Retkeily: Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun erä­mai­nen alue löytyi Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Jou­lu­kuus­sa 2002 Oulussa lois­ti­vat tier­na­täh­det ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: "Oulun Höyh­tyäl­le en saanut na­vet­taa, täällä kor­ves­sa olen nyt on­nel­li­nen" – Sinikka Kont­ti­nen on yl­peäs­ti ny­ky­ajan rohkea emäntä

Uk­rai­nan sodan vas­tai­seen mie­len­osoi­tuk­seen osal­lis­tu­nut ar­viol­ta 1 500 ihmistä Hel­sin­gis­sä – Ou­lus­sa­kin jär­jes­tet­tiin mie­le­no­soi­tus, kau­pun­git va­lai­se­vat koh­tei­ta Uk­rai­nan värein

Helsinki
Ukrainan puolesta järjestettäviä mielenosoituksia on pidetty eri puolilla Suomea. Suurin järjestettiin Helsingissä. Myös Oulussa osoitettiin mieltä Venäjän toimia vastaan torstaina.
Ukrainan puolesta järjestettäviä mielenosoituksia on pidetty eri puolilla Suomea. Suurin järjestettiin Helsingissä. Myös Oulussa osoitettiin mieltä Venäjän toimia vastaan torstaina.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Tänään illalla Venäjän suurlähetystön edessä pidettyyn mielenosoitukseen osallistui arviolta 1 500 ihmistä, Helsingin poliisi kertoi Twitterissä. Poliisi turvasi paikalla tapahtumaa.

Paikalla olevat mielenosoittajat huusivat vuorotellen "Venäjä ulos, Putin alas!", "Näpit irti Ukrainasta!" ja "Ukraina!". Lisäksi moni piteli käsissään Ukrainan lipun värisiä, sinikeltaisia kylttejä, joissa luki: "sotatoimet seis". Muita erilaisia kylttejä oli kirjoitettu suomeksi, venäjäksi ja englanniksi.

Mielenosoitus alkoi noin puoli viideltä iltapäivällä ja iltaseitsemän aikoihin paikalla oli poliisin mukaan enää pieni joukko mielenosoittajia, eikä liikennehaittaa enää aiheutunut.

Myös Oulussa järjestettiin torstaina sodanvastainen mielenosoitus.

Tammerkoski Ukrainan lipun väreissä

Tänään tukea Ukrainalle osoitetaan myös esimerkiksi Tampereella. Tammerkoskea on valaistu sini-keltaiseksi Ukrainan lipun värein, ja valaistukset on määrä pitää päällä sunnuntaihin asti, Tampereen kaupunki kertoo.

– Tampereen kaupunki haluaa näin symbolisesti osoittaa tukeaan Ukrainalle, ystävyyskaupunkinsa Kiovan asukkaille ja kaikille sodasta kärsiville, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen tiedotteessa.

Kiova on ollut Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1954 lähtien, tiedotteessa todetaan.

Myös Helsinki kertoi Twitterissä valaisevansa kaupungintalon sinikeltaisin värein.

Ukrainassa useita ystävyyskaupunkeja

Tampereen, Oulun ja Lahden kaupunki sekä Kuntaliitto kertovat lisäksi yhteisessä tiedotteessaan haluavansa tukea Ukrainan paikallishallintoa ja tuomitsevansa jyrkästi Venäjän perusteettomat sotatoimet maassa.

Oulun ja Odessan, Tampereen ja Kiovan sekä Lahden ja Zaporozjen kaupunkien välillä on vaalittu ystävyyttä ja yhteistyötä kymmenien vuosien ajan, todetaan tiedotteessa, jonka ovat allekirjoittaneet Tampereen pormestari Ikonen, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Myös hätäapukeräyksillä pyritään tukemaan

Ainakin Kirkon Ulkomaanapu (KU) sekä lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida ovat aloittaneet hätäapukeräyksen Ukrainan konfliktista kärsivien perheiden auttamiseksi. KU:n keräykseen voi osallistua tilisiirrolla tai tekstiviestillä.

– Pakenevilla ihmisillä on aina pulaa perustarpeista, ruoasta, lääkkeistä ja juomasta. Ukrainan tilanne on erityisen haastava, sillä Eurooppa elää kylmää talvea ja vakavaa koronapandemiaa, toteaa Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg tiedotteessa.

Fida kertoo tiedotteessa toimivansa Ukrainassa erityisesti Taka-Karpaateilla ja Sumyn alueella köyhimmän romaniväestön keskuudessa. Työhön sisältyy toimintakeskusten, pyhäkoulujen, naisten piirien sekä ruoka-avun järjestämistä paikallisten seurakuntien kautta. Myös Fida ottaa vastaan rahalahjoituksia sivujensa ja Mobile Payn välityksellä.