Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Tur­val­li­nen Oulu -hanke jär­jes­tää tou­ko­kuus­sa so­me­vart­te­ja lasten ja nuorten van­hem­mil­le, ta­voit­tee­na luoda pa­rem­paa kes­kus­te­lu­kult­tuu­ria

Jodelissa voi viestiä anonyymisti.
Jodelissa voi viestiä anonyymisti.
Kuva: Mikko Halvari

Turvallinen Oulu -hanke järjestää toukokuussa viisi matalan kynnyksen somevarttia lasten ja nuorten huoltajien tietotaidon lisäämiseksi. Somevartit järjestetään yhteistyössä Sua varten somessa -hankkeen asiantuntijoiden kanssa.

Somevarteissa käsitellään sosiaalisen median maailmaa ja sen suosituimpia sovelluksia sekä ilmiöitä. Lisäksi huoltajille annetaan tietoja somen vaaroista ja vastataan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Somevartit alkavat 10. toukokuuta, jolloin käsittelyssä on TikTok. 12. toukokuuta on Snapchatin vuoro, ja 17. toukokuuta käsitellään Omeglea, Kikiä, OMEtv:tä ja muita vastaavia sivustoja ja sovelluksia.

19. toukokuuta pureudutaan puolestaan sosiaalisessa mediassa esiintyviin seksuaalirikoksiin. Päätöspäivänä, 20. toukokuuta, luvassa on huoltajien kysymysten aika.

Kaikki somevartit alkavat kello 18. Tarkoituksena on pyrkiä antamaan vanhemmille parempia edellytyksiä luoda avointa keskustelukulttuuria lapsen ja nuoren kanssa.

– Osoittamalla kiinnostusta lapsen somenkäyttöä kohtaan ja ymmärtämällä eri sovelluksia sekä somen ikävimpiä ilmiöitä, aikuinen voi lisätä lapsen turvallisuuden tunnetta ja madaltaa kertomisen kynnystä, kun lapsi kohtaa jotain ikävää, hämmentävää tai pelottavaa, Sua varten somessa -toiminnan hankepäällikkö Maria Talvitie sanoo tiedotteessa.