Pääkirjoitus: "Kolmen päivän so­das­ta" Uk­rai­nas­ta voi tulla jopa vuosien mit­tai­nen, koska raa­ka­lais­mais­ta hyök­kää­jää ei voi palkita alue­luo­vu­tuk­sil­la

Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Turhan tiedon alt­ta­ril­la kuu­des­ti vii­kos­sa – ou­lu­lai­nen pu­bi­vi­sa­jouk­kue mit­te­löi yli kol­me­sa­taa pu­bi­vi­saa vuo­des­sa ja pyrkii Gui­nes­sin en­nä­tys­ten­kir­jaan

Oulu
Mastorontit Pasi Saarinen (vasemmalla), Yari Piekkola ja Vilho Heinonen sanovat pubivisojen tekevän osallistujistaan turhan nippelitiedon mestareita. – 99 prosentilla visoissa tarvittavasta tiedosta ei tee mitään normaalissa elämässä, miehet sanovat.
Mastorontit Pasi Saarinen (vasemmalla), Yari Piekkola ja Vilho Heinonen sanovat pubivisojen tekevän osallistujistaan turhan nippelitiedon mestareita. – 99 prosentilla visoissa tarvittavasta tiedosta ei tee mitään normaalissa elämässä, miehet sanovat.
Kuva: Susanna Eksymä

– Tervetuloa turhan tiedon alttarille, oululainen Yari Piekkola letkauttaa ja nyökkää tyhjään tuoliin päin ravintola Tuba Food & Loungessa keskiviikkoiltapäivänä.

Piekkolan kanssa samaan pöytään istahtavat Pasi Saarinen ja Vilho Heinonen. Kolmikko kuuluu Mastorontit -pubivisajoukkueeseen, joka valmistautuu illan ensimmäiseen pubivisaansa.

Tuban visailujen jälkeen joukkueen agendalla on vielä Tuiran Tuiskupubin tietovisa.

– Mastorontit on näissä merkeissä koolla joka päivä, paitsi maanantaisin, joukkueen kapteeni Pasi Saarinen kertoo.

– Parhaimpana päivänä olemme käyneet neljäkin pubivisaa, se on sellainen kahdeksan tunnin rupeama. Kyllä tämä ihan työstä käy.

Vuonna 2021 Mastorontit kiersivät kaikkiaan 302 pubivisaa.

– Onhan se melkoinen määrä, etenkin kun ravintolat olivat kuukauden ajan suljettuna pandemian vuoksi, Saarinen puhelee.

Hän arvelee kyseessä olevan maailmanennätys ja on ollut sen tiimoilta yhteydessä Guinnessin ennätystenkirjan suomalaiseen kustantajaan.

– Saapa nähdä, löytyykö Mastoronttien nimi vuoden 2023 ennätysten kirjasta. Kustantaja jäi tätä miettimään, koska tällaista pubivisa-kategoriaa ei ole aiemmin ollut olemassakaan. Lisäksi todisteena on vain omat kalenterimerkintäni, Saarinen sanoo.

Suurin reservi vaihtomiehiä

Mastoronttien tarina sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa Kastellissa sijaitsevasta Marmosa-ravintolasta joka Masto-baarinakin tunnettiin.

– Istuttiin siellä pienellä porukalla vakituiseen ja osallistuimme ajan kuluksi tiistaivisaan.

– Joukkueelle piti keksiä nimi, joten otimme kantabaarimme nimen ja lisäsimme siihen rontit, Pasi Saarinen valottaa.

Tiistaivisa vakiintui nopeasti pienen miesporukan kalentereihin.

– Piekkolan Jari sitten keksi, että onhan niitä visoja muissakin baareissa, että lähdetäänkö kokeilemaan. Siitä lähtien olemme kiertäneet Oulun ja lähikuntien visoja aktiivisesti.

Joukkuekin on vuosien varrella kasvanut. Tällä hetkellä Mastorontteihin kuuluu noin parikymmenhenkinen, miesvaltainen, keski-iältään suunnilleen kuusikymppinen lauma tietoviisaita.

– Meillä on varmasti Oulun pubivisajoukkueista suurin reservi vaihtomiehiä, Saarinen huomauttaa.

Mastorontit viestittelevät WhatsApp-sovelluksessa, kuka pääsee paikalle milloinkin. Toisinaan paikalle pääsee kaksi miestä, toisinaan kahdeksan.

– Jälkimmäisessä tapauksessa saatamme osallistua visaan kahdella joukkueella, sillä yleensä pubivisossa kisaillaan maksimissaan viisihenkisin joukkuein, Saarinen selittää.

VTT-tutkijasta plastiikkakirurgiin

Viime vuoden 302 pubivisasta Mastorontit voittivat 72.

– Olemme yksi Oulun kärkipään joukkueista, mutta emme aivan paras kuitenkaan. Esimerkiksi Sopimaton ehdotus -joukkueelle on todella hankala laittaa kampoihin, Saarinen sanoo.

Myös nuoremmille suunnatuissa visoissa riittää haastetta.

– Nuorisomusiikkiin ja -televisioviihteeseen liittyvät kysymykset ovat suurimpia kompastuskiviämme.

Muissa aiheissa Mastorontit kehaisevat olevansa tasavahva joukkue.

– Joukossamme on monen alan asiantuntijoita aina rakennusinsinööristä urheilutoimittajiin, VTT-tutkijasta historian lehtoriin ja entisestä kansanedustajasta plastiikkakirurgiin, Saarinen luettelee.

Oikeat vastaukset hankaliinkin kysymyksiin putkahtelevat yleensä keskustelemalla ja suttupaperille luonnostelemalla.

– Joku muistaa etunimen ja toinen sukunimen ensimmäisen kirjaimen ja kolmas osaa yhdistää ne. Toki joka visassa tulee myös joku kollektiivinen black out. Yleensä missattuihin kysymyksiin löytyy vastaus viimeistään siinä vaiheessa, kun on palauttanut vastauslapun.

Sosiaalisista syistä

Mastorontit eivät treenaa pubivisoja varten, vaikka sellaistakin tiedetään visailupiireissä tapahtuvan.

– Valtaosa meistä on jo siinä iässä, että luotamme tähän saakka elämässä karttuneeseen tietoon. Emme koe tarpeelliseksi alkaa opetella ulkoa Englannin kuningashuonetta tuhannelta vuodelta tai Rooman keisareiden elinaikoja ja hallituskausia aikajärjestyksessä, vaikka kieltämättä nämä tiedot ovat kovaa valuuttaa pubivisoissa, Saarinen sanoo.

Neuvoa antavia juomia Mastorontit eivät juuri harrasta, ainakaan suurissa määrin. Valtaosa joukkueen jäsenistä on vesilinjan miehiä.

– Siksi onkin aika huvittavaa, että laskimme voittaneemme viime vuonna noin 2 000 euron edestä olutta, Saarinen naureskelee.

Yari Piekkola ja Vilho Heinonen kiirehtivät lisäämään, että pubivisoissa ei käydä voittamisen ja palkintojen vuoksi, vaan sosiaalisista syistä.

– Etenkin korona-aikana, kun sosiaaliset kontaktit ovat olleet vähissä, pubivisat ovat nousseet aivan uuteen arvoon.