaana vaatia ja ehdottaa uutta oikeudenmukaista toimintamallia kaikille jo tapahtuneesta kärsimyksestä viisastuneena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne ministeri Mykkänen aikoo karkottaa näitä rikoksentekijöitä? Suomi on neuvotellut esim. Irakin kanssa jo useamman vuoden palautuksista, mutta Irak vastustaa niitä eikä halua ottaa kansalaisiaan vastaan. Jokin aika sitten uutisoitiin juuri tällaisesta tapauksesta, jossa henkilö palautettiin takaisin Suomeen Irakista, koska viranomaiset eivät häntä ottaneet siellä vastaan. Rahaa palaa tällaiseen ja kuka maksaa??
Näiden tapausten tiimoilta herää myös kysymys, onko Oulu ainoa kaupunki Suomessa, jossa näitä raukkamaisia tekoja on tapahtunut ja tapahtuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin ja poliisin johto ovat tapahtuneessa toissijaisia toimijoita. Mykkäsen tulisi paneutua selvittämään sisäministeriönsä toimintamallit ja oikaista ne virheet, mitä hänen edeltäjänsä Orpo teki vuonna 2015.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on nyt nähty että hallitus ei ole kykeneväinen asialle tekemään yhtään mitään. Ensin toimillaan mahdollistivat nämä kauheudet jossa yksi lapsi on jo kuollut. Sipilä ja Mykkänen erotkaa välittömästi ja ottakaa vastuu teoistanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko poliisi tehnyt mediahälytyksensä ? Mediahälytys on kaikista tärkein asia tämän päivän poliisitoiminnassa , sitten ylinopeus ,ja muusta ei niin väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Mykkänen "hädissään" nyt hieman ja kuin hakoteillä koko casessa. Hyvä ja tod.tärkeä seikka se on, että ollaan huolissaan, mutta, miten Oulun Kaupungin -johdon ja Oulun Poliisin tapaaminen ratkaisee mitään todella törkeiden ja hirvittävien rikoksien suhteen, joita ulkomaalaiset ovat Oulussa tehneet? Olisi pitänyt puuttua asioihin jo paljon aiemmin, hallitustasolla ja tiukentaa "seulaa" kun pakolaisia otetaan maahamme..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä esitä yllättynyttä, nämä oli ajan kysymys ja vasta jäävuoren huippu. Olette yksi isoimpia syypäitä tapahtuneisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image