Kotimaa

Onko keskusta kadottanut itsensä? Po­li­tii­kan­tut­ki­ja: Keskusta on tottunut hallinnoimaan valtiota "hyvän sään" aikana

Keskustan puheenjohtaja, valtionvarainministeri Katri Kulmuni on visaisen kannatuspulman edessä. KUVA: emil bobyrev
Kotimaa 5.1.2020 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa keskustapuolueen kannatuslukemiin.

Keskustan kannatus laski Helsingin Sanomien joulukuun kyselyssä ennätyksellisen alhaiseksi. Vastaajista 11,1 prosenttia kertoi äänestävänsä keskustaa, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Osataanko keskustassa arvioida puolueen tilaa nyky-Suomessa? Kykeneekö keskusta vastaamaan ajan ongelmiin ja löytämään oman yhteytensä kansalaisiin? Onko puolue kadottanut identiteettinsä?

Mitä keskustan tulisi tehdä, jotta entisenlainen kannatus palautuisi?

Ratkaisu äänin 4-1, keskusta ei ole kadottanut itseään.

Haukiputaalaisen Tytti Isohookana-Asunmaan mielestä keskusta on nyt vaikeuksissa, koska hänen mielestään puolueen "järjestötyö on pelkkää hallinnointia".

– Puolueen perusolemukseen kuuluvaa yhteiskunnallista keskustelua ei osata enää käydä. Siksi tulevaisuuden haasteisiin ei tahdo löytyä konkreettisia vastauksia.

Isohookana-Asunmaan mielestä puolueella ei ole myöskään viestinnällistä asiatuntemusta, minkä takia keskustaa äänestävän on vaikea tietää puolueen tavoitteista. Tytti Isohookana-Asunmaa oli keskustan kansanedustja 1983-2003 ja toimi kulttuuriministerinä Esko Ahon hallituksessa 1991-1994. Isohookana-Asunmaa on valtiotieteen tohtori ja hän kirjoittanut useita teoksia keskustan historiasta.

– Puheenjohtaja Katri Kulmunin työsarka on mittavista korjaustarpeista johtuen valtava. Hän on nyt saanut vasta tilannekuvan valmiiksi. Keskustaa kannattavat tulevatkin pian saamaan odottamiaan uudistuksia, joista perhevapaalaki lienee ensimmäisiä.

Keskustan 1980-luvun puoluesihteeri Seppo Kääriäinen kaipaa selkeyttä kaikkeen tekemiseen niin, että kansalaiset tunnistavat puolueen tehtävän. Kääriäisen mielestä ihmisyysliikkeelle on tilaa ja Suomi tarvitsee sovittelijaa ja sillanrakentajaa.

Kääriäinen kirkastaisi puolueen profiilia, mikä tarkoittaa hänen mukaansa vastuullista ulko- ja talouspolitiikkaa, vahvaa alueiden puolustamista, pääkaupunkiseudun ja maakuntien yhteisyyttä, yrittämistä ja sosiaalista huolenpitoa, sivistyksen elinvoimaistamista ja työelämän inhimillistämistä.

– Lisäksi koko maan uusiutuvat luonnonvarat ja osaaminen on saatava kestävään käyttöön. Se on myös vastaus ilmaston lämpenemiseen.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen Kempeleestä toteaa, että uusi vuosikymmen vaatii vastausta kysymykseen ”Miksi keskusta on olemassa?”.

– Vain sanakirjassa menestys tulee ennen työtä. Pikavoittojen sijaan tarvitaan sinnikästä työtä sen eteen, että keskustan linjat tulevat ihmisille tutuiksi.

Hanna Markkasen mielestä linjojen kirkastaminen vaatii keskustelua myös puolueen sisällä.

– Keskustalla on pitkä historia ja vahva aate taustallaan. Arvojen tulee näkyä päätöksenteossa. Ei ole niin pientä asiaa, mitä keskusta ei voisi ottaa omakseen. Siitä syntyy keskustan suuruus. Uskon, että maltilliselle ja vahvalle keskilinjalle, joka yhdistää ihmisiä ja alueita, on tilausta.

Myös Pohjois-Pohjanmaan keskustanuorten puheenjohtaja Teemu Haukipuro Haapavedeltä vaatii, että keskusta määrittelee omat tavoitteensa selkeämmin.

– Linjamme on hiottava kristallin kirkkaaksi. Olemme keskustalaisia ja meillä tulee olla poliittisen kentän keskellä omat linjamme. Tarvitsemme enemmän rohkeita avauksia, jotka perustuvat arvoihimme ja koskettavat ihmisten arkea. Tavoitteittemme tulee loistaa kansalaisille kirkkaina ja viestimme on oltava selkeää politiikan eri tasoilla.

