Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Työ­voi­ma­pu­lan sijaan Suomea vaivaa koh­taan­to-on­gel­man luoma osaa­ja­pu­la

Julkisuudessa tunnutaan kohisevan työvoimapulasta harva se päivä, ja se turhauttaa monia. Työvoimapula ei kuitenkaan tuossa mielessä pidä paikkaansa – paitsi ehkä jollain tietyillä aloilla, kuten hoitoalalla. Niilläkin aloilla työvoimapula on pitkälti heikkojen työolojen ja riittämättömän palkkauksen syytä.

Työvoimapulan sijaan Suomea vaivaa kohtaanto-ongelman luoma osaajapula. Kokeneista, jo näyttönsä antaneista työntekijöistä on pulaa eri sektoreilla. Esimerkiksi startup-yritysten keskuudessa osaajapula voi aiheuttaa nykyisellään jopa kasvun pullonkauloja, kertoo HS tuoreessa jutussaan.

Startup-yritysosaajien pula on kuitenkin työmarkkinoilla melko marginaalinen sektori, eikä siitä pidä vetää yleistyksiä koko muuhun työmarkkinaan.

Kohtaanto-ongelmalla tarkoitetaan puolestaan koulutuksen vastaavuutta nykytyöelämän vaatimuksiin. Kuten Olli Rehn sanoo omassa HS:n haastattelussaan ”Meillä on Suomessa muita Pohjoismaita enemmän kohtaanto-ongelmia työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen välillä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.