Tunnetut poliitikot jäivät Ar­ka­dian­mäel­tä rannalle: Lähtijöissä on tukku ministereitä, ex-puheenjohtaja ja Paavo Väyrynen

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho (vas.) ei saanut eduskuntapaikkaansa uusittua, kun taas vasemmistoliiton Li Andersson oli vaalien äänikuningatar.
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 5:00
Markku Uhari

Keskustan tappio tietää lähtöä monille puolueen poliitikolle eduskunnasta, ja lähtijöiden joukossa on myös ministerin salkkua kantaneita. Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto jäi Keski-Suomessa varasijalle.

Toisen ilo on toisen suru. Eduskuntavaalit tietävät sitä, että moni istuva kansanedustaja on putoamassa eduskunnasta.

Alustavan tuloslaskennan perusteella Arkadianmäeltä on jäämässä rannalle paitsi useita näkyviä poliitikkoja, myös ministereitä.

Vuonna 2017 perussuomalaisista hajonnut sininen tulevaisuus jää kokonaan ilman kansanedustajia, mikä samalla tarkoittaa, että neljä edelliskauden ministeriä, Sampo Terho, Pirkko Mattila, Jari Lindström sekä Jussi Niinistö eivät näillä näkymin työtään kansanedustajina jatka. Lisäksi ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei ollut vaaleissa enää ehdolla.

Myöskään muut perussuomalaisista lähteneet näyttäisivät pudonneen. Muun muassa kokoomukseen siirtyneitä Veera Ruohoa ja Kaj Turusta ei valittu jatkokaudelle.

Keskustan rökäletappio pudotti ministereitä

Ministerinsalkkua kantaneita on putoamassa myös rökäletappion kokeneesta keskustasta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) siirtyi kesken vaalikauden Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Helsinkiin, eikä keskusta kyennyt pitämään ainoaa paikkaansa pääkaupungista. Ylelle Tiilikainen myönsi olleensa pettynyt.

– Vaalipiirin vaihdos oli tietoinen riski, kertoi Tiilikainen.

Lisäksi Juha Sipilän hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä alkukaudella toiminut Juha Rehula jäi Hämeen vaalipiirissä valitsematta.

Kaikkiaan keskusta on menettämässä 18 paikkaa edelliseen eduskuntaan verrattuna.

Valta vaihtui vihreissä

Vihreät kuuluu vaalien voittajiin, kun eduskuntapaikkojen määrä noussee 15:stä 20:een. Paikkamäärien kasvusta huolimatta henkilöt vaihtuvat eduskuntaryhmässä.

Esimerkiksi runsaan vuoden ajan puolueen puheenjohtajana toiminut Touko Aalto jäi varasijalle vaalipiiristään Keski-Suomesta. Aalto luopui puheenjohtajuudesta viime syksyllä, ja sittemmin puoluetta valittiin johtamaan Pekka Haavisto, joskin ensi kesään saakka.

Varasijalle on myös jäämässä Johanna Karimäki Uudeltamaalta. Muista nykyisistä kansanedustajista ovat putoamassa kansanedustajat Jyrki Kasvi, Ozan Yanar sekä Olli-Poika Parviainen.

Väyrynen putoaa eduskunnasta

Arkadianmäelle jää nousematta myös lukuisia vanhoja kansanedustajia kokoomuksesta ja Sdp:stä. Kansanedustaja ja entinen piispa Ilkka Kantola (Sd.) ei kyennyt uusimaan paikkaansa Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Kantola ehti olla kansanedustajana vuodesta 2007.

Varsinais-Suomen vaalipiirissä ehdolla ollut Ilkka Kantola (sd.) ei saanut paikkaansa uusittua eduskuntaan.

Samaan aikaan eduskuntaan nousseelta kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskarilta jää niin ikään mandaatti uusimatta.

Eduskunnasta on Vaasan vaalipiiristä putoamassa myös Susanna Koski. Koski toimi Kokoomusnuorten puheenjohtajana 2013–2015.

Susanna Koski (kok.) jäi Vaasan vaalipiirissä varasijalle.

Arkadianmäelle ei myöskään Varsinais-Suomen vaalipiiristä päässyt Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi eikä Uudeltamaalta Mervi Katainen, komissaari Jyrki Kataisen puoliso. Myös kansanedustaja Eero Lehti jää pois eduskunnasta.

Sunnuntain tulos tarkoittaa myös sitä, että Seitsemän tähden liikkeen perustanut pitkän linjan poliitikko Paavo Väyrynen ei saanut valtakirjaansa uusittua.

