Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tur­kis­sa maan­jä­ris­tyk­sen tu­ho­alueil­le on ju­lis­tet­tu kolmen kuu­kau­den poik­keus­ti­la – Noin 20 Isis-tais­te­li­jaa pakeni van­ki­las­ta Syy­rias­sa

Vahvistettuja kuolonuhreja on jo yli 7 000. Maailman terveysjärjestön asiantuntijat uskovat, että todellinen uhriluku voi olla jopa 20 000.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti tiistaina maan kymmeneen maakuntaan kolmen kuukauden poikkeustilan maanantaisen maanjäristyksen vuoksi. Ergodan sanoi hallituksensa lähettävän tuhoalueelle 50 000 avustustyöntekijää ja kohdistavan sinne sadan miljardin liiran (lähes viiden miljardin euron) edestä taloudellista apua.

Järistyksen ja sen jälkijäristysten uhriluku on noussut jatkuvasti pelastustöiden edetessä, ja tiistaina alkuillasta kuolonuhreja tiedettiin olevan Syyriassa ja Turkissa yhteensä yli 7 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja oli ainakin yli 5 400 ja Syyriassa yli 1 700.

Maanjäristyksen tuhoja Hatayssa Turkissa.
Maanjäristyksen tuhoja Hatayssa Turkissa.
Kuva: ERDEM SAHIN

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat arvioivat, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.

– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Voimakkuudeltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä haittasi myös talven kylmyys. Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut monissa kaupungeissa Turkissa ja Syyriassa.

Tuhot vaikuttavat miljooniin ihmisiin

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

– Siviili-infrastruktuuri ja mahdollisesti terveydenhuollon infrastruktuuri ovat vahingoittuneet koko vaikutusalueella, lähinnä Turkissa ja Syyrian luoteisosassa, Marschang sanoi.

Maanjäristyksen tuhoja Aleppossa Syyriassa.
Maanjäristyksen tuhoja Aleppossa Syyriassa.
Kuva: STRINGER

WHO:n arvio on, että suurin avun tarve saattaa olla Syyriassa. Kummassakin maassa pelastustöitä tehdään hyisessä kylmyydessä, jälkijäristysten pelossa ja rakennusten yhä sortuessa.

Järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kutsui tilannetta kilpailuksi aikaa vastaan.

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta

Syyriassa ainakin 20 ihmistä pakeni vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoi vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.