Antti Rinne: "Va­sem­mis­to­liit­to ja vihreät tuntuvat luon­te­vim­mil­ta hal­li­tus­kump­pa­neil­ta" – Jussi Halla-aho: "Turha tässä on odottaa oikeastaan mitään"

Vaalivoittaja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen yö meni parin kolmen tunnin yöunilla. Aamun tv- ja radiolähetysten jälkeen hän aikoi mennä hetkeksi kotiin lepäämään.
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 8:04 | Päivitetty 15.4.2019 8:47
Maarit Uber

Seurasimme tulevan pääministerin aamua. Antti Rinne olisi toivonut vaalit niukasti voittaneelle sdp:lle korkeampia kannatuslukuja ja enemmän paikkoja eduskuntaan. Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan tulos oli parempi kuin "kukaan olisi realistisesti uskaltanut odottaa".

Vielä sunnuntai-iltana vaalit voittaneen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne oli erittäin varovainen vaalituloksen kommentoinnissa.

– Oli tietty marginaali, joka piti olla sekä kokoomukseen että perussuomalaisiin, ja tietenkin se pisti varovaiseksi, kun oltiin lähellä marginaalin reunoja. Sen takia en ryhtynyt tarkkaan kommentoimaan, totesin vaan, että jännä peli, hän kertoi maanantai-aamuna parin kolmen tunnin yöunien jälkeen Lännen Medialle.

– Nyt näyttäisi siltä, että olemme hallitusneuvotteluiden tunnustelijaporukka. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tulemme esittämään tiettyjä samanlaisia kysymyksiä kaikille puolueille. Vastausten perusteella arvioidaan, keiden kanssa lähdetään jos on edellytyksiä jatkoneuvotteluja hakemaan hallituskokoonpanoon. Tämä varmaan tapahtuu ensi viikolla kun eduskuntakin on järjestäytynyt.

Perussuomalaisten suosion hän arveli johtuvan osittain siitä, he että saivat selkeästi ihmisiä liikkeelle vaalipäivänä niin kuin ovat saaneet aikaisemminkin. – Suomalaiset äänestivät tuolla tavalla, ei kai sitä tuon kummemmin voi selittää.

Hän kertoo toivoneensa sdp:lle korkeampia kannatuslukuja ja enemmän paikkoja eduskuntaan

– Kun kansa äänestää, kansan tahto sitten toteutuu. Joka tapauksessa ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen sitten Lipposen hallitusten ollaan suurin puolue Suomessa. Se sinällään tuntuu hyvältä.

Sdp:n suosio on Rinteen mukaan heilunut mutta myös kasvanut aika paljon viimeisen neljän vuoden aikana. Hän arvelee, että yksittäinen puolue ei enää yllä kovin suurin suuriin, kuten esimerkiksi 25–30 prosentin kannatuslukuihin.

– Maailma on muuttunut sillä tavalla, että meillä on useampia puolueita, joiden kesken kannatus jakaantuu.

"Aika paljon puhumme samoista asioista"

Perussuomalaisten sopivuudesta hallituskumppaniksi hän on epäileväisellä kannalla.

– Olen tähän todennut jo pitkään, että jos olemme hallitustunnustelijapuolue, niin tulemme tekemään kaikille puolueille samat kysymykset ja arvioimaan vastauksia samalta pohjalta. Yksi keskeinen elementti hallitusyhteistyössä on se, että millä tavalla arvot sopivat yhteen.

– Edelleen olen sitä mieltä, että kun on kuunnellut tässä vaalikeskusteluiden aikana Jussi Halla-ahon puheita, että aika erilainen ihmiskäsitys meillä on. Se liittyy myöskin vahvasti arvoihin. Ei kantani tässä suhteessa ole muuttunut mihinkään.

Vasemmistoliiton ja osittain myös vihreiden kanssa Rinne sanoo sdp:n tehneen hyvää yhteistyötä.

– Ne tuntuvat äkkiseltään luontevimmilta kumppaneilta. Kun kuuntelin eilen Haaviston Pekan puheita vaalituloksia odotellessa, niin Pekka totesi samalla tavalla kuin mekin olemme todenneet, että eriarvoisuuskehitys pitää saada kääntymään toiseen suuntaan. Pitää satsata koulutukseen ja työelämän tasa-arvoon. Aika paljon ainakin puhumme samoista asioista.

Keskustan ja kokoomuksen harjoittamalla politiikalla ei Rinteen mielestä voi jatkaa.

– Se politiikka, mitä tehtiin viime vaalikaudella liittyen eriarvoisuuskehitykseen erityisesti ja koulutusleikkauksiin, tulevaisuuteen investointiin, sillä politiikalla ei voi jatkaa. Keskustan ja kokoomuksen pitää tässä suhteessa varmaan miettiä vähän tarkemmin sitä, mitä he haluavat.

Antti Rinne kertoo haluavansa saada syntymään uudenlaisen luottamuksen suomalaiseen yhteiskuntaan yhteistyön kautta.

– Sekä puolueitten välillä aiempaa parempaa luottamusta mutta myöskin ihmisten keskuudessa, jotta voisi turvallisesti ajatella, että kyllä kaikista suomalaisista pidetään huolta.

Puoluehallitus torstaina

Vaaliyö meni vähillä unilla, siksi Antti Rinne kertoi suuntaavaansa aamun tv- ja radiolähetysten jälkeen hetkeksi kotiin lepäämään. Illalla edessä on kunnanvaltuusto ja esiintyminen A-Studiossa.

– Varmaan minulla on erilaisia puhelinkeskusteluja lisäksi, ellei sihteerini ole keksinyt päivälle muuta. Tiistai on vähän rauhallisempi päivä.

Rinteen keskiviikko on täynnä erilaisia kokouksia ja torstaiaamuna kello 7 alkaa puoluehallitus, jonka jälkeen pidetään eduskuntaryhmän kokous, ennen pääsiäistaukoa.

"Pallo on demareilla"

MTV3:n aamulähetykseen Rinteen tavoin maanantaiaamuna kiirehtinyt perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ehti kommentoida puolueen kakkospaikkaa Lännen Medialle.

Mistä vaalitulos kertoo hänen mukaan osittain siitä, että äänestysprosentti on noussut.

– Me olemme yleensä se puolue, joka kärsii kaikkein eniten, jos äänestysprosentti on hyvin matala. Sitten oli joitakin asiakysymyksiä, ilmastopolitiikka ja maahanmuuttoasiat varsinkin, jotka aiheuttivat vuotoa kokoomuksesta ja keskustasta perussuomalaisiin, ja jonkin verran myös demareista.

Mitä odotatte hallitusneuvotteluilta?

– Turha tässä nyt on oikeastaan odottaa mitään. Pallo on demareilla tällä hetkellä. Katsomme, mitä sieltä tulee ja sen mukaan reagoimme ja toimimme.

Sunnuntai-illan tunnelmia puolueväen keskuudessa Halla-aho luonnehtii loistaviksi.

– Tulos on parempi kuin kukaan olisi uskaltanut realistisesti odottaa, ja kun tilanne parani ääntenlaskennan edetessä, niin se sitten tietysti nosti tunnelmaa.

Hallo-ahon mukaan perussuomalaisten ei kannata lähteä hallitukseen, jos he eivät voi vaikuttaa tärkeimpiin asioihinsa.

– Meidän ei tietenkään kannata lähteä hallitukseen, jos emme pysty siellä vaikuttamaan meidän äänestäjillemme kaikkein tärkeimmissä asioissa haluamaamme suuntaan. Tähän on vähän aikaista sanoa mitään, kun edes hallitustunnustelut eivät ole alkaneet.

Keiden puolueiden arvopohjat ovat lähimpänä teitä?

– Me emme nimeä inhokkeja emmekä suosikkeja.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (195)

