Kotimaa

Hallitus esittää sek­su­aa­li­ri­kos­ten rangaistusten koventamista – OYSissa avataan las­te­na­siain­ta­lo sek­su­aa­li­ri­kos­ten uhreille

Seksuaalirikokset saavat usein alkunsa sosiaalisesta mediasta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 20.2.2019 13:20 | Päivitetty 20.2.2019 14:11
Anna Leinonen

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että hallitus esittää seksuaalirikoksista annettavien rangaistusten koventamista.

Uudistuksessa on tarkoitus vahvistaa suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä. Lisäksi valmisteilla on muutos, jossa sukupuoliyhteys lapsen kanssa rangaistaan raiskauksena. Viranomaisten yhteistyötä rikosten selvittämisessä halutaan laajentaa.

Hallitus on koostanut 14 toimenpiteen listan, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään seksuaalirikoksia.

Yksi konkreettinen seikka on lastenasiaintalojen perustaminen yliopistollisiin keskussairaaloihin. Ne on tarkoitus avata ensimmäisenä Oulussa ja Helsingissä. Lastenasiaintalot on suunnattu seksuaalirikosten uhriksi joutuneille alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Talojen henkilökunta on moniammatillista. Oulussa lastenasiantaloa aletaan suunnitella THL:n tukemana.

Lisäksi Oulussa aiotaan nopeuttaa seksuaalirikosten uhreille tarkoitetun Seri-yksikön perustamista. Se avataan viimeistään ensi vuoden alussa.

Nettipoliisille resursseja

Seksuaalirikokset saavat usein alkunsa sosiaalisesta mediasta. Hallitus haluaa vahvistaa nettipoliisin resursseja, jotta rikoksia voitaisiin torjua. Resursseja aiotaan lisätä sekä keskusrikospoliisissa että paikallispoliisissa.

Hallitus aikoo selvittää myös sitä, onko kansainvälisen suojelun asema mahdollista poistaa henkilöltä, joka on syyllistynyt Suomessa törkeään rikokseen. Lisäksi valmistellaan sitä, että ulkomailla oleskelevan henkilön oleskelulupa tai suojeluasema voitaisiin lakkauttaa, jos henkilön katsotaan vaarantavan kansallista turvallisuutta. Kyseiset muutokset edellyttäisivät muutoksia ulkomaalaislakiin.

Oulussa tuli marraskuun 2018 ja tammikuun 2019 välisenä aikana ilmi useita lapsiin kohdistuneita törkeitä seksuaalirikoksia. Rikoksista epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Mykkänen totesi, että Suomessa täytyy tehdä myös toimenpiteitä sen puolesta, ettei maahanmuuttajien enemmistö leimaudu rikosten tekijöiden takia.

Oulun kaupunki kertoi vajaat kaksi viikkoa sitten, että se hakee valtiolta 2,3 miljoonaa euroa seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Joo venäjälle kunnon vankiloihin loppuis herroiksi eläminen suomessa 20 miehien selleihin ja kaali litkua syömään ja kuvia kotimaihin että tälläistä täällä eri politiikot-virkamiehet-kirkonmiehet asioita päättämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hallitus teki Turun terrori-iskun jälkeen, ei mitään. Mitä hallitus nyt suunnittelee, kuka uskoo, että se toteutuu. Höpö ja höpö! Tämä ministeri Mykkänen on ihan pohjanoteeraus ministereistä. Puhuu kun ruuneperi, mutta teot ovat nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla äänten kosiskelua tai asian osaisuuteen vetoavien esim.tiedonbälittäjien , TV , radio, lehdistö ja muu media lööppejä ja otsikoita luodakseen .Saattavat olla oikesnsuuntaisia kehityskulku ja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei mistään saa tietoa, kuvista puhumattakaan, keitä nämä raiskaajat ovat, on parempi vältellä kaikkia. Näin kerron lapsillekkin. Tietenkin se vaikuttaa kaikkiin maahanmuuttajiin, kun kotoutuminen ja sulautuminen suomaliseen yhteiskuntaan vaikeutuu. Mutta minkäs teet, ei oikein voi tuuriin luottaa tällaisessa asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko Mykkänen tosiaan, että raiskaajat ja seksuaalirikolliset lukevat lakikirjaa ennen tekosiaan, ja jättävät tekemättä, kun huomaavat että entinen 1v ja 2 kuukautta onkin noussut, ja on nyt 1v 5 kuukautta. Nykyisetkin lait antavat jo mahdollisuuden paljonkin kovempiin tuomioihin, vaan kun se ei kelpaa tuomioistuimille, jotka aina vaan jäävät odottelemaan sitä vieläkin törkeämpää tekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ongelmana olisi kanoja ahdistelevat ketut, niin minä ainakin pitäisin huolen siitä, että verkkoaita on pitävä. Myöhä rypistellä, kun ketut on häkissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama juttu Trumpkin haluaa tämän aidan ennaltaehkäisyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sumutusta ennen vaaleja ja sitten kansalaisten toiveilla pyyhitään kynnysmattoa, kun vaalit ovat ohi. Tässäkin asiassa vain yksi puolue on pitänyt linjansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan vankilapalveluiden ostamista Venäjältä. Ja oleskelulupien ja jo myönnettyjen kansalaisuuksien poistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös oulun ystävyyskaupunki olekin murmansk, ostetaan vankilapalvelut sieltä, suomen ja venäjän välitkin samalla kohenisivat, win - win tilanne, uutta sipilän hallitukselle tosin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä!! Eikö rahat tulisi käyttää siihen että rikoksia ei tehtäisi, se että haavoja saa tehdä lisää, kun vaan ostetaan laastaria.
Rajat kiinni ja rikolliset Venäjän vankiloihin. Ei kenenkään kulttuuriperimää voi kitkeä pois, eikä uskonnossa sanottuja lakeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten paljon näitä rangaistuksia on pantu käytäntöön Oulussa? Näyttää vahvasti siltä, että rikoksen tekijät saavat korkeintaan 1,5 v. Ja sekin ehdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo groomingin kieltäisi laissa ja siitä seuraisi vähintään sakot, toistuvana linnaa, niin hankaloituisi merkittävästi lapsiin kohdistuva häiriköinti netissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yksi konkreettinen seikka on lastenasiaintalojen perustaminen yliopistollisiin keskussairaaloihin... Lastenasiaintalot on suunnattu seksuaalirikosten uhriksi joutuneille alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille."

Sinällään erinomainen asia, mutta ei ennaltaehkäise yhtään raiskausta tai hyväksikäyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netti poliisien lisäys on tällä hallitus kaudella lääke jota annetaan kansalaisten huoleen turvallisuudesta,onhan tietenkin netti poliisi tulostakin saanut ainakin puhe on siistiytynyt.Mutta vanhempien huoleen ei paljon helpota jos poliisi netissä istuu eikä ole näkyvillä kansan parissa,toivottavasti uudessa hallituksessa on kansalaisten huolia tunteva sisäministeri joka osaa samaistus normi elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image