Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tur­kis­sa ja Syy­rias­sa maan­jä­ris­tyk­sen vuoksi kuol­lei­ta lähes 25 000 – pe­las­tus­työn­te­ki­jät jat­ka­vat henkiin jää­nei­den et­sin­tö­jä

Itävallan armeija keskeytti avustusoperaationsa Turkissa, ilmoitti syyksi pahenevan turvallisuustilanteen.

Kahramanmaras
Ihmisiä istui sortuneen rakennuksen raunioilla Hatayssa lauantaina.
Ihmisiä istui sortuneen rakennuksen raunioilla Hatayssa lauantaina.
Kuva: ERDEM SAHIN

Turkkia ja Syyriaa ravistellut maanjäristys ja jälkijäristykset ovat vaatineet jo lähes 25 000 uhria. Viranomaisten mukaan Turkissa on kuollut lähes 21 000 ja Syyriassa liki 3 600 ihmistä.

Vielä perjantaina pelastustyöntekijät löysivät raunioista elossa olevia. Maanjäristys tapahtui maanantaina.

Pelkästään Syyriassa jopa 5,3 miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen kodittomaksi.

Talviolosuhteet pahentavat kärsimystä, ja YK varoitti, että vähintään 870 000 ihmisen arvioidaan tarvitsevan kiireellisesti lämpimiä aterioita. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti turvallisuusneuvostoa antamaan luvan uusien rajat ylittävien humanitaaristen avustuspisteiden avaamiseen Turkin ja Syyrian välille. Neuvosto kokoontuu keskustelemaan Syyrian tilanteesta mahdollisesti ensi viikon alussa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus saapui lauantaina järistysalueelle Syyrian Aleppoon mukanaan erä lääkintäapua, kertoivat tiedotusvälineet.

Raunioista löydetty vielä eloonjääneitä

Pelastustyöntekijät ovat jatkaneet ihmisten etsintöjä luhistuneiden rakennusten alta, vaikka järistyksestä on kulunut jo päiviä.

Turkin valtiollisen uutistoimiston mukaan Nurdagin alueella maan kaakkoisosassa raskaana oleva nainen pelastettiin raunioista elävänä 115 tuntia järistyksen jälkeen. Hänen kuusivuotias tyttärensä saatiin turvaan vain tuntia aiemmin. Nainen kuljetettiin sairaalaan.

Järistyksen keskipisteessä Kahramanmarasin kaupungissa itäisessä Turkissa miljoonien ihmisten elämät luhistuivat maanantaina. Syrjäisellä alueella monet ihmiset olivat jo valmiiksi sodan vuoksi alueelle tuomia siirtolaisia.

Vihaiset ihmiset ovat syyttäneet Turkin hallitusta kriisin huonosta hoitamisesta.

– Ihmiset, jotka eivät kuolleet maanjäristyksessä, jätettiin kuolemaan kylmään, sanoi Hakan Tanriverdi Adiyaman maakunnassa.

Yhteenottoja kriisialueella?

Itävallan armeija ilmoitti lauantaina, että se on keskeyttänyt pelastusoperaationsa maanjäristyksen runtelemassa Turkissa. Itävallan armeijan tiedottaja kertoi syyksi pahenevan turvallisuustilanteen.

Tiedottajan mukaan "ryhmien välillä" on ollut yhteenottoja, mutta hän ei kertonut yksityiskohtia uutistoimisto AFP:lle.

Itävallan mukaan sen joukkojen katastrofiapuyksikön 82 sotilasta on suojassa eteläisessä Hatayn maakunnassa. Tiedottajan mukaan he odottavat ohjeita perusleirillä muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Itävallan yksikkö oli saapunut Hatayhin tiistaina mukanaan 45 tonnia varusteita. He ovat pystyneet pelastamaan yhdeksän ihmistä raunioista.

Yksikön paluun ajankohta Itävaltaan oli lauantaina avoinna.


Päivitetty kauttaaltaan kello 14.08.