Urallaan muun muassa keskustan kunniapuheenjohtajana ja presidenttiehdokkaana toiminut Väyrynen oli ehdolla Uudeltamaalta ja sai kerättyä runsaat 1 200 ääntä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

No. Seuraava hallitus kaatuu jo ensimmäisen vuoden aikana SDP johdolla ja keskustaa huudetaan taas apuun ottamaa kuraa niskoille, kun joutuu myös omat pettämään, mutta kylläkin maan tilanteen vuoksi:(! Ja kun kirstu on tyhjä hetkenpäästä tai alkaa huutaa tyhjyyttään, taas kerran kun SDP tekee elvyttävää poplitiikka, velkarahalla taas kerran eli Kreikan tielle taas kerranko? ;)! (2007-2015 sitä tehtiin 8 vuotta) Onnekesi vasemmistolla on käsitys että rahapuita on siis olemassa ja se on hyvä usko heille se, josko huono sellainen koko Suomelle, mutta usko kuiitenkin ;)!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysehän on vain muutamasta vuodesta ja jos niin hyvin käy, etteivät saa hallitusta kasaan, Sauli tekee siirtonsa ja määrää uudet vaalit! Siellä se on ratkaisu. Kaikki merkit jopa viittaavat siihen, ettei yksituumaisuutta synny. Olkaahan pojat valmiina, ratkaisu saattaa olla ihan oven takana ja vielä tämänvuoden puolella. Sellaista unta näin ja unet ovat aina pitäneet paikkansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kannalta olisi viisasta, että Orpo/Sipälä + J. Hallaaho ja RKP sekä KD. jatkaisivat Suomen talouden kuntoon saattamista
Viher/Vasemmisto ei siitä huolta kanna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma, että oppositiossa olevien puolueiden kannatus nousee, vaikka eivät ole kansamme hyväksi tehneet mitään. Ne puolueet jotka ovat kehittämässä maatamme saavat kuraa niskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oppositiohan se vasta on tehnytkin, pani vastaan lehmäkauppoja ja hyvä näin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma. Jospa kateuttaan vastustavat sitä, että jokaiselle kepusatraapille saataisiin ikioma maakunta ja loput elätettäisiin maataloutuella, paitsi Pekkarisen klaani tuulivoima-.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taktisista syistä moni kepun kannattaja äänesti kokoomusta, ainoana mahdollisuutena ja yrityksenä estää Rinteen pääsy pääministeriksi. Tämä selittää suureksi osaksi Kokoomuksen vaalimenestyksen ja kepun suuren tappion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rannalle ex-jääneet eivät pudonneet tyhjän päälle. Nyt heilä on mahdollisuus todistaa uudelle eduskunnalle kuinka nopeasti aktiivimalli 2 tuo uuden työmahdollisuuden .
Sipilän hallituksen loppumetreillä eduskunnan toimesta hylkäämä aktiivimalli kakkonen olisi merkinnyt käytännössä, että työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa eli laskennallisesti tehdä yksi työhakemus viikossa. Onnea ja menestystä työnhakuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiilikaiset, Lindströmit, Kosket ja kumppanit eivät joudu itse luomiensa sotkujen sekaan, eli kikyjen ja aktiivimallien uhriksi. He tipahtavat eduskunnasta suoraan turvaverkkoon, joka tarjoaa heille mitä pikimmiten suojatyöpaikan jossain valtion tai kunnan rahoittamassa himmelissä. On Sitraa, Kevaa, Vake Oy:tä, Tukesia, Trafia jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnasta hävisi ryhmä, jonka ei olisi sinne alunperin olisi pitänyt kuuluakaan; nimittäin Siniset. Nyt demokratia voitti ja kansa sai sanoa, mitä mieltä oli demokratian ylikävelystä. Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Siniset pantiin tekemään likainen työ, esim aktiivimallin toteuttajaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo aktiivimalli ole ihan persujen linjan mukaista hommaa. Anteeksi, siis sinisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalle veret seisauttava vaalitappio!Keskustan puheenjohtajan käyttäytyminen ollut ylimielistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole vain ollut ylimielistä vaan on sitä edelleen. Sen huomasi taas kerran eilisissä haastatteluissa.
Toivotaan ettei keskusta pääse hallitukseen enään sotkemaan asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Suomalaista demokratiaa Siniset valittiin hallituksen täynennyspuolueksi joka Suomen Perustuslaissa kyseenalainen demokratian kannalta jos sitä ongaan Ulkomailta jo Norja ja Englantilaiset puuttumassa Suomi asioihin jotka olivat vapaatvaalit.Hölyn pölyä väitää ilmastokysymys nosti Perus-Suomalaiset tiedämme Norjalaiset talous oerustuu öljyn ja kaasun varassa vaikka rakentavat tuulimyllyjä ja mitä Briteihin tulee eivät ymmärrä Brexit tarkoittaa käytännössä että Saksasta tulee Euroopan sanelia joka määrä Suomenkin hallituksen toimia,kun saamme puheenjohtajuuden lista valmiina Eurouniossa...Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sampo Terho, Pirkko Mattila, Jari Lindström sekä Jussi Niinistö eivät näillä näkymin työtään kansanedustajina jatka. Lisäksi ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei ollut vaaleissa enää ehdolla."
Tässä uutisen pätkässä kiteytyy se kuka oikeastaan voitti: koko kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien todellinen voittaja on kiistattomasti kokoomus. Vihervasemmisto ylen ja muiden median vasemmisto toimittajien paineessa kokoomus piti pintansa ja vieläpä lisäsi kannatusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso plussa eduskunnan nuorennusleikkaukselle! Toivottavasti uusi sukupolvi osaa ottaa rakentavan ja pitkäjänteisen työskentelytavan omakseen kaiken räkyttämisen, tahallisen väärinymmärtämisen, ym. lyhytkatseisen oman edun tavoittelun sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että moni istunut kansanedustaja, ministeri jäi rannalle ruikuttamaan.
Saavat tuta omista tekemistään lakihommista jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image