Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Uk­rai­na: Venäjä on iskenyt oh­juk­sin My­ko­lai­vin sa­ta­ma­kau­pun­kiin, myös Har­ko­vaa pom­mi­tet­tu

Brittitiedustelun mukaan Odessaan lauantaina tehdyn iskun sijainnissa ei ollut sotilaskohteita, kuten Venäjä on väittänyt.

Lontoo, Kiova
Venäjä iski Mykolaiviin tiistaiaamuna. Kuva otettu viikko sitten sattuneen pommituksen jälkeen.
Venäjä iski Mykolaiviin tiistaiaamuna. Kuva otettu viikko sitten sattuneen pommituksen jälkeen.
Kuva: UKRAINIAN STATE EMERGENCY SERVIC

Venäjä iski tiistaiaamuna Mykolaivin satamakaupunkiin, Ukrainan viranomaiset kertoivat Guardian-lehden mukaan. Myös Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa on pommitettu, ukrainalaislähteet kertoivat.

– Suuria räjähdyksiä on kuulunut Mykolaivissa! Kaikkia on pyydetty pysymään suojissa! Ilmaisku jatkuu, vaikka ulkonaliikkumiskielto päättyisi, kaupungin valtuuston puheenjohtaja Olexander Senkevitsh kirjoitti Telegram-viestipalvelussa Guardianin mukaan.

Hän tarkensi myöhemmin, että kyseessä olivat ohjusisku satamarakennelmiin Mustaltamereltä sekä isku ilmatorjuntaohjuksella Venäjän hallussa olevan Hersonin suunnasta.

Venäjä pommittanut myös Harkovan keskustaa

Venäjä on myös pommittanut Harkovan keskustan asutusalueita tänä aamuna, sanoo Harkovan kaupunginjohtaja Ihor Terekhov.

Terekhovin mukaan alueilla ei ollut sotilaskohteita.

Harkovan aluejohtajan Oleg Synegubovin mukaan iskut osuivat siviilirakennuksiin, kuten automyymälään, jonka katto syttyi palamaan. Osa pommeista laskeutui tyhjille alueille.

Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki.

Brittitiedustelu: Venäjän vaikea tuhota Ukrainan meritorjuntakykyä

Britannian tiedustelupalvelu on todennut, että Venäjän lauantainen ohjusisku Odessan satamakaupunkiin ei osunut sotilaskohteisiin. Alun perin Venäjä kiisti tehneensä iskun, mutta myönsi sen myöhemmin sanoen, että oli tähdännyt sotilasinfrastruktuuriin eikä kohteisiin, joihin iskeminen vahingoittaisi viljan vientiä tärkeästä satamakaupungista.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjuksilla upotettiin Ukrainan sotalaiva sekä tuhottiin satamassa varastoituina olleita, Yhdysvalloista saapuneita meritorjuntaohjuksia.

Odessa on Ukrainan tärkein viljasatama. Venäjä iski Odessan satamaan vain vuorokausi sen jälkeen, kun viljatoimitusten turvaamisesta Mustanmeren kautta maailmalle oli tehty sopimus Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n neuvotteluissa Istanbulissa.

Tiistaiaamuna Ukrainan viranomaiset kertoivat, että Venäjä oli jälleen iskenyt Odessan alueelle, tällä kertaa satamakaupungin läheisiin kyliin ja yksityisomistuksessa oleviin rakennuksiin.

Tällä hetkellä Venäjä keskittyy tuhoamaan Ukrainan meritorjuntaohjuksia, jotka rajoittavat Venäjän hyökkäyskykyä Mustallamerellä, Britannian tiedusteluraportissa sanotaan.

Tiedusteluraportti kuitenkin epäili Venäjän mahdollisuuksia tuhota Ukrainan meritorjuntakykyä huonon suunnittelun ja heikon johtamisen sekä vanhentuneen tiedustelutiedon takia.