Kotimaa

Sisäministeri Mykkänen: Oulun epäillyt sek­su­aa­li­ri­kok­set ovat raukkamaisia – ministeri matkustaa Ouluun tapaamaan kaupungin ja poliisin johtoa

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) aikoo matkustaa lauantaina Ouluun tapaamaan kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 12.1.2019 10:49 | Päivitetty 12.1.2019 13:31
STT, Heidi Peltonen

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Oulun epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.

Mykkäsen mukaan tällaiset tapaukset eivät mahdu Suomeen eikä asiaa voi jättää sikseen. Hän kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

Mykkänen on keskustellut tapauksista tänään poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa ja aikoo matkustaa tänään Ouluun, missä hän tapaa kaupungin ja paikallisen poliisin johtoa.

Mykkäsen sekä Oulun poliisin ja kaupungin johdon tapaamisen tarkempi aikataulu ei ole vielä selvillä. Kalevan tietojen mukaan tapaaminen järjestetään lauantaina iltapäivällä. 

Mykkänen aikoo Oulussa keskustella muun muassa siitä, miksi epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia on noussut runsaasti esiin juuri Oulussa.

–  Tällainen ei saa päästä leviämään ja Suomessa ei voi olla, jos tätä ei ymmärrä.

Oulun poliisi tiedotti perjantaina, että sen tutkittavaksi on tullut neljä uutta seksuaalirikosepäilyä. Kaikissa neljässä tapauksessa uhrit ovat alle 15-vuotiaita tyttöjä ja epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. 

"Tietyillä mailla yliedustus"

Mykkänen haluaa lähiviikkoina keskustella muun muassa opettajien, nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden ja lastensuojelun työntekijöiden kanssa siitä, miten hyväksikäyttötapaukset voitaisiin huomata nopeammin.

– Tässä on myös traagista se, että useat hyväksikäyttövyyhdit ovat jatkuneet kuukausia, jopa puoli vuotta, ennen kuin poliisi on saanut tiedon.

Mykkäsen mukaan on kestämätöntä, että tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus seksuaalirikostilastoissa. Hänen mukaansa seksuaalirikoksia ei voida oikeuttaa vetoamalla minkäänlaisiin kulttuurisiin tekijöihin.

– Ei voi olla niin, että Suomesta hakee turvaa ja sen jälkeen itse aiheuttaa turvattomuutta, Mykkänen sanoi ja viittasi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.

–Meidän täytyy pystyä estämään se, että tällainen ilmiö yleistyy.

"Ihmiset ovat yksilöitä"

Mykkänen muistutti Ylen haastattelussa, että selvä enemmistö Suomessa olevista ulkomaalaistaustaisista käyttäytyy joka päivä täysin moitteettomasti. Hän varoitti tuomitsemasta ihmisiä ihonvärin perusteella.

– Vaikka samannäköinen olisi syyllistynyt näihin rikoksiin, se ei tarkoita, että toinen henkilö olisi vastuussa toisen henkilön tekemisistä, Mykkänen painotti.

Mykkäsen mukaan ulkomaalaistaustaisten kollektiivinen syyllistäminen hyväksikäyttörikoksista on haitallista koko suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä se johtaa helposti siihen, että ulkomaalaistaustaiset kokevat olevansa yhteiskunnan ja sen sääntöjen ulkopuolella.

– On omaan jalkaan ampumista, jos alamme syyttää ihmisiä ihonvärin tai ulkonäön perusteella ja pahimmillaan jopa käydä heihin kiinni, Mykkänen sanoi.

–Ihmiset ovat yksilöitä, ja yksilöitä pitää tuomita ja ottaa kiinni silloin kun he syyllistyvät rikoksiin.

Aiemmin lauantaiaamuna sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaati, että hallituksen on kokoonnuttava hätäkokoukseen Oulun seksuaalirikosten vuoksi. 

– Esitämme, että hallitus kokoontuu ylimääräiseen istuntoon, jossa saamme sisäministeriltä ja turvallisuusviranomaisilta tiedonannon Oulun poikkeuksellisen kuvottavista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä, sinisten tiedotteessa todetaan. 

