Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Tilaajille

Tu­le­vil­le äi­deil­le suo­si­tel­laan ko­ro­na­ro­ko­tet­ta, mutta pelkoja esiin­tyy silti – "Mie­ti­tyt­tää varmaan jo­kais­ta ras­kaa­na olevaa"

Raskaana olevien rokotuskattavuutta ei tiedetä. Oulun kaupungin äitiyshuollossa tuntuma on, että odottajat ovat rokottautuneet kohtuullisen hyvin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan raskaana oleva kannattaa rokottaa aina, jos sairastumisen riski raskausaikana on merkittävä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan raskaana oleva kannattaa rokottaa aina, jos sairastumisen riski raskausaikana on merkittävä.
Kuva: Katja Lehto

Koronarokotetta suositellaan raskaana oleville, mutta sen ottaminen saattaa silti arveluttaa. Husin synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja, ylilääkäri Aydin Tekay arvioi lokakuun lopulla Lääkärilehdessä, että raskaana olevista rokotteen olisi ottanut mahdollisesti vain alle puolet.

THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku, kuinka varmaa tietoa koronarokotteen turvallisuudesta raskaana oleville on tällä hetkellä olemassa?

– Raskaana olevien koronarokotuksista kertyy jatkuvasti lisää tutkimustietoa. Ympäri maailmaa raskaana olevia on rokotettu jo paljon. Tutkimuksissa ei ole havaittu haitallisia vaikutuksia raskaudelle, sikiön kehitykselle tai synnytykselle.