Tytti Tup­pu­rai­nen ajaa maa­kun­nan asiaa op­po­si­tios­ta käsin

Huhtikuussa SDP:n oululaiskansanedustaja Tytti Tuppurainen joutui huomaamaan kipeän eron oppositiossa ja hallituksessa istuvan poliitikon arjen välillä.

Tytti Tuppurainen.
Tytti Tuppurainen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Huhtikuussa SDP:n oululaiskansanedustaja Tytti Tuppurainen joutui huomaamaan kipeän eron oppositiossa ja hallituksessa istuvan poliitikon arjen välillä.

Vaikka Tuppurainen oli edellisellä vaalikaudella vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja, vaikuttamisen tuntu oli tärkeissä neuvottelupöydissä istuessa vahva. Mikäli jokin asia vaati hoitamista, tutun ministerin saattoi helposti pysäyttää eduskunnan käytävällä pientä rupattelua varten.

– Nyt oppositiossa seuraan uutisista ja lehdistä lukemalla sen, mitä tapahtuu. En ole enää tiedon keskiössä, ja vaikuttaminen on paljon vaikeampaa. Siihen on yritettävä sopeutua.

Vaikka puolueen päätösvalta karkasi historiallisen huonon vaalituloksen myötä kauemmaksi, Tuppurainen vaikuttaa valiokuntien kautta.

Tuppurainen on nyt suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Hänet nimitettiin keväällä myös eduskunnan Saksa-ystävyysryhmän johtoon.

Tuppurainen sanoo olevansa erityisesti suuren valiokunnan paikasta kiitollinen ja iloinen. Valiokunnan aikatauluihin sitoutuminen tarkoittaa tosin sitä, että kansanedustajan pitkät kesälomat jäävät pitämättä. Ylimääräisten kokousten takia vaaleissa auttanut tukiryhmäkin on saanut odotella kiitoskahvejaan kärsivällisesti.

Uusperheen arkea pyörittävälle kansanedustajalle arjen aikataulut ovat jo ilman suurta valiokuntaa tiukalla. Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion kanssa viime kesänä avioitunut Tuppurainen kertoo olevansa jatkuvasti liikkeessä.

– Joko matkustan Oulu-Helsinki väliä kodin ja eduskunnan välillä, tai sitten kierrän maakunnassa tai vaalipiirin alueella. Vaalien jälkeen olen koittanut antaa aikaa perheelle.

SDP:n vuosi on jatkunut vaalien jälkeen vaikeana, kun media on herkutellut puheenjohtajan Antti Rinteen ja entisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen julkisella välien kiristymisellä.

Puolueen vaalipäällikkönä toiminut Tuppurainen kommentoi puolueen työilmapiiristä varovasti. Hän kokee valtataistelua koskevat uutisoinnit hämmentävinä. Itse Urpilaista jatkokaudelle äänestänyt Tuppurainen sanoo olevansa murheellinen koko puolueen puolesta.

– Tämä ei ole ollut ansioksi puolueelle. Eduskuntaryhmässämme on silti parempi työilmapiiri kuin se, mitä tämä keskustelu on antanut ymmärtää.

Kansanedustajuuden lisäksi Tuppurainen toimii Oulun kaupunginvaltuutettuna, maakuntaliiton ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana kolmessa eri järjestössä.

Onko luottamustehtäviä keräilevälle seuraava askel itse puolueen puheenjohtajuus?

Kysymys naurattaa Tuppuraista. Vaikka hän osallistuikin keväällä muutamiin vaalipaneeleihin Antti Rinteen sijaisena, pitempi sijaisuus ei ole suunnitelmissa.

– Jos tulee tilaisuus palvella isänmaata, siihen on oltava valmis. Tässä vaiheessa kansanedustajan työhön. En yritä haukata liian suurta palaa kakusta kerralla.

Kolme kantaa

Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne on hyvä ajatus..... Kyllä

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa... Ei

Samaa sukupuolta olevien pitää saada solmia keskenään avioliitto... Kyllä

Tytti Tuppurainen
Ikä: 39
Kotipaikka: Oulu
Koulutus: filosofian maisteri
Työura: Lehdenjakaja, Kestävän Kehityksen (ent. Nuorten kierrätyskeskus) vetäjä, kotiäiti, OAMK:in tutkimus- ja tuotekehityksen vastaava
Luottamustehtävät: Oulun kaupunginvaltuutettu vuodesta 2000
Pohjois-Pohjanmaan liitossa luottamustehtävissä vuodesta 2001
SDP:n kansanedustaja vuodesta 2011
Oulun kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2013
Demarinaisten puheenjohtaja vuodesta 2014
SDP:n puoluehallituksen jäsen vuodesta 2012
Eduskunnan Saksa-ystävyysryhmän puheenjohtaja vuodesta 2015
4H-liiton hallituksen puheenjohtaja
Perhe: Naimisissa Pertti Rauhion kanssa. Edellisestä avioliitosta kaksi kouluikäistä lasta.
Merkittävin poliittinen saavutus: Lapsiperheiden kotipalvelun sisällyttäminen sosiaalihuoltolakiin.
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa:
1) Työllisyystilanteen kohentaminen
2) Vanhuspalvelulain toimeenpano
3) Koulutuksen ja sivistyksen säilyttäminen