Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Uk­rai­nan pre­si­dent­ti Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyi tähtää jo jat­ko­kau­del­le - vä­rik­kääs­tä po­li­tii­kas­taan tun­ne­tun maan hal­lit­si­ja ei ole ry­vet­ty­nyt vaikka skan­daa­le­ja on riit­tä­nyt

Itä-Ukrainan sodan lopettaminen oli vuosi sitten virkaan astuneen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tärkein vaalilupaus. Se ei ole toteutunut. Ukraina on muun maailman tavoin vajoamassa pahaan taantumaaan koronavirusepidemian vuoksi.

Toimittajat kyselivät keskiviikkona Kiovassa järjestetyssä tilaisuudessa Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä tämän saavutuksista ensimmäisen virkavuoden jälkeen.
Toimittajat kyselivät keskiviikkona Kiovassa järjestetyssä tilaisuudessa Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä tämän saavutuksista ensimmäisen virkavuoden jälkeen.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Ukrainassa presidentti Volodymyr Zelenskyi piti keskiviikkona virkaanastujaistensa vuosipäivänä kesäisessä Kiovassa monituntisen lehdistötilaisuuden, jossa puhuttiin enimmäkseen muusta kuin koronaepidemiasta.

Mariinski-palatsin puutarhassa pidetyn tilaisuuden ensimmäinen kysymys liittyi kuitenkin epidemiaan. Toimittajia kiinnostivat presidentin suunnitelmat karanteenin päättämiseksi.

Zelenskyin mukaan Ukrainan kohentunut koronaepidemiatilanne mahdollistaa eristystoimien asteittaisen helpottamisen.

Päiväkodit avaavat ovensa ensi maanantaina. Zelenskyin mukaan myös päätös julkisen liikenteen avaamisesta on tulossa.

– Kuten lupasin, koronavirusta vastaan taistelevalle hoitohenkilöstölle maksetaan kolminkertainen palkka. Viidellätoista alueella palkat on jo maksettu, Zelenskyi sanoi ja käänsi keskustelun pois sairaaloiden massiivisista ongelmista hoitohenkilökunnan palkanmaksussa.

Zelenskyi on saanut viime kuukausina kritiikkiä siitä, että häntä ei ole kiinnostanut terveydenhuollon uudistaminen.

Itä-Ukrainassa soditaan edelleen

Epidemiatilanne on Venäjän tukemilla separatistialueilla muuta Ukrainaa synkempi.

Itä-Ukrainassa on normaalioloissakin suuria haasteita esimerkiksi sairaalatarvikkeiden toimitusten suhteen ja ongelmat ovat korostuneet virusepidemian myötä.

Zelenskyi totesi olevansa valmis Itä-Ukrainan sodan lopettamiseen tähtäävien neuvottelujen jatkamiseen eri muodoissa. Zelenskyi vakuutti, että Ukraina ei ole hylkäämässä alueidensa takaisin saamiseen liittyviä kysymyksiä.

– Tärkeintä olisi tulosten saaminen, hän tiivisti.

Zelenskyi kertoi kannattavansa niin kutsutun Normandia-ryhmän kokoontumista virustilanteen helpotettua. Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän lisäksi Ranska ja Saksa.

– Annan itselleni vielä muutaman kuukauden aikaa diplomaattisen ratkaisun löytämiseen Minskin sopimuksen puitteissa, presidentti muotoili.

Mielii toiselle kaudelle

Zelenskyi totesi, että yksi kausi presidenttinä ei hänelle riitä ja että hän harkitsee jatkokaudelle pyrkimistä. Zelenskyi valittiin presidentiksi vuosi sitten toisella kierroksella yli 70 prosentin kannatuksella.

Zelenskyin edeltäjän Petro Poroshenkon nimi nousi esiin useaan otteeseen lehdistötilaisuuden aikana. Zelenskyi arvosteli vaalien toisella kierroksella hänelle hävinnyttä Poroshenkoa tiukin sanakääntein.

– Eroan kaikessa Poroshenkosta. En ehkä puhu yhtä hyvin ukrainaa, mutta kunnioitan ukrainan kieltä, venäjänkielisessä ympäristössä kasvanut Zelenskyi vakuutteli lehdistötilaisuudessa ukrainaksi.

Ukrainalaisessa politiikassa kielenkäyttö on värikästä ja ronskia esimerkiksi Suomeen verrattuna. Vastapuolta voi huoletta panetella ja syyttää vaikkapa valehtelusta ilman, että se herättää oudoksuntaa.

Zelenskyin jatkohaaveet vaikuttavat realistisilta, sillä maaliskuussa tehdyn gallupin mukaan yli 40 prosenttia ukrainalaisista äänestäisi häntä uudelleen presidentiksi.

Nimitti vanhoja tuttuja kabinettiinsa

Zelenskyikään ei ole välttynyt kritiikiltä kuluneen vuoden aikana. Presidentiltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa pariinkin otteeseen tuttujen nimittämisestä valtion virkoihin.

Hän palkkasi kabinettiinsa viime vuonna useita muun muassa tuotantoyhtiökuvioista itselleen läheisiä ihmisiä vaikka oli presidenttikampanjansa aikana arvostellut Ukrainassa tavallista käytäntöä.

– En nimittänyt sukulaisia enkä armeijakavereita, Zelenskyi tyytyi kuittaamaan arvostelun keskiviikkona.

Fakta

Ukraina tarvitsee ulkomaista rahaa

Zelenskyin mukaan Ukraina aikoo jatkaa jo ennen koronaepidemiaa aloittamiaan massiivisia infrahankkeita.

Suunnitelmana on rakentaa runsaasti muun muassa uusia teitä ja siltoja.

Presidentin mukaan tarkoituksena on rakentaa myös 25 urheilukeskusta, yksi jokaiselle Ukrainan hallinnolliselle alueelle.

Mahtipontisten hankkeiden rahoitus on osittain auki, ja Ukraina haluaakin houkutella maahan uusia investointeja muuttamalla investointeja koskevaa lainsäädäntöään.

Ukrainan 450-paikkainen parlamentti Rada käyttää maassa lainsäädäntövaltaa. Zelenskyi vakuutti, että parlamentti hyväksyy uudet investointilait.

Ukrainan valtio on pyörinyt viime vuodet pitkälti kansainvälisen rahoituksen turvin. Koronapandemia on saanut ukrainalaiset pelkäämään, että ulkomaiden rahahanat tyrehtyvät kun rahoittajamaat keskittyvät omien talouksiensa pystyssä pitämiseen.