Hoitopalvelut: Pohteen uudella här­ve­lil­lä voi mitata ter­veyt­tään aivan itse Kon­tin­kan­kaan akuut­ti­vas­taan­otol­la

Rikokset: Au­to­kaup­pa johti julmaan ryös­töön Kau­ko­vai­niol­la

Kauppahalli: Jou­lun­ai­ka avat­tiin Oulun kaup­pa­hal­lis­sa kol­mi­päi­väi­sel­lä ta­pah­tu­mal­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Turpeen kor­vaa­mis­ta puulla ra­joit­ta­vat saa­ta­vuus ja luonnon kan­to­ky­ky

Kaupunkien lämpövoimaloissa käytetään noin 60 terawattitunnin edestä polttoaineita vuodessa. Noin puolet tästä energiamäärästä tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla, turve mukaan lukien.

Paraikaa etsitään ratkaisuja, joilla 30 terawattitunnin vuotuinen määrä fossiilisia polttoaineita korvataan. Mutta riittääkö puu korvaajaksi?

Hakkuutähteistä sekä pien- ja jätepuusta tehtyä metsähaketta poltetaan lämpövoimaloissa nykyisin noin 15 terawattituntia vuodessa. Tämä on noin puolet Suomen metsäenergian potentiaalista. Vaikka jokainen risu ja käpy kerättäisiin talteen, niin energiapuu ei riitä korvaamaan kuin puolet lämpövoimaloiden fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Metsäenergian tarjonnan lisääntyminen vaatii metsänomistajien myyntihalukkuutta ja metsäenergian tuotantoketjujen toimivuutta. Kummastakaan ei ole takeita. Siispä jo nykytasosta nopeasti kasvava puunpoltto voi johtaa saatavuusongelmiin.

Vaikka ilmastotoimet ovat myöhässä, ratkaisujen pitää olla kestäviä myös pitkällä aikajänteellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.