Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Uk­rai­naa kiin­nos­taa suo­ma­lais­pans­sa­rei­den ra­ken­ta­mi­nen Uk­rai­nas­sa, kertoi Ze­lens­kyi Orpolle Kio­vas­sa

"Meni aika vahvasti tunteisiin", Orpo kommentoi vierailulla heränneitä ajatuksia.

Kiova/Helsinki
epa10815172 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) and Finland's Prime Minister Petteri Orpo (L) attend a joint press conference following their meeting in Kyiv, Ukraine, 23 August 2023. Orpo arrived in Kyiv to meet with Zelensky and top Ukrainian officials in support of the country amid the Russian invasion. EPA/SERGEY DOLZHENKO, BY: ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO CODE: EPAXX8
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Kiovalaisessa kivimuurissa olevista kuvista katsoivat Venäjän hyökkäyssodan iäksi sulkemat silmät, kun Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) keskiviikkona laski kukkaseppelettä kaatuneiden muistomerkille juhlallisessa sotilasseremoniassa.

Muuriin on kiinnitetty satoja valokuvia sotilaista, jotka ovat saaneet surmansa Venäjän Ukrainaa vastaan käynnistämissä sodissa. Monet kaatuneista ovat peräisin vuonna 2014 alkaneesta Donbassin sodasta Itä-Ukrainassa.

Nykyisin yhä suuremman osan muurista peittävät sotilaat, jotka ovat saaneet surmansa Venäjän helmikuussa 2022 käynnistämässä suurhyökkäyksessä.

Kansallistunne oli Orpon vierailuaikaan tavallistakin korkeammalla Ukrainassa, joka viettää torstaina itsenäisyyspäiväänsä. Ukraina julistautui itsenäiseksi Neuvostoliitosta 24. elokuuta 1991.

Suomen uudessa aseapupaketissa raskaita aseita ja ammuksia

Orpon yllätysvierailu ja tapaaminen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa pidettiin turvallisuussyistä salassa keskiviikon iltapäivään asti. Tapaamisen yhteydessä Orpo ja Zelenskyi järjestivät Kiovassa yhteisen lehdistötilaisuuden, jossa Orpo kertoi Suomen valmistelevan 18. puolustustarvikepakettiaan Ukrainalle.

– Olemme kokoomme nähden Ukrainan iso tukija, ja jos nyt olen laskenut oikein, puolustustarvikepaketteja on annettu melkein yksi kuukautta kohden. Nyt valmistelemme 18:tta pakettia, joka on aiempiin verrattuna vastaavan kokoinen.

Orpon mukaan paketista päätetään viikon loppuun mennessä ja se sisältää raskaita aseita sekä ammuksia.

Suomalaispanssarien valmistus kiinnostaa Zelenskyiä

Orpo ja Zelenskyi kertoivat keskustelleensa Suomen ja Ukrainan mahdollisesta yhteistyöstä puolustusteollisuuden saralla. Se voisi näkyä esimerkiksi siten, että Ukraina saisi valmistaa suomalaisia aseita.

– Olemme hyvin kiinnostuneita panssariajoneuvojenne valmistuksesta, Zelenskyi vastasi suomalaistoimittajien kysymykseen aiheesta.

Vastaavasta järjestelystä ovat jo päättäneet Ruotsi ja Ukraina, jotka sopivat valmistavansa yhteisesti ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja Ukrainassa. Asiasta kerrottiin lauantaina Ukrainan presidentti Zelenskyin Ruotsin-vierailulla yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa.

Orpo täsmensi illan toisessa tiedotustilaisuudessaan, että Zelenskyi nosti esille panssariajoneuvot, joita Suomessa osataan tehdä. Niille Ukrainassa on valtava tarve, Orpo sanoo.

– Konkreettisesti siinä puhuttiin, että heille on tulossa keskustelutilaisuus, johon kutsutaan puolustusteollisuuden yksityisiä toimijoita. Huolehdimme siitä, että siellä on myös suomalaisia yrityksiä mukana, hän sanoi.

Vieraili suomalaisrakennuksilla Irpinissä

Orpo vieraili myös Kiovan lähellä Irpinissä tutustumassa sinne rakennettuihin suomalaisiin asuntoihin.

Orpon mukaan Venäjän toiminta tuntuu käsittämättömältä.

– Kun Ukrainaa katseli junan ikkunasta ja autojen ikkunasta ja näkee eurooppalaisen maan kauppoja ja ihmisten siistejä pihoja, tuntuu käsittämättömältä, että joku ryhtyy sellaiseen väkivaltaan ja hyökkäykseen kuin Venäjä on tehnyt.

– Se meni aika vahvasti tunteisiin, että miten joku voi tässä ajassa ryhtyä tällaiseen pahuuteen.

Orpon illan toinen lehdistötilaisuus myöhästyi Kiovassa tulleen ilmahälytyksen vuoksi.

– Kyllä siinä konkretisoitui, että tämä maa on sodassa - - nämä ihmiset oikeasti elävät siinä, että tänne ammutaan ohjuksia.