IHMISET: Ra­nua­lai­nen Petri Tam­mi­nen menetti ka­la­ja­los­ta­mon­sa tu­li­pa­los­sa

SÄÄ: Epä­va­kai­nen sää jatkuu Oulun seu­dul­la – al­ku­vii­kos­ta saattaa sadella

Tuotto vai luon­to­ar­vot etu­si­jal­le? – Mo­bii­li­so­vel­lus neuvoo met­sän­omis­ta­jaa mo­ni­ta­voit­tei­seen met­sän­hoi­toon

Tuotto vai luontoarvot edellä? Vai jotain siltä väliltä? Metsänomistajan pohdintojen avuksi on nyt tarjolla uusi työkalu, kun metsätalouden kehittämiseen erikoistunut Tapio julkaisi Etapio-palvelun.

– Etapio on metsänomistajien mobiili päätöstukisovellus, joka selvittää metsänomistajan tavoitteet ja ehdottaa metsänkäsittelytapoja, hankkeen kehittämispäällikkö Mikko Lumperoinen tiivistää.

Sovellukseen voi määritellä, paljonko haluaa painottaa metsänhoidossa taloudellista kannattavuutta, hiilen varastointia metsissään ja luontoarvoja.

Metsänkäsittelytapojen valintaan on metsänomistajille nyt tarjolla Etapio-palvelu, jonka avulla voi määritellä, mitä haluaa painottaa metsänhoidossa.
Metsänkäsittelytapojen valintaan on metsänomistajille nyt tarjolla Etapio-palvelu, jonka avulla voi määritellä, mitä haluaa painottaa metsänhoidossa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen/arkisto

– Pohjana ovat muun muassa metsäsuunnitelma ja luontotiedot, ja tietojen ja valintojen pohjalta sovellus ehdottaa käsittelyä kullekin metsäkuviolle, Lumperoinen kertoo.

Jos esimerkiksi haluaa painottaa luontoarvoja, sovellus suosittelee hakkuutapana jatkuvan kasvatuksen menetelmää ja pyrkii lisäämään metsäkuviolla puulajikirjoa ja monipuolisuutta.

Metsien hiilitasetta painottavassa metsienkäsittelyssä painotetaan hiilitaseen kannalta edullisia toimenpiteitä. Metsät pyritään pitämään runsaspuustoisina samalla kun hakkuut suunnitellaan niin, että hakattavista puista voidaan valmistaa sellaisia tuotteita, joissa hiili säilyy pitkään.

– Tavoite on tarjota metsänomistajalle mahdollisimman hyvää palvelua ja vaihtoehtoja, Lumperoinen määrittelee.

– Tämä on ensimmäinen aidosti monitavoitteinen metsänhoidon sovellus, Lumperoinen lisää ja toivoo, että mahdollisimman moni metsänomistaja ottaisi palvelun käyttöön.

Sovelluksen avulla voi myös helposti olla yhteydessä metsäammattilaiseen chat-toiminnolla. Tapio aikoo tarjota myös metsäammattilaisille koulutusta sovelluksen käyttöön.

Sovelluksen käyttö maksaa Lumperoisen mukaan noin 30 euroa vuodessa. Etapio-sovellusta kehittää Tapion ja Simosol Oy:n yhdessä omistama yritys DigiTapio Oy.