Vasemmiston kun ottaa kaveriksi,siinä on toinen varma puolue joka ei kaihda lainarahalla elämistä! Velanotto nousee ihan uusiin sfääreihin,en tiedä mistä maksetaan takaisin,mutta se onkin sitte seuraavan hallituksen ongelma,Rinne ei ota mitään vastuuta tekemisistään ,joku muu joutuu aina tekeen sen "paskaduunin" ja siivoaamaan jäljet! Eihän Antti tee mitään vaikeita päätöksiä,kaikille vaan kaikkea eikä kukaan joudu maksamaan!
Ei ole Sauli turhaan huolissaan todellakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaisille tekee kipeää, kun ovat hallituksesta ulkona. Maatalous-metsä-ja yritystukia tullaan leikkaamaan kovalla kädellä, ja se raha tullaan jakamaan koulutukseen, vähävaraisille ja eläkeläisille. Näin se pitää mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän asiat tulevat kirjoitusten mukaan menemäänkin. Näyttää siltä, että Suomen lainsäädännöstä tullaan kokonaisuudessaan Jumalan tahto pois pyyhkäisemään tällaisella kokoonpanolla. "kun he viisaita luulevat olevansa, ovat he tyhmiksi tulleet". Voi pojat, ei hyvää seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö Paavo Väyrynen ottaa takaisin Keskustan johtoon? Sillä kun on ollut vähän huonoa tuuria omien puolueidensa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen mielestä on vissiin eriarvoista kun työttömät saa töitä, hänen mielestäkö pitäisi työttömän olla työtön taikka lisätä niitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on puhunut ja sillä siisti. Rinteelle kuuluu hallitustunnustelijan paikka ansaitusti ja nyt saa hallituksen muodostamiseksi mahdollisuuden. Jollei persut kelpaa Rinteelle arvomaailman erojen tähden, niin sitten täytyy kosiskella Kokoomusta, joka siihen kykeneekin. Toki Kokoomus pääsee asettamaan itselleen suotuisat ehdot, mutta tärkeintä, että maahan saadaan toimiva hallitus ja edellisen hallituksen aikana alkanut talouskasvu jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa mieltä. Nyt vaan on kelvattava eikä nostaa nokkaa noin että persut ei kelpaisi. on vaan kelvattavanyt. sillä siisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kokoonpano olisi persut+kok+kepu ja apupuolueina rkp ja/tai kristilliset. Jatkuisi tämä hyvä meno eikä demarit pääsisi tuhoamaan hyvää alkuun päässyttä talouskasvua. Lyhyesti: missä demarit, siellä himovero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP on unehtanut työtätekevät ja on keskittynyt ulkomaanrikollisten hyysäämiseen ja avustamiseen.
Työväestön on aika repiä punakantiset kirjat ja kääntää katseet Suomalaisten asioita ajaviin puolueisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuisen käy sääliksi Rinnettä. Vakavan sairaskohtauksen läpikäynyt mies on joutunut kovaan rumbaan. Arvelen että tulevalla Pääministerillä on joka arkipäivä kello 7-20 välillä minuuttiaikataulu, tiuhaan tahtiin kaiken maailman tapaamisia, kokouksia sekä mediaesiintymisiä. Ja viikonloppuisin riittää kosteita juhlia ynnä maakuntakierroksia. TV-kuvasta huomaa että Rinteen paino on alkanut selvästi taas nousemaan ja hänen kävely on hankalaa. Eilen illalla Antti tuli TV1 haastatteluun studion portaita alas varovasti astelleen pitäen koko ajan kaiteesta kiinni. Orpo sen sijaan harppoi vauhdilla portaat alas kuin nuori gepardi. Ikävintä on että Rinteen ajatuskin tuntuu välillä pikkuisen harhailevan. Ei ole helppoa mutta mies ei ymmärrä siirtyä sivuun. Tämä "entisessä elämässä" väkisin mukana roikkuminen on tuttu ilmiö monelle posttraumaattisen kokemuksen kohteen olleelle henkilölle. Elikkäs vakavan sairauden, onnettomuuden tai väkivaltatilanteen yms. tapahtuman kohteena ollut ihminen ei itse ymmärrä omaa tilaansa vaan ihminen pyrkii väkisin mahdollisimman nopeasti palaamaan entiseen elämänrytmiin ja työelämään vaikka ei ole siihen valmis. Ei fyysisesti eikä henkisesti. Pahinta oululaisten kannalta että Rinteen puheet vihervasemmistolaisesta "kansanrintama hallituksesta saa kylmät väreet kulkemaan työmiehen selkäpiissä, koska silloin verotus kovenee, polttoaineiden, sähkön, tupakan ja oluen sekä autojen hinnat kohoavat. Sitten inflaatio lähtee juoksemaan, korot nousee, syömävelkaa otetaan reippaasti lisää, ja sitä rataa ollaan parin vuoden päästä taas tupessa. Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nuo verojenkorottajat ja työttömien kannattajat joukolla hallituksessa niin siirryn pimeisiin töihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hjallis ei ilmeisesti halunnut Orpoa pääministeriksi. Tosin turha spekuloida, Liiike-Nyt saattaa olla vielä isänntäänsäkin äkkkiväärämpi ideologialtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeistopuolueilla (PS, Kok, Kesk) on eduskunnassa 108 paikkaa joten oikeiston kannattaisi jäädä oppositioon. Antin hallituksen kaikki viher-sosialismi-vasemmisto esitykset kaatuisivat eduskunnassa jos kaikki oikeistopuolueet jäisivät oppositioon. Antti ei saisi vasemmisto esityksiään läpi vaan joutuisi esittämään eduskunnalle oikeistoa miellyttäviä esityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sekä SDP että Persut ymmärtävät toteuttaa isänmaan edun ja muodostaa yhdessä hallitus Vihreiden ja Vasemmistoliiton kanssa.

Maanpettureita Kokkareita ja Kepuleita ei valtioneuvostossamme kaivata Berneröimässä kansallisomaisuuksiamme maailmanturuille eikä tuhoamassa terveydenhuoltojärjestelmäämme Sote-kavalluksilla - kun pitää ensimmäiseksi lakkauttaa törkeän eriarvoistava työterveyshuolto.

Kaikki kansalaiset samaan systeemiin niin se kehittyy alta aikayksikön kun vielä yhdistetään koko terveydenhuolto samaan organisaatioon ja poistetaan pelkästään vahongollinen erottelu erikoissairaanhoitoon ja muuhun sekä koska terveytemme ja sairautemme ei saa riippua yhtään mitenkään siitä missä pöin maatamme sattuu olemaan ja onko töissä tai ei on hallinta olatava valtakunnallinen kuten yksikanavainen rahoituskin tietenkin. - Julkinen sektori vastaa kansamme terveydenhuollosta kokonaisuudessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (195)

Uutisvirta

23:01
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
22:51
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
22:49
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
21:54
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
21:37
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
21:34
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
21:12
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
23
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
14
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
13
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image