Tutkija löi faktat tiskiin: Näin hyvin gallupit ovat osuneet kohdilleen ennen vaaleja

Keskusta on ottamassa kyselyjen mukaan selvän vaalivoiton Pohjois-Pohjanmaalla. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic
Eduskuntavaalit 2015 16.4.2015 19:18
Juha Vainio

Vielä ei kannata kuuluttaa kokoomusta vaalien toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja perussuomalaisia kolmosiksi, vaikka viimeisien mielipidemittausten ja vaalien välillä on enää muutama päivä aikaa.

Todennäköisesti viimeisimmät gallupit näyttävät puolueiden mittasuhteet suunnilleen oikein, mutta viimeisimpien mielipidemittausten tulokset saattavat heitellä varsinaiseen vaalitulokseen verrattuna jopa muutamalla prosentilla.

Tämä selviää eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkijan Erkka Railon torstaisesta blogikirjoituksesta, jossa hän esittelee tilastoja eduskuntavaaleista vuosilta 1999–2011.

Tilastopaketissa verrataan Taloustutkimuksen viimeisimpien mielipidemittausten tuloksia vaalien lopullisiin tuloksiin. Tilastoihin on otettu mukaan kuuden suurimman puolueen, eli kokoomuksen, keskustan, demarien, perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton tulokset.

Taloustutkimus on onnistunut parhaiten kokoomuksen kannatuksen ennakoimisessa. Heittoja on tuloksissa on ollut kokoomuksenkin kohdalla. Vuoden 2007 vaaleissa kokoomus sai 1,9 prosenttiyksikköä ennakoitua paremman vaalituloksen.

Keskustan kohdalla gallupit ovat osoittaneet huomattavasti positiivisempaa tulosta, mihin puolue on lopulta päätynyt. Vuonna 2007 vaalitulos oli 1,6 prosenttiyksikköä huonompi ja vuonna 2011 peräti 2,8 prosenttiyksikköä huonompi kuin viimeisin mielipidemittaus.

”Ehkä konservatiiviset keskustan kannattajat ovat jo pelkästä kansalaisvelvollisuudesta väittäneet äänestävänsä keskustaa, mutta jääneetkin vaalipäivänä kotiin” Railo arvelee kirjoituksessaan.

Demarien kohdalla Taloustutkimus on johdonmukaisesti arvioinut puolueen kannatuksen alakanttiin. Viime eduskuntavaaleissa demarit sai 1,1 prosenttiyksikköä paremman tuloksen kuin ennusteessa oletettiin.

Perussuomalaiset on saanut vuosien 2003, 2007 ja 2011 eduskuntavaaleissa selvästi paremman tuloksen kuin mitä gallupit ovat osoittaneet.

Railon kirjoitus ja tilastot eduskuntatutkimuksen keskuksen blogissa

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

aina kun pikkupoikana äänestin kepua - petyin - kertokaa - ketääänestän nyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehulahan puhui asiaa. Jos kannat ovat tiukkaan lyötyjä tärkeistä asioista jo etukäteen niin puolueen kannatus pitäisi olla yli 50 % mikäli niitä kantoja aiotaan hyödyntää tai sitten käy kuten persuille viime vaalien alla, kun kannat on lyöty tiukasti lukkoon ei ole hallitukseen asiaa. Pitää kannoissa olla jouston varaa jos mielii päästä päätösten tekoon. Jokaisen on tultava vastaan mikäli ei puolueella ole yli 100 edustajapaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä kansalla ei ole kompetenssia valita johtajiaan. Äänestäminen on suomalaisille kuin auton osto. Se tehdään tunteella, ei järjellä.

Ja joka kerta, viis siitä miten viimeksi kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko toimittaja kerrata perusmatematiikkaa sen verran, että tulisi nuo prosentti- ja prosenttiyksikkö-termit oikein. Vaikuttaa nimittäin aika paljon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselen YleKioskia ja Rehulan haastattelua - kyllä on keskustan myötä paluu menneisyyteen tai sitten eiole kantaa ei mielipidettä - tai ei ole keskustalla kantaa tai kysyt liian vaikeaa. ikäänkuin tulee tunnelma, että nyt on käynnissä vuosisadan sumutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät vaalitulokset ole milloinkaan syntyneet mielipidemittauksista. Aina on laskettu ja todettu tulos.

Merkillistä, että kaikessa yritetään hämärtää todellisuutta. Pidetäänkö Suomen kansaa niin tyhmänä ja ymmärtämättömänä? Vai onko se sitä ihan oikeasti? Joskus näyttää pitämättä olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vaaleissa Mtv povasi viimeisessä gallupissa Keskustalle 19,8 prosentin kannatusta ja vaalitulos oli 15,8%. Yle puolestaan lupasi Perussuomalaisille 15,4 prosenttia ja vaaleissa lopputulos oli 19,1%. Eli kyllä suuret vaihtelut ovat todella mahdollisia. Yhtä kovat heitot näissä luvuissa niin ei se ykkönenkään ole varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen tutkimus ei ole ennen vaaleja alkaen 23.03 kuten Hesarin tutkimus on ennen vaaleja 08.04-14.04 välisenä aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset ovat ulkomaisessa mediassa oikeistopopulistinen puolue. Täällä he markkinoivat itseään vähäosaisten, työläisten ja pienyritysten puolueena. Luotan paremmin ulkomaisiin arvioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vaan on totta,että taloustutkimuksen gallupit ovat vanhempi 23.03 alkaen kuin Hesarin vain viikon mittaiselta 8-14.2015

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gallupit ei äänestä mitään, joten käydään ihmiset aktiivisesti äänestämässä, niin saadaan sitä mitä toivotaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:41
KeKi:lle kauden ensimmäinen täysi pistepotti – PattU:n ahdinko syvenee
20:30
Rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi kärkkyy parlamenttipaikkaa – ehdokas ryvettyi eläinrääkkäys- ja rattijuopumuskohuissa vaalikampanjan loppumetreillä
20:19
Näin eurovaaliehdokkaita äänestettiin eri vaalipiireissä – katso päivittyvästä taulukosta ehdokkaiden äänimäärät
20:14
Dijon ravasi yllätysvoittoon Elitloppetissa, Readly Express jäi ontumisen vuoksi pois
20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa – keskustan kannatus pudonnut myös Oulun vaalipiirissä
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toinen, keskustalle vaalitappio – Nämä ehdokkaat ovat nousemassa europarlamenttiin
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
201
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
65
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
38
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image