Pääkirjoitus: Joh­ta­jan yli­herk­kä nahka ei tar­vit­se eri­tyis­suo­je­lua

Kolumni: Eläin­har­ras­tuk­set kai­paa­vat puh­dis­tus­ta ja "gu­ru­jen" me­ne­tel­mien tiukkaa ar­vioin­tia

Jääkiekko: Kaleva sel­vit­ti, mistä Kärp­pien 2000-lu­vun poh­jois­suo­ma­lai­set ovat läh­töi­sin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Tuore tut­ki­mus: Ko­ro­na­ro­kot­teet estivät lähes 20 mil­joo­naa kuo­le­maa – ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä on kään­ty­nyt jälleen kasvuun

Kiinaa ei otettu huomioon vertailussa, syynä suuri väestö ja tiukat rajoitukset.

Pariisi
Tutkimuksen mukaan koronarokote on vähentänyt kuolemia erityisesti vauraammissa maissa.
Tutkimuksen mukaan koronarokote on vähentänyt kuolemia erityisesti vauraammissa maissa.
Kuva: Vesa Joensuu

Koronarokotteet pelastivat lähes 20 miljoonaa ihmishenkeä ensimmäisen vuoden aikana niiden käyttöönoton jälkeen, kerrotaan lääketieteellisen Lancet Infectious Diseases -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkimus perustuu tietoon 185 maasta ja alueelta. Siinä selvitettiin kuolemantapauksia 12 kuukauden ajalta, vuoden 2020 joulukuusta viime vuoden joulukuuhun. Kyseessä on ensimmäinen yritys arvioida, kuinka monta kuolemantapausta koronarokotukset estivät suoraan ja epäsuoraan.

Tutkijoiden johtopäätös on, että kuolemantapausten määrä olisi ilman rokotuksia voinut nousta jopa 31,4 miljoonaan, mutta 19,8 miljoonaa kuolemaa vältettiin rokotusten avulla.

Koronaan liittyvien kuolemien määrää selvitettiin kunkin maan virallisten lukujen tai arvioiden perusteella. Lisäksi vertailtiin maiden ylikuolleisuutta. Tutkimuksessa ei otettu huomioon Kiinaa, koska sen suuri väestö ja tiukat rajoitustoimet olisivat vääristäneet lopputulosta.

Suurin määrä kuolemantapauksista vältettiin rikkaissa ja keskitason maissa, joissa rokotteet olivat parhaiten saatavilla. Noin 600 000 kuolemaa lisää olisi voitu estää, jos Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoite rokottaa 40 prosenttia kaikkien maiden väestöstä viime vuoden loppuun mennessä olisi toteutunut.

WHO:n virallisten lukujen mukaan koronaan on kuollut yli 6,3 miljoonaa ihmistä. Järjestö arvioi kuitenkin viime kuussa, että todellinen kuolemantapausten määrä voi yltää jopa 15 miljoonaan, kun huomioon otetaan sekä suoraan että epäsuoraan koronasta johtuvat kuolemat.

Koronatartuntojen määrä on viime aikoina kääntynyt uuteen kasvuun muun muassa Euroopassa, jossa leviävät viruksen uudet omikronmuunnokset.