Linnan juhlat: Oulun teat­te­rin Alma Leh­mus­kal­lio tiesi heti, kenen luo­muk­seen haluaa pu­keu­tua

Laskettelu: Rus­ko­tun­tu­ril­la las­ke­tel­laan jo täyttä häkää – Köyk­ky­ris­sä odo­tel­laan vielä lunta ja pak­ka­sia

Joko luit tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi oman elä­män­sä met­su­rin ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Uk­rai­nan Ze­lens­kyi: Uk­rai­nan ja Puolan vä­li­sel­lä ra­ja-ase­mal­la ka­pa­si­teet­tia kas­va­tet­tu 50 pro­sent­tia

Zelenskyin mukaan myös muita Ukrainan ja Euroopan unionin välisiä raja-asemia pyritään modernisoimaan.

Kiova/Helsinki

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Puolan ja Ukrainan välisen Korczowan ja Krakovetsin raja-aseman kapasiteettia on kasvatettu 50 prosentilla.

Puolen yön aikaan julkaistussa puheessaan Zelenskyi kertoi tämän lisäävän merkittävästi vientiä ja tuontia rajan yli. Presidentin mukaan muita Ukrainan ja Euroopan unionin välisiä raja-asemia pyritään myös modernisoimaan.

– Tämä ei kosketa pelkästään meitä. Tämä mahdollistaa sen, että voimme toimia maailmanlaajuisesti ja taistella Venäjän toteuttaman satamien saarron aiheuttamaa ruokakriisiä vastaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Ukraina ja Puola sopivat toissaviikolla kyseisen raja-aseman kapasiteetin kasvattamisesta osana Ukrainan avoimen rajan projektia.

Zelenskyi sanoi aiemmin maanantaina Afrikan unionille pitämässään puheessaan, että ruokaongelmista kärsivät Afrikka on joutunut Venäjän hyökkäyssodan panttivangiksi. Zelenskyi kertoi maan yrittävän rakentaa lisää kuljetuslogistiikkaa.

– Meillä on tällä hetkellä odottamassa viljasiiloissa 25 miljoonaa tonnia viljaa, Zelenskyi sanoi.

EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell sanoi maanantaina EU:n ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa, että Venäjä pitäisi saattaa vastuuseen, jos se jatkaa Ukrainan viljan kuljetusten estämistä.

Borrellin mukaan on Venäjältä todellinen sotarikos, että miljoonia tonneja vehnää on jäänyt jumiin Ukrainaan samalla kun osa maailmasta kärsii nälästä.