Teemu Haukipuron mielestä puolueen tilasta tarvitaan avointa keskustelua.

– Mutta emme saa sortua panikointiin. Luottamuksen palauttamiseen tarvitaan sitkeyttä ja määrätietoisuutta, sekä ennen kaikkea itseluottamusta ja eteenpäin vievää politiikkaa.

Politiikan tutkija, tutkijatohtori Johanna Vuorelma Tampereen yliopiston tutkijakollegiumista sanoo, että keskusta kaipaa identiteettinsä kirkastamista yhtä lailla kuin moni muukin puolue.

– Puoluekenttä on murtunut Euroopassa 2010-luvun alusta lähtien, mikä pakottaa puolueet miettimään olemassaoloaan. Keskustalla on vahva kansallinen asema vastata ”alueiden kostoon”, joka nousee Euroopan maissa reaktiona alueelliseen epätasa-arvoisuuteen.

Vuorelman mukaan keskusta on tottunut hallinnoimaan valtiota "hyvän sään" aikana, mutta nyt sen pitäisi tarjota kunnianhimoisia ratkaisuja suuriin kysymyksiin.

– Siihen tarvitaan murrosajan johtajuutta ja järjestelmätason politiikkaideoita, joita keskusta ei tällä hetkellä tarjoa, Johanna Vuorelma toteaa.

Mitä mieltä olet keskustan kannatuksesta? Miksi se on laskenut ennätyksellisen alhaiseksi? Mitä puolueen pitäisi tehdä nostaakseen kannatustaan? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (253)

Olen kerran lievässä mielenhäriössä äänestänyt kepua vaan kun huomasin mistä on kyse tulin järkiini kepun kannatus loppui siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoo kuitu ja tukkipuun hintoja viimeiset 20v. Voi sanoa että ainakin keskusta on sellufirmojen etuja ajanut hienosti. Mutta kyllä samalla on näytetty hanuria tavalliselle suomalaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä kokemattomuuttaan ja epäoikeudenmukaisilla päätöksillä aloitti keskustan tuhon tien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ja myös SDP eivät ole pysyneet ajassa, vaan haikailevat mennyttä. Niin ei pärjää.

Molemmilla on suuret ansiot hyvinvointiyhteiskunnan rakentajana, mutta menneet voitot eivät enää auta nyt pitää uudistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan loppuu sen viimeisenkin keskusta-isännän uho, kun keskustan kannatus laskee kuin lehmän häntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Keskusta on kantanut vastuuta silloin kun Suomella on mennyt huonosti . 90 luvun laman aikaa Keskusta ja pääministeri Aho johdolla pelasti Suomen konkurssilta . Silloin Ahon aikana tehtiin suuret ja vaikeat ratkaisut Suomen pelastamiseksi . Oli jo vuosia puskettu päätä seinään vahvan markan politiikalla , markkaa pidettiin keinotekoisesti vahvana ilman mitään realiteettia . Kulberg sai lähteä Suomen pankista ja markka päästettiin kellumaan . Tästä sitten alkoi Suomen nousu ja teollinen kehittyminen . Viime hallitus Sipilän johdolla laittoi taas Suomen asiat kuntoon velkaantuminen saatiin käännettyä ja työllisyyttä parannettua roimasti . Kyllä Keskustaa tarvitaan kun Suomella menee huonosti . Päättäjien on myös tehtävä välillä ikäviäkin päätöksiä jollei rahaa kerta kaikkiaan valtiolla ole . Velaksi elämisellä tulee joskus seinä vastaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on oikealle retkottava kalteva torni. Kenttäväessä voi vielä olla jotain aitoja poliittista keskustaa edustavia alkiolaisia, mutta mitä ylemmäksi edetään, sitä enemmän oikealle mennään. Johto on jo kauan aikaa ollut pääoman käskyläisiä. Sama kuin kokoomuksella, ajetaan 1%:n asiaa, kaikkein rikkaimpien ja isoimpien yritysten mutta valehdellaan että oltaisiin jotenkin pienyrittäjän asialla. Pienyrittäjätkin kärsivät, kun hyvätuloisille ja isoille yrityksille keksitään aina uusia veronkiertotapoja. Verotaakka lankeaa niille, jotka eivät verometkuiluun pysty. Keskusta ja kokoomus ovat niiden asialla, jotka piilottavat varansa verottajalta piiloon ulkomaille tai kotimaahan vakuutuskuoritileille. Nyt keskustan kokoomuslainen verolinja estää hallitusta tekemästä sosiaalisesti oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa ja välttymästä taas uudelta leikkuskierteeltä, jossa otetaan köyhiltä ja palveluista.

Perheyritysten liitto, nimi tuntuu niin reippaan kotimaiselta pienyrittäjyydeltä, mutta on käytännössä törkyrikkaiden lobbausjärjestö. Lobbausjärjestö, joka kaappasi keskustapuolueen etujensa valvojaksi. Vanhanen ja Berner ovat pyörineet pientä piiriä näissä merkeissä. Lobbari Anders Blom on dokumentoinut tapauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhantalo, Jäätteenmäki, Vanhanen, Kulmuni.
Koplaus, faksi, lautakasa, metsäteollisuus ry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ja Berner olivat kovia Kokoomuslaisia teoltaan. Puheista viis. Nyt hankaloituvassa maailmantilanteessa laitetaan kokemattomat ruoriin. Mättää ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan kannatuksella on mielestäni hyvä suunta eli alaspäin. Odotan, että keskustan kannatus putoaa alle 10 % ja jatkaa siitä kohti nollaa, vaikkakaan kokoomukseen ei tarvisi siirtyä yhdenkään keskustan kannattajan. OK, nykyinen keskusta kylläkin vaikuttaa paremmalta kuin Juha Sipilän aikainen oikeisto-keskusta, se myönnettäköön ja se, että keskusta menettelee kyllä Sosiaalidemokraattien apupuolueena, ei kokoomuksen haarakonttorina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalidemokratia tarkoittaa lisää veroja. Rinteen/Marin hallituksen aikana veroja korotetaan 1,5 miljardia vuodessa, koko hallituskauden aikana 6 miljardia. Paljon saa pienituloisetkin maksaa veroja. Keskituloiset lapsiperheet ajautuvat tällä menolla köyhyyteen.

Suomen olisi tarvetta siirtyä enemmän oikealle jotta verotukseen saataisiin järkeä. Ei kumminkaan Sipilän tavalla jossa myytäisiin maantiet yhtiöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin verovaroilla poistetaan eriarvoisuutta ja pidetään kaikki Suomi-laivassa mukana, tehdään tasa-arvoista ja oikeudenmukaista politiikkaa tulonsiirroin ja hyvinvointikakkua jaetaan tasapuolisesti kaikille, veroja on ilo maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on kova verotus niin silti tätä eriarvoisuutta tuntuu riittävän niin paljon että veroja pitää jatkuvasti korotttaa. Eriarvoisuus, kannustinloukut ja köyhyys tuntuu vain yleistyvän sitä mukaan kun sohvalle maksetaan palkkaa. Eihän tässä ole enää mitään järkeä kun työssäkäyminen on vero-orjuutta ja toiset makaa sohvalla.

Mitä tasa-arvoisuutta se on kun keskituloisilta lapsiperheiltä otetaan pois satoja euroja vuodessa. Eikös tämä ole juuri eriarvoisuuden lisäämistä kun keskituloisista tehdään köyhiä. Tuskin sosialistitkaan tavoittelevat että kaikki olisivat yhtä köyhiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomesta sosialistista valtiota ole kukaan tekemässä, vaan Sosiaalidemokraattien johdolla yritetään pitää Suomi pohjoismaisena hyvinvointivaltiona, jonka mallin muuten loivat ruotsalaiset Sosiaalidemokraatit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan kannatus nousee kun se alkaa muistaan työläis keskustalaiset ja heidän arvomaailmansa. Yksistään yrittäjätaustaisia tukemalla kannatus ei nouse ja maanviljelijäthän on jo kokoomuslaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työläis-keskustalainen...? Olipa hauska aivo...ru.

Toisaalta nykyisin onkin työlästä olla keskustalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan olin kohtuu suuressa maaseudulla olevassa yrityksessä töissä työntekijöitä 80-120 ja näistä keskimäärin 40 kepulaisia eli varsin isojoukko niitä sinun .......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämän kokemus edesauttaa myös politiikassa.Liikaa ovat nuoret kokemattomat nyt kepussa hämmentämässä.Toki nuoria pitää olla sitä kokemusta oppimassa,mutta niitä talonpoikais ajattelulla elämää katsoviakin tarvitaan.Ei kaikkea opi kirjoja lukemalla.Toki tuo ilmasto kysymys on tärkeää,mutta ei se polttoaineen korottamisesta ainakaan Kepun kannattajia lämmitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (253)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image