Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tuu­li­voi­maa, mutta oi­keu­den­mu­kai­ses­ti!

Sari Murto ja Riitta Lindgren Tuulivoima-kansalaisyhdistyksestä  tarttuivat moneen tuulivoima-alan epäkohtaan kirjoituksellaan (Kaleva 1.12./Lukijalta). Muutamia huomioita on kuitenkin syytä tuoda esiin.

Kajaanin kaupunginvaltuusto hyväksyi Kajaanin tuulivoimaohjelman 7.11.2022 ja siten Kajaanissa on nimenomaan haluttu katsoa tuulivoimarakentamisen kokonaisuutta yksittäisten kaavapäätösten sijaan. Lisäksi käytännössä kaikkia teollisen kokoluokan hankkeita koskee ympäristövaikutusten arviointiprosessi.

Kirjoittajien peräämä lainsäädäntötarve on kuitenkin todellista. Tuulivoimaohjelman valmistelussa havaitsin lainsäädäntötarvetta ainakin seuraavissa asioissa.

Tuulivoiman haittojen kompensoiminen ei ole vielä vakiintunutta. Maanomistajat saavat tietysti sopimansa korvaukset ja kunta kiinteistöveron, mutta vaikutusalueen asukkaat eivät tästä välttämättä hyödy. Tällä hetkellä erilaiset haittakorvaukset alueen asukkaille ovat vapaaehtoisuuteen perustuvia, mutta olisi syytä varmistaa niiden määrittely lainsäädännöllä.

"Tuulivoiman haittojen kompensoiminen ei ole vielä vakiintunutta."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.