Kotimaa

KRP:n paljastamassa lasten hy­väk­si­käyt­tö­vyyh­dis­sä mukana lap­pi­lais­yrit­tä­jä, pohjalaismies ja hel­sin­ki­läi­nen huumediileri – pääepäilty toiminut luot­ta­mus­teh­tä­väs­sä

Rikosylikomisario Sari Sarani ja rikoskomisario Sanna Springare (oikealla) kertoivat keskiviikkona laajasta seksuaalirikosvyyhdistä.
Kotimaa 28.3.2019 18:27
STT

57-, 43- ja 51-vuotiaat miehet tuomittiin viime vuonna kristallihuumejutussa, lisäksi epäillään parikymppistä miestä.

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkimasta Suomessa toimineesta hyväksikäyttöringistä epäillyt miehet ovat eri puolilta Suomea, selviää vangitsemisasiakirjoista ja muista julkisista tiedoista.

Viiden suomalaismiehen ringin epäillään tuottaneen väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia. KRP:n mukaan pahimmassa tapauksessa huumattua uhria on raiskattu kymmenen tuntia.

Jutun pääepäilty on 57-vuotias lappilainen muun muassa matkailualalla toimiva yrittäjä. Hänellä on yritysten nettisivujen mukaan ollut erä- ja matkailutoimintaa Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Esimerkiksi vuosina 2013–2014 mies vuokrasi Etelä-Pohjanmaalla lomamökkiä, jonka sivuilla hän kertoi tarjoavansa myös koiravaljakko- ja patikkaretkiä. Sosiaalisessa mediassa miehellä on kuvia valkoisista isoista koirista. Vuodesta 2015 lähtien mökinvuokraussivuilla on ollut teksti, jossa sanotaan, että mökki on vuokrattu yksityiskäyttöön.

Miehen taustoista kertoi torstaina ensin Ilta-Sanomat. Pian sen jälkeen matkailuyrityksen ja miehen Facebook-profiilin sivut lakkasivat toimimasta. Lomamökin sivut ovat olleet nurin jo kauemmin.

Matkailutoiminnan lisäksi miehellä on tulostetuotteisiin erikoistunut firma Uudellamaalla. Mies asuu Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan Lapissa pienellä paikkakunnalla lähellä Norjan rajaa.

Mies on ollut tämän vuosikymmenen alussa mukana eteläpohjanmaalaisen seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä, kertoivat useat mediat, kuten Helsingin Sanomat tänään. HS:n mukaan mies oli valittu ryhmään kirkkoneuvoston edustajana, ja hän toimi seurakunnan luottamustehtävissä parin vuoden ajan.

Vangittiin Lapissa keväällä 2018 - vangittuna liki vuoden

Pääepäilty vangittiin Lapin käräjäoikeudessa viime vuoden maaliskuussa epäiltynä useista seksuaalirikoksista. Puolentoista vuoden aikana vuosina 2016–2017 tapahtuneissa epäillyissä rikoksissa on kyse muun muassa törkeän hyväksikäyttömateriaalin levittämisestä ja hallussapidosta. Lisäksi miestä epäillään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraamisesta ja huumausainerikoksesta.

Mies on vangittu uudelleen viime vuoden toukokuussa, jolloin epäilyt ovat laajentuneet varhaisempiin ja törkeämpiin tekoihin. Vangitsemisen perusteena olleet rikosepäilyt ovat koskeneet törkeää raiskausta, törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeän hyväksikäyttömateriaalin levittämistä ja pahoinpitelyä. Epäillyt teot ovat tapahtuneet yhtenä päivänä elokuussa vuonna 2014.

Mies pääsi vapaaksi tämän vuoden helmikuussa. STT ei torstaina tavoittanut miestä kommentoimaan rikosepäilyjä.

Nelikymppisellä epäillyllä osoite Vaasassa

Toinen epäillyistä on 43-vuotias mies, jolla on osoite Vaasassa. Häntä epäillään lappilaismiehen tavoin yhtenä elokuun päivänä vuonna 2014 tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä pahoinpitelystä.

Lisäksi hänen epäillään syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn huhtikuussa 2014. Hänkään ei ole enää vangittuna.

Kolmas epäilty on 51-vuotias helsinkiläismies, jota epäillään pitkäaikaisesta hyväksikäyttömateriaalin levittämisestä. Toimintaa epäillään olleen vuoden 2014 alusta vuoden 2018 helmikuuhun.

Neljäs epäilty on 22-vuotias mies, jota epäillään hyväksikäyttömateriaalin hallussapidosta vuosina 2017–2018. Facebook-profiilin perusteella mies asuu Etelä-Pohjanmaalla. Jutussa on lisäksi viides epäilty.

Poliisi ei ole paljastanut tarkkoja tekopaikkoja uhrien suojelemiseksi eikä ole kertonut epäillyistä sukupuolta tarkemmin.

Uhrit olivat 6-15-vuotiaita

KRP kertoi keskiviikkona, että ringin uhreja on yhteensä kuusi ja he ovat kaikki olleet poikia. Tekoaikaan uhrit ovat olleet 6–15-vuotiaita. KRP:n mukaan epäilty hyväksikäyttö ja materiaalin levittäminen ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018.

Tutkinnassa on ollut valtavia määriä sekä Suomessa että ulkomailla tuotettua materiaalia. Keskeisessä asemassa tallenteissa on lasten satuttaminen, tutkinnanjohtaja Sanna Springare kertoi.

KRP epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana.

KRP:n mukaan epäillyiltä takavarikoidusta ulkomaisesta materiaalista löytyy erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet pojat. Suomalaisia epäiltyjä ei kuitenkaan epäillä kyseisen aineiston tuottamisesta.

Tutkinta on ulottunut yhteensä 17 maahan pääosin Euroopassa ja muualla länsimaissa.

Kolmikko tuomittu niin sanotussa kristallihuumejutussa

Metamfetamiini yhdistää lappilais-, vaasalais- ja helsinkiläismiehiä. Kolmikko tuomittiin viime elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa niin sanotussa kristallihuumejutussa. Lappilaismies tuomittiin vuoden ja vaasalaismies kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, sillä he olivat ostaneet metamfetamiinia helsinkiläismieheltä.

Helsinkiläismies tuomittiin jutun päätekijänä neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan mies toi huumetta muiden miesten käyttöön Thaimaasta ja Hollannista.

Samassa huumeringissä tuomittiin myös viihdetaiteilija Jari Sillanpää, joka oli ostanut kristallia helsinkiläismieheltä. Helsinkiläismiestä on kutsuttu mediassa Sillanpään diileriksi tai "hovihankkijaksi".

 

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image