Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni

Tuleeko koi­ris­ta de­mo­kra­tian mit­ta­ri? Tieteen ja tut­ki­muk­sen vapaus on tärkeä pe­ru­soi­keus, jonka ra­joit­ta­mi­nen on vaa­ral­li­nen tie

Kennelliitto sulki tutkijoