Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Turkin Erdogan vaatii Suomea ja Ruotsia pi­tä­mään kiinni lu­pauk­sis­ta

Madrid/Helsinki

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki aikoo seurata tarkkaan, että Suomi ja Ruotsi pitävät kiinni siitä, mitä tällä viikolla laaditussa yhteisymmärrysasiakirjassa sovittiin. Asiakirja mahdollisti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin etenemisen.

Erdogan peräänkuulutti, että Suomen ja Ruotsin on tehtävä osansa taistelussa terrorismia vastaan. Tiedotustilaisuudessaan torstai-iltapäivällä hän vihjasi, että jos Suomi ja Ruotsi eivät pidä lupauksiaan, voi olla, että ratifiointi ei päädy Turkin parlamenttiin.

Erdogan väitti myös puheessaan, että Ruotsi olisi luvannut palauttaa Turkkiin "73 terroristia". Tuoreeltaan ei ollut selvää, mihin luku perustuu. Turkki on tähän mennessä vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia palauttamaan Turkkiin yhteensä 33 henkilöä, joiden Turkki sanoo olevan kurdien PKK-järjestön sekä Turkissa kielletyn Gülen-liikkeen jäseniä.

– Ruotsi on antanut meille tämän lupauksen: 73 terroristia palautetaan Turkkiin, Erdogan sanoi Turkin valtiollisen TRT-kanavan tviittaamalla videolla.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi torstaina oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin todenneen, että Ruotsissa noudatetaan Ruotsin lakeja ja että tuomioistuimet toimivat riippumattomasti. Johanssonin mukaan Ruotsin kansalaisia ei luovuteta. Johansson ei ottanut kantaa Erdoganin esille nostamaan lukuun 73.

Kaikkien Nato-maiden on ratifioitava Suomen ja Ruotsin jäsenyys, jotta maat pääsevät sotilasliiton varsinaisiksi jäseniksi.