Juttua muokattu kello 12.53: Uutisen kommentointi on päättynyt.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (42)

Puoluekannasta huolimatta kaikki, paitsi persut, ovat hyssytelleet, osa jopa piilotelleet turvapaikan hakijoita tai halunneet lisätä turvapaikkaa hakevien määrää, kuuntelematta herkällä korvalla kansalaisia. On helppo jyrätä kritiikki, lakaista mahdolliset ongelmat maton alle, ja sitten päivitellään, kun ongelmat räjähtävät käsiin. Jää nähtäväksi, tartutaanko konkreettisesti ongelmien syihin, ettei päivittely jäisi vain tyhjäksi sanan helinäksi. Nuoret tytöt eivät osaa vielä tarpeeksi kriittisesti arvioida tilanteita tai niiden seurauksia, kun sliipattu, muodikkaasti pukeutunut, kännykkää tsättäilevä nuorukainen osoittaa kiinnostusta, silloin on helppo mennä ansaan. Herää myös väistämättä kysymys... onkohan näillä nuorilla miehillä perimmäisenä tarkoituksena turvapaikan haku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevalle voisi antaa kiitosta kommentointimahdollisuudesta ja kohtuullisesta moderoinnista. Kerrankin.
Viimeaikaisista ja muistakin vastaavista tapahtumista, murhista, terroriteosta varoittaneet on tavallisesti hiljennetty kokonaan "totuusmediasta". Jokainen joka on tavallisten ihmisten kanssa tekemisissä, tietää että ylivoimaisesti suurimmalla osalla ihmisistä mielipiteet viimevuosien kaltaiseen "maahanmuuttoon" ovat hyvinkin kielteisiä.

Jokainen joka halusi nähdä 2015 vuoden "pakolais" tulvan läpi, huomasi heti että tulijoitten ikä- ja sukupuolijakauma ei ollut lähelläkään sitä mitä sen pitäisi olla. Eikä tulijat sitten kuitenkaan osoittautuneet hyvinkoulutetuiksi "suoraan Akavan jäseniksi kelpaaviksi" kuten joku poliitikko taisi julkisuudessa hehkuttaa. Kotoutumiseen on tuhlattu mielettömästi rahaa ilman minkäänlaisia tuloksia, ihmettelen koko termiä; koska oikeilla motiiveilla liikkeellä oleville ei tarvita mitään kotoutusohjelmia. Vai järjestetäänkö niitä esimerkiksi ruotsalaisille, virolaisille tai saksalaisille muuttajille?

Poliisi on julkisuudessa sanonut kyseessä olevan vain jäävuoren huippu, eli tapauksia tulee varmasti lisää ja paljon. Eikä Oulu tule jäämään ainoaksi paikkakunnaksi missä näitä ilmenee. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä siellä somessa oikein tapahtuu koko ajan.
Mitä nuoret tytöt ja pojat somesta hakevat.
Miten ja kuka opettaa nuorille mitä somessa voi tehdä ja mitä siellä ei missään nimessä pidä mennä tekemää. Eli ei pidä mennä sopimaan tapaamisia tuntemattomien kanssa. Tätä ei opeta tenaville sisä- tai pääministeri vaan kodit ja koulu.
Ennaltaehkäisevää työtä kouluun. Terveyskasvatus ekaluokasta alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuukohan Mykkäselle ja kumppaneille mieleen se, että kuka ja mikä puolue aavisti nämä ongelmat jo
vuonna 2015?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministeriö on ollut tällä vaalikaudella yhden puolueen hallussa ja kolme sisäministeriä on epäonnistunut tehtävässä. Samoin Oulun päättäjiä johtaa saman puolueen henkilö. Olisko aika vaihaa tehtäviin henkilöt ja edustajat jotka ajattelevat suomalaisten etua, koska suomalaiset heidät sinne on valinnut ajamaan suomalaisten asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän poliitikoilta puhetta riittää, teot jäävät sitten vain puheen asteelle.

