Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Uk­rai­nan joukot ve­täy­tyi­vät Sjev­je­ro­do­nets­kin kes­kus­tas­ta – kaikki kau­pun­gis­ta ulos joh­ta­vat sillat on tu­hot­tu, si­vii­lit eivät pääse pa­ke­ne­maan

Sjevjerodonetsk ei ole vielä täysin Venäjän valloittama ja Ukraina taistelee presidentin mukaan jokaisesta metristä.

Venäjän joukot päästivät median vierailemaan Mariupolissa 12. kesäkuuta. Kuvassa Venäjän sotilaita vahdissa sataman lähettyvillä.
Venäjän joukot päästivät median vierailemaan Mariupolissa 12. kesäkuuta. Kuvassa Venäjän sotilaita vahdissa sataman lähettyvillä.
Kuva: SERGEI ILNITSKY

Ukrainan armeija kertoo joukkojensa vetäytyneen maan itäosassa sijaitsevan Sjevjerodonetskin keskustasta. Kaupungissa on käyty raskaita taisteluita viime viikkoina.

Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan Venäjän joukot onnistuivat osittain sunnuntain ja maanantain välisen yön hyökkäyksissään kaupungissa ja pakottivat Ukrainan joukot perääntymään. Haidain mukaan venäläiset jatkavat kaupungin tuhoamista.

Haidai kertoo Venäjän keräävän alueelle yhä enemmän kalustoa Sjevjerodonetskin ja läheisen Lysytshanskin kaupungin saartamiseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntai-iltana pitämässään puheessa Ukrainan ja Venäjän joukkojen taistelevan Sjevjerodonetskissa "kirjaimellisesti jokaisesta metristä".

Kaikki kolme Sjevjerodonetskin kaupungista ulos vievää siltaa on tuhottu, Haidai kertoi maanantai-iltana Guardian-lehden mukaan. Kuvernöörin mukaan Venäjä ei ole täysin valloittanut kaupunkia, sillä osa kaupunkia on yhä ukrainalaisten hallinnassa.

Viime päivien aikana tuhotut sillat ylittivät joen, joka erottaa Sjevjerodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit. Siltojen tuho on aiheuttanut sen, etteivät siviilit pääse pakenemaan Lysytshanskiin.

Haidain mukaan Sjevjerodonetskia lähellä olevassa Lysytshanskin kaupungissa on viimeisen vuorokauden aikana kuollut kolme siviiliä. Kuolleiden joukossa on kuusivuotias poika.

Pormestari: Mariupolin tilanne on katastrofaalinen

Venäjän miehittämässä Mariupolin satamakaupungissa on loukussa yli 100 000 ihmistä, kertoi kaupungin pormestari Vadym Boitshenko BBC:lle.

– Heillä ei ole puhdasta vettä. Ei ole ruokaa, ei sähköä, ei lääkkeitä. Sairaalat ovat vaurioituneet, lääkäreitä on tapettu, pormestari sanoi.

Venäjän joukot ottivat kaupungin hallintaansa toukokuussa kuukausien jatkuneen pommituksen jälkeen. Kaupungista lähteneen pormestarin mukaan monien uhrien ruumiit makaavat yhä pommitetuissa rakennuksissa. Hän kuvailee kaupungin tilannetta katastrofaaliseksi ja vaatii kansainvälisiä järjestöjä auttamaan "vihreiden käytävien" järjestämisessä evakuointia varten.

Brittitiedustelu: Joenylitykset määrittelevät tulevina kuukausina sodan kulkua Ukrainassa

Joenylitysoperaatiot ovat tulevina kuukausina todennäköisesti tärkeimpiä Ukrainan sodan kulkua määrittäviä tekijöitä, Britannian sotilastiedustelu arvioi maanantaina.

Ukrainan joukot ovat tähän mennessä usein onnistuneet tuhoamaan siltoja ennen vetäytymistään, kun taas Venäjän joukoilla on ollut vaikeuksia koordinoida laajamittaisia joenylityksiä ollessaan tulituksen kohteena, brittitiedustelun uusimmassa katsauksessa kerrotaan.

Suomalainen rahtialus Alppila kuljetti ukrainalaista maissia Itämeren kautta Espanjaan

Uutiskanava CNN kertoi ukrainalaista maissia kuljettaneen suomalaislaivan saapuneen varhain tänä aamuna Luoteis-Espanjassa sijaitsevaan satamaan.

Laiva kulki Espanjaan ensimmäistä kertaa uutta merireittiä pitkin, jolla pyritään välttämään Venäjän saarto Ukrainan Mustanmeren satamista. Lastina laivassa oli 18 000 tonnia maissia.

– Se on vain pieni määrä maissia, mutta tämä palauttaa mahdollisuuden kuljettaa Ukrainasta mitä tahansa mikä vain on mahdollista, alueellisen rehutuottajien ryhmän Agafacin johtaja Bruno Beade kertoi CNN:lle.

Agafacin lausunnossa kerrottiin, että pieniä määriä maissia oli kuljetettu Länsi-Ukrainasta kuorma-autoilla Puolaan ja Romaniaan, ja maissia oli lastattu laivaan puolalaisessa Itämeren satamassa. Rahtialuksena toimi Suomen lipun alla purjehtiva Alppila.

Sunnuntaina Ukrainan hallituksen virkamies kertoi Ukrainan kartoittaneen vaihtoehtoisia reittejä viljavarastojensa viemiseksi.

Venäjän saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoa maailmanlaajuisesta ruokakriisistä, kun Ukraina ei ole voinut viedä viljaa satamistaan.

Uutista päivitetty uusimmilla tiedoilla kello 20.47 ja kello 23.54.