Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Tut­kin­ta on osit­tain lo­pe­tet­tu Vies­ti­koe­kes­kus-asiaan liit­ty­väs­tä tie­to­vuo­dos­ta

Helsinki

Niin sanottuun Viestikoekeskus-asiaan liittyvä tietovuototutkinta on osittain lopetettu. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen rajoittamispäätös koskee epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista.

Tutkinnassa entisen tiedustelupäällikön Georgij Alafuzoffin epäiltiin luovuttaneen Helsingin Sanomien toimittajalle muistitikun, joka sisälsi tietoja Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salaisista seikoista.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän päätöksen mukaan epäily liittyi tilanteeseen, jossa toimittaja haastatteli Alafuzoffia. Tilanteessa mukana ollut todistaja on kertonut antaneensa toimittajalle Alafuzoffilta saamansa muistitikun, jolle toimittajan muistiinpanot tallennettiin.

Alafuzoff on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen. Hän on sanonut, ettei muista haastattelutilanteen yksityiskohtia eikä muistitikun antamista toimittajalle.

– Todistajan mukaan muistitikulla ei ollut näkynyt tiedostoja, kun toimittaja oli saanut sen käyttöönsä. Muistitikulta voi kuitenkin olla palautettavissa siitä aiemmin poistettuja tiedostoja, päätöksessä sanotaan.

"Rikoksen tahallisuudesta ei ole näyttöä"

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo, ettei tutkintaa jatkamalla saataisi näyttöä turvallisuussalaisuuden tahallisesta paljastamisesta. Tuottamuksellisen, eli huolimattomuudesta tehdyn tekomuodon, syyteoikeus taas on vanhentunut jo vuonna 2019.

– Vaikka kaikki epäillyn rikoksen selvittämiseksi kohtuudella vaadittavat ja tehtävissä olevat esitutkintatoimet suoritettaisiin, tulisin varsin todennäköisesti jättämään syytteen nostamatta sillä perusteella, ettei rikoksen tahallisuudesta ole näyttöä, Rappe toteaa päätöksessään.

Keskusrikospoliisin (KRP) tiedotteessa kerrotaan, että asiassa on tutkittu myös virkasalaisuuden rikkomista, jonka syyteoikeus on vanhentunut.

Esitutkintaan liittyy vielä toisia rikosepäilyjä, joiden tutkinta jatkuu KRP:ssä. Tutkinnanjohtaja Ari Juottonen ei kommentoi STT:lle, millä rikosnimikkeillä tutkinta jatkuu. Tiedossa ei ole myöskään, epäilläänkö kesken olevassa tutkinnassa Alafuzoffia, muita henkilöitä vai häntä muiden henkilöiden kanssa.

Syyttäjän mukaan tutkinta on valmistumassa ja siirtyy syyttäjälle lähiaikoina.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomi