Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Työ­mi­nis­te­ri Haa­tai­nen: Ra­vin­to­loil­le kak­si­osai­nen tu­ki­pa­ket­ti, arvo yli 120 mil­joo­naa euroa – esitys an­ne­taan tors­tai­na tai per­jan­tai­na

Hallitus on päättänyt tukea koronavirusepidemian vuoksi suljettuja ravintoloita yli 120 miljoonan euron tukipaketilla.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli tukipakettia keskiviikkona. Arkistokuva.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) esitteli tukipakettia keskiviikkona. Arkistokuva.
Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Hallitus on päättänyt tukea koronavirusepidemian vuoksi suljettuja suomalaisravintoloita noin 123 miljoonan euron tukipaketilla. Asiasta tiedotti keskiviikkona alkuillasta työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen kertoi, että tukipaketti on kaksiosainen. Esnsimmäisen osan on määrä auttaa työllistämisessä. Toinen osa helpottaa juoksevissa kustannuksissa.

Tukeen liittyviä pykäliä viilataan yhä. Hallituksen tavoite on antaa esitys tukipaketista jo torstaina, mutta jos pykäliä ei saada valmiiksi, esityksen antaminen voi siirtyä perjantaille. Esitys annetaan joka tapauksessa lähipäivinä.

Ravitsemisliiketoimintaa on rajoitettu voimakkaasti lainsäädännöllä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat suljettiin asiakkailta koko maassa 4. huhtikuuta alkaen. Rajoitustoimet ulottuvat vähintään toukokuun loppuun.

Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään rajoitusten vaikutuksia.

– Koronakriisin vaikutukset ravintola- ja kahvilayrittäjien liiketoiminnalle ovat olleet huomattavan ankarat, eivätkä tähänastiset tukimuodot tai muut valmistellut vaikutuksia lieventävät toimenpiteet riitä täyttämään eduskunnan edellytyksiä. Näistä syistä olemme valmistelleet ravintola-alalle tukimallin, työministeri Haatainen perustelee.

– Tavoitteenamme on kohtuullisesti hyvittää rajoitustoimia sekä kannustaa yrityksiä työllistämään. Tällä mallilla voimme tukea yritysten lisäksi sitä, että mahdollisimman moni koronavirusepidemian takia lomautettu tai irtisanottu voi palata töihin, Haatainen sanoo.

Lakiteknisesti vaikea

Työministeri Haatainen valotti keskiviikkoiltana hallituksen tiedotustilaisuudessa, että tuen miettiminen koko alalle ei ollut lakiteknisesti helpoimmasta päästä. Hän myös totesi, että tällaista tukiesitystä ei ole Suomessa tehty koskaan aikaisemmin.

Kaksiosaisesta mallista ensimmäinen ei suoraan liity eduskunnan edellyttämään hyvityskompensaatioon, vaan sillä halutaan tukea ravintolayrityksiä työllistämisessä.

– Suurin osa työntekijöistä on nyt lomautettuna. Haluamme varmistaa, että ravintoloilla on kykyä ja mahdollisuutta työllistää.

Työllistämiseen liittyvää uutta tukea ravintola voi saada tuhat euroa tekijää kohden. Tämän tuen kustannusvaikutus on noin 40 miljoonaa euroa.

Edellytyksiä on kuitenkin useita, muun muassa tämä: työntekijän palkkasumman kolmen kuukauden aikana rajoitusten jälkeen on oltava vähintään 2 500 euroa yhteensä. Enimmillään yritys voi saada tukea 800 henkilöstä.

– Ravintolan ei tarvitse avata liikettä heti, Haatainen huomautti.

Toinen tuki liittyy eduskunnan edellyttämään kohtuulliseen hyvittämiseen: tuella on mahdollisuus hoitaa juoksevia kustannuksia rajoitusten aikana 4.4 alkaen toukokuun loppuun saakka. Kysymys on joustamattomista kustannuksista.

Tukimäärään vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon myynti on laskenut.

– Hyvitys annetaan hakemuksetta joukkomaksatuksena, ja tiedot saadaan alv-tietojen perusteella, Haatainen kertoi.

Tähänkin tukeen liittyy kriteerejä, ja tuen kokonaissumma on noin 83 miljoonaa.

Orpo vaatii pikaista suunnitelmaa, mitä avaaminen tarkoittaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati keskiviikkona Lännen Median haastattelussa, että ravintolatuen on vastattava kohtuullista korvausta menetyksistä. Tuki pitää olla suhteutettuna yrityksen tappioihin.

Orpo myös esitti, että hallitus laatii pikaisesti suunnitelman, mitä ravintoloiden avaaminen 1.6. tarkoittaa.

– On pakko tulla konkreettisia ohjeita, koska niitä ei vielä ole ollut.

Yle uutisoi tiistaina, että hallitus esittää ravintoloille tukea kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin. Orpon mukaan hallitus on oikeilla jäljillä, jos tukea annetaan akuuttiin kassakriisiin.

Petteri Orpo olisi valmis avaamaan ravintolat jo ennen 1. kesäkuuta, jos se asiantuntijoiden ja infektiotilanteen mukaan olisi mahdollista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen oli tiistaina samoilla linjoilla Orpon kanssa. Hän totesi, että puolueelle on tärkeää se, että kahviloista ja ravintoloista ainakin osa voitaisiin avata mahdollisimman nopeasti.

– On iso ero siinä, puhutaanko pienestä pikkupubista kylällä vai suurista ruokaravintoloista ja yökerhoista, Kurvinen totesi.

Päivitys: Lisätty tietoja ja Haataisen kommentit kello 18.31. Lisätty lisää tietoja ja Haataisen kommentteja sekä Orpon ja Kurvisen näkemykset kello 18.46.

Juttua korjattu kello 20.44: Korjattu kohtaa, jossa alun perin kerrottiin, että työntekijän palkkasumman kolmen kuukauden aikana rajoitusten jälkeen on oltava vähintään 2 500 euroa kuussa. Oikein on, että kolmessa kuukaudessa 2 500 euroa yhteensä.