Orpon lausuma " pelolle ei saa antaa sijaa " kuullostaa jo irvokkaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nykyiset hallituspuolueet kesk.kok.siniset(ennen persut)olivat hallituksen alkutaipaleella tekemässä päätökset maahanmuutosta joka on nyt viimeistään tunnustettava epäonnistuneeksi.Onhan perin pöyristyttävää että nyt kyseiset puolueet huutavat mediassa että on tehtävä sitä ja tätä,kun kaikki tietävät että huutelu johtuu vain ja ainoastaan tulevista vaaleista joiden vaalipropagandaa se on.Kun nyt kyseiset herrat puolueittensa johdossa hakevat syyllisiä kansalaisten turvattomuuteen,kannattaisi katsoa peiliin ja todeta sieltä syylliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maamme puolesta.. Mikäli nyt ei Oulu saa tätä häpeämätöntä taantumaa kuntoon, vien toukokuussa 600 työpaikkaa muualle ja itse perässä. Virkamiehet ovat osoittauneet avuttomiksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikko sanoo, että tekijät on saatava vastuuseen. Voisiko joskus olla niin suoraselkäisiä ja vastuutakantavia politiitikkoja ja tunnustettaisiin, että oltiin tunareita ja rohkeasti erottaisiin ja tunnustettaisiin kansalle näin, että ei mennyt ihan putkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla niin että karkotus on ainoa rangaistus. Sehän on sama kuin ei mitään. Ensin 10 vuotta linnaa ja sen jälkeen palautus sinne mistä ovat tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi vastuuttomasti toimivat EU-ulkorajojen vastaanottokäytänteet!
Miten voi olla mahdollista, että EU:n ulkopuolelta tuleva voi ilmoittaa itsensä ensimmäistä kertaa turvapaikan hakijaksi Suomeen matkattuaan jo läpi koko Euroopan muiden EU-maiden; esim. juuri naapurimme Ruotsin viranomaisten taloudellisesti avustaen laivoilla etelän kaupunkeihimme tai junalla ja linja-autoilla Tornioon??

Yhteisvastuullisuudesta tai edes reilun pelin sääntöjen luomisesta ei ollut puhettakaan!
Jos näillä Oulun ikävillä seuraksilla olisi edes mahdollisuutta ensi kesästä Suomen EU-puheenjohtajuuskautena herätellä tasa-arvoista kohteluperustelua kaikille oikeasti vain vainon ja hädänalaisen tilanteensa vuoksi lainmukaisen pakolaisstatuksen saamiseksi yhtenäistää, niin Suomen kuuluisi väärin kohdeltuna, etelästä kaukaisimpana jäsenmaana vaatia ja ehdottaa uutta oikeudenmukaista toimintamallia kaikille jo tapahtuneesta kärsimyksestä viisastuneena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne ministeri Mykkänen aikoo karkottaa näitä rikoksentekijöitä? Suomi on neuvotellut esim. Irakin kanssa jo useamman vuoden palautuksista, mutta Irak vastustaa niitä eikä halua ottaa kansalaisiaan vastaan. Jokin aika sitten uutisoitiin juuri tällaisesta tapauksesta, jossa henkilö palautettiin takaisin Suomeen Irakista, koska viranomaiset eivät häntä ottaneet siellä vastaan. Rahaa palaa tällaiseen ja kuka maksaa??
Näiden tapausten tiimoilta herää myös kysymys, onko Oulu ainoa kaupunki Suomessa, jossa näitä raukkamaisia tekoja on tapahtunut ja tapahtuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin ja poliisin johto ovat tapahtuneessa toissijaisia toimijoita. Mykkäsen tulisi paneutua selvittämään sisäministeriönsä toimintamallit ja oikaista ne virheet, mitä hänen edeltäjänsä Orpo teki vuonna 2015.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on nyt nähty että hallitus ei ole kykeneväinen asialle tekemään yhtään mitään. Ensin toimillaan mahdollistivat nämä kauheudet jossa yksi lapsi on jo kuollut. Sipilä ja Mykkänen erotkaa välittömästi ja ottakaa vastuu teoistanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko poliisi tehnyt mediahälytyksensä ? Mediahälytys on kaikista tärkein asia tämän päivän poliisitoiminnassa , sitten ylinopeus ,ja muusta ei niin väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Mykkänen "hädissään" nyt hieman ja kuin hakoteillä koko casessa. Hyvä ja tod.tärkeä seikka se on, että ollaan huolissaan, mutta, miten Oulun Kaupungin -johdon ja Oulun Poliisin tapaaminen ratkaisee mitään todella törkeiden ja hirvittävien rikoksien suhteen, joita ulkomaalaiset ovat Oulussa tehneet? Olisi pitänyt puuttua asioihin jo paljon aiemmin, hallitustasolla ja tiukentaa "seulaa" kun pakolaisia otetaan maahamme..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä esitä yllättynyttä, nämä oli ajan kysymys ja vasta jäävuoren huippu. Olette yksi isoimpia syypäitä tapahtuneisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

14:50
Tulvavesi on noussut tielle Siikalatvalla – tie on suljettu liikenteeltä
14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
103
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
63
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
46
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Tulonsiirrot käyhältä rikkaalle ovat mahdottoimia, senhän toki älyät. Lue lisää...
A T

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image