Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Uk­rai­nan mukaan Venäjä teki oh­jus­is­kun vil­jan­vien­nil­le kes­kei­seen Odessan sa­ta­maan

Venäjän on iskenyt ohjuksilla myös Donetskin alueella. Kuva koulurakennuksesta ohjusiskun jäljiltä Kramatorskin kaupungissa.
Venäjän on iskenyt ohjuksilla myös Donetskin alueella. Kuva koulurakennuksesta ohjusiskun jäljiltä Kramatorskin kaupungissa.
Kuva: GEORGE IVANCHENKO

Venäjä on tehnyt ohjusiskun Odessan kaupungin satamaan, ilmoitti Ukraina lauantaina. Viranomaiset kertoivat Venäjän iskeneen viljanviennille keskeiseen Mustanmeren satamaan vain päivä sen jälkeen, kun Ukraina ja Venäjä olivat solmineet sopimuksen sodan estämien viljatoimitusten jatkamisesta.

Neljästä risteilyohjuksesta kaksi ammuttiin alas ja kaksi osui sataman infrastruktuuriin, ilmoitti Odessan alueen edustaja Serhi Bratshuk.

Ukrainan mukaan ohjusiskulla Venäjän presidentti Vladimir Putin "sylki kasvoihin" YK:ta ja Turkkia, jotka olivat järjestämässä sopimusta viljanviennin jatkamisesta. Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko totesi, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan olivat ponnistelleet valtavasti viljasopimukseen pääsemiseksi.

Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK solmivat sopimuksen viljaviennin avaamisesta uudelleen Turkin Istanbulissa perjantaina.

Ukraina myös ilmoitti lauantaina, että Venäjä on yksin syypää, jos viljasopimus (ohjusiskun vuoksi) kaatuu ja seurauksena on globaalin ruokakriisin paheneminen.

Kolme kuoli toisessa ohjusiskussa

Ukrainan keskiosissa ainakin kolme ihmistä kuoli Venäjän ohjusiskussa lauantaina. Ukrainan mukaan 13 mereltä laukaistua risteilyohjusta osui rautatien infrastruktuuriin ja sotilaslentokentälle keskisen Ukrainan Kirovogradin alueella.

Henkensä menettäneistä yksi oli sotilas ja kaksi muuta sähköaseman vartijoita. Lisäksi iskussa haavoittui viranomaisten mukaan yhdeksän sotilasta.

Pelastusryhmät olivat työssä ohjusten osumapaikoilla lauantaina. Yksi alue Kropyvnytskyin kaupungissa jäi hyökkäyksen vuoksi ilman sähköjä.

Venäjän iskut Keski-Ukrainaan ovat kiihtyneet sen jälkeen kun Venäjä sai haltuunsa maan itäosan Luhanskin alueen.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 14.02.