Kotimaa

Niinistö hyväksyi Rinteen eronpyynnön, Sanna Marin ja Antti Lindtman valmiina pääministerin tehtävään – Niinistö kuvaili hallituksen aikaa "lyhyeksi, mutta hyvin hektiseksi"

Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 3.12.2019 12:15 | Päivitetty 3.12.2019 16:59
Jarkko Harjumaa, Heidi Peltonen, STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti hallituksen eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tiistaina noin kello 12.30. Rinteen hallitus toimi noin puoli vuotta.

Eronpyynnön vastaanotettuaan Niinistö kiitti Rinnettä hyvin sujuneesta yhteistyön kaudesta. Niinistö kuvaili yhteistyön aikaa "lyhyeksi, mutta hyvin hektiseksi". 

Samalla Niinistö pyysi, että nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Rinne puhui erostaan medialle Valtioneuvoston linnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Keskusta yksilöi tänään sen, miten epäluottamus heidän mielestään ilmeni. Kun sain siihen vastauksen, niin jouduin tekemään omat johtopäätökseni, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan päätöksessä ensiarvoisen tärkeää oli se, että laadittua hallitusohjelmaa viedään eteenpäin normaaliin tapaan.

– On sivuseikka, kuka johtaa pääministerinä tätä kollektiivia. Päädyin siihen, että jos minun roolini pääministerinä vaarantaa hallitusohjelman ajamisen, niin väistyn syrjään.

Iltalehden tietojen mukaan SDP on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluehallituksen kokouksessa ensi viikolla. Päivämäärä on todennäköisesti 12. joulukuuta. IL:n mukaan pääministerin paikasta olisivat kiinnostuneita Sanna Marin ja Antti Lindtman

Pääministerispekulaatioissa mukana oleva SDP:n Ville Skinnari ilmoitti Twitterissä palaavansa Washingtonista Suomeen nopeutetulla aikataululla keskiviikkona iltapäivällä. Samassa Skinnari antoi tukensa Marinin valinnalle uudeksi pääministeriksi.

– Olemme toimineet tiiminä vastaavissa tilanteissa aiemminkin, Skinnari kirjoitti.

Helsingin Sanomat nosti myös oululaisen eurooppaministerin Tytti Tuppuraisen yhdeksi pääministeriehdokkaaksi.

Antti Rinne on matkalla jättämään eronpyynnön presidentille.

Lindtman sanoi toimittajille, että SDP tavoittelee nykyisen hallituspohjan jatkoa "kaikissa oloissa". Puolue ei ole vielä valinnut hallitustunnustelijaa. Rinne vahvisti tiedotustilaisuudessaan hallituspuolueiden olevan tyytyväisiä nykyiseen hallituspohjaan.

Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana, vaikka luopui pääministerin tehtävästään. Rinne kertoi puolueen valitsevan uuden puheenjohtajan puoluekokouksessa kesällä 2020.

– Olen varmasti tukena tulevalle pääministerille, että kaikki asiat kulkisivat eteenpäin hallitusohjelmassa viitoitetulla linjalla, Rinne sanoi.

Ennen pääministeriehdokkaan valintaa vuorossa ovat SDP:n johtamat hallitustunnustelut. Iltalehden tietojen mukaan hallitustunnusteluja vetäisi Marin. Marin palasi poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen Brysselistä Suomeen jo tänä aamuna. Marinin oli EU:n puheenjohtajamaan edustajana tarkoitus vetää televiestintäneuvoston kokousta Brysselissä.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan Rinne ja SDP tekivät varmasti Suomen kannalta oikean ratkaisun.

Rinne vaikutti tiedotustilaisuudessa jopa liikuttuneelta.

– En ole liikuttunut millään tavalla. Minulla on vähän flunssaa, joten sen takia saatan hieman kuulostaa ja näyttää siltä, Rinne naurahti.

Alunperin suunnitelmissa ollut välikysymyksen käsittely jäi tiistain tapahtumien seurauksena pois ohjelmasta. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi eduskunnassa pitämässä tiedotustilaisuudessaan, että kysymykseen palataan myöhemmin.

– Koska kysymys on jätetty, niin se tullaan kuittamaan aikanaan täysistunnossa, Vanhanen kertoi.

Vanhanen korosti, että elämä eduskunnassa jatkuu normaalisti myös hallitusneuvottelujen aikana.

Nimittää SDP pääministeriksi kenet tahansa, se ei Vanhasen mukaan ole ongelma muille hallituspuolueille.

– Viime päivien tapahtumat ovat hyvin poikkeuksellisia. Politiikassa on kuitenkin pääsääntönä se, että kukin ryhmä valitsee oman johtonsa ja omat edustajansa. Uskon, että tätä pääsääntöä noudatetaan ja kunnioitetaan myös tässä uudessa tilanteessa.

 

Lue myös: Analyysi: Antti Rinteen alamäki ei alkanut Postista – se oli vasta viimeinen niitti jo käynnissä olleeseen luisuun

Tuleeko Sanna Marinista Suomen seuraava pääministeri? Lensi Brysselistä Suomeen ja sanoi olevansa käytettävissä

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (155)

Puolueen valinnasta riippuu, jatkaako nykyisellä, noin kahdenkymmenen prosentin kannatuksella, vain palaako noin kymmeneen prosenttiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö kylläkin totesi, että "Kiitoksia herra pääministeri. Haluan myös omalta osaltani kiittää lyhyestä, mutta hyvin hektisestä yhteistyöstä, joka on minunkin mielestäni sujunut erittäin hyvin".

Rinteestä tuli marttyyri, joka uhrattiin keskustan toimesta sen vuoksi, että hän puolusti palkansaajia ja esti postin työehtoshoppailun. Keskustan imago kärsi tässä suuren tappion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteestä tuli julkinen pelle demarien kanssa kun yrittivät valheilla saada tiputettua postilaisten palkkoja.
Demarien olisi pitänyt pistää stoppi tuolle Tes kikkaululle, mutta yrittivät hiukan kuin salaa saada sen läpi ja sitten kun jäivät kiinni alkoi se demarien tyyliin tuttu valehtelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen pitäisi erota vielä puheenjohtajuudestaan ja antaa sdp:lle uskottavuus. Kaikista paras olisi, kun Marin siirtyisi sdp puheenjohtajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika noloa panna pääministeri viemään postia Mäntyniemeen postilakon jälkeisenä aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

125 kommenttia, joista noin 10 on jokseenkin järkeviä ja faktoihin perustuvia. Tunteisiin menee ja äly saa jäädä. Voi voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni varatuomari Johannes Koskinen olisi sopivin, uskottavin ja kokenein henkilö pääministerin hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö eri linjoilla kuin kepu ja kokoomus Rinteen kyvykkyydestä hoitaa pääministerin virkaa. Piikki Orpolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri Niinistö on puskenut Orpoa eteenpäin kokoomuksen rattaissa. Muuten Orpo ei olisi päässyt mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lässyn lässyn Antti Rinne on Niinistön perhetuttu ja hyvä ystävä, tuntevat toisensa hyvin, myös muissa merkeissä.
Antti Rinne on erittäin mielyttävä mies, mukava, isoisä, jolle elämä maistuu, valitettavasti vakava sairastuminen oli aiheuttaa kuoleman, josta selvittyään on ollut iloa ja intoa täynnä, ehkä virtaa ollut liikaakin. Huippuälykäs nukkuu 4-5 tuntia yössa, valmistui oikeustieteellisestä kahdessa vuodessa tuomariksi, se on ennätys, fiksu mies, osasi suhtautua tähänkin asiaan erittäin hienosti, eikä hauku ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä selittää tuo 4-5 tuntia nukkuminen, että sekoilee puheissaan ja saa hallituksen uskottavuuden näyttämään huonolta. Parempi, kun johtoon tulee ihminen, joka nukkuu yön kunnolla ja ei sekoile.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea esiintyminen Rinteeltä median edessä juuri eroamisen jälkeen. Ei lähtenyt haukkumaan keskustaa, vaikka puukonhaavat selässä olivat vielä tuoreet ja media sitä yritti lypsää. Aito valtiomies toimii näin. Rinne katsoo eteenpäin ja haluaa ajaa Suomen etua, nyt kansanedustajana. Kiitos Rinne hienosta työstäsi tähän saakka ja työ jatkukoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo Rinteen esitys oli niin nolo jopa tällaisen antidemarin katsoa, että oikein pahaa teki. Onneksi valehtelijat saatiin pois ja lisää erotetaan demareista kunhan aika kuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti lähti ja ainakin minulta jäi vappusatanen saamatta. Vai voisiko se vielä tulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisit unohtaa niinkuin johtakin, että satanen kutistui pariin kymppiin. Sekin on vielä epäselvää, kun ei siihen talouden suhteen löydy rahoitusta, kun antti yritti eläke kassasta sitä löytää. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mokaa yhdessä asiassa pitää erota. No sen mukaan saa erota sitten kaikki kaikissa työpaikoissa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan sisäministeriksi Riikka Purraa/PS. Ohisalo voisi siirtyä urheilu- ja kulttuuriministeriksi. Nyt, vähän pitää miettiä noita muita ministereitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (155)

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image