Oulun yliopisto: Pro­fes­so­ri teki po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön Oulun yli­opis­ton johdon toi­mis­ta

Pääkirjoitus: Tuntien odotus venyy vuo­ro­kau­sik­si – hoi­ta­ja­pu­las­ta tullut vaa­ral­li­nen ter­veys­ris­ki

Tut­ki­ja: Venäjän ja Yh­dys­val­to­jen ydin­ase­so­pi­mus­neu­vot­te­luis­sa edis­tys­tä, jatkon on­nis­tu­mi­nen mo­lem­pien etu

Viimeisen ydinasesopimuksen raukeaminen olisi huono asia kummallekin ydinaseiden supervaltiolle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin maanantaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin maanantaina.

Yhdysvalloilla ja Venäjällä on mahdollisuudet saada uusittua ydinaseita säätelevä New Start -sopimus, joka umpeutuu helmikuussa, näkee tutkija Henri Vanhanen Ulkopoliittisesta instituutista.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltain asevalvontasuurlähettiläs Marshall Billingslea neuvottelivat asiasta maanantaina Helsingissä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on havitellut New Startin tilalle uutta sopimusta, joka säätelisi Venäjän lisäksi myös Kiinan ydinasearsenaalia, mutta Kiina ei ole osoittanut siihen kiinnostusta. Tämä yksinkertaistaa tilannetta, kun osapuolet voivat neuvotella uuden sopimuksen sijaan vanhan sopimuksen jatkosta.

– Tällöin Yhdysvaltain näkökulmasta katsottuna todennäköisempi tavoite olisi nykyisen sopimuksen jatkaminen jossain muodossa Venäjän kanssa ja tavoitella laajempia sopimuksia myöhemmin, Vanhanen sanoo.

Edistystä tapahtunut

Maanantain neuvottelujen sisällöstä on tihkunut tietoja niukasti. Vanhasen tietojen mukaan Yhdysvallat ja Venäjä olisivat edistyneet neuvotteluissa ja löytäneet yhteisymmärrystä sopimuksen laajempien ehtojen suhteen. Esillä on ilmeisesti ollut poliittisesti sitova sopimus jäädyttää ydinkärkein kokonaismäärä molemmilta.

– Tämä olisi positiivinen merkki ja voitaisiin tulkita puhuvan neuvottelujen jatkumisen puolesta.

Myös Yhdysvaltojen vaalitilanne vaikuttaa taustalla. On epätodennäköistä, että sopimusneuvotteluissa tapahtuisi ratkaisua ennen vaalipäivää 3. marraskuuta.

– Toki Trumpille voisi kelvata onnistuminenkin ja myös Joe Biden on puhunut sopimuksen jatkamisen puolesta. Mutta vaalien alla ei ole perinteisesti allekirjoitettu uusia sopimuksia, Vanhanen sanoo.

Neuvottelujen ajankohta neljä viikkoa ennen vaaleja ei Vanhasen mukaan kerro suuntaan tai toiseen Trumpin tavoitteista, vaan kyse oli neuvotteluprotokollasta, joka etenee omassa aikataulussaan.

Sopimukseton tila epätodennäköinen

New start on ainoa voimassa oleva sopimus, joka säätelee Yhdysvaltojen ja Venäjän ydinaseita. Se rajoittaa strategisten mannertenvälisten ydinohjusten määrää.

Vanhanen pitää sopimuksen raukeamista epätodennäköisenä. Yhdysvalloilla ja Venäjällä on eniten ydinaseita maailmassa.

– En usko siihen, koska se heikentäisi lopulta molempien omaa tilannetta. Sopimukseton tila ei ole kummankaan maan etu. Nyt ei välttämättä ehditä saada sisällön puolesta uutta sopimusta ennen takarajaa, jolloin molemmille maille on helpompaa jatkaa nykyistä sopimusta ja hankkia lisäaikaa neuvotteluille, hän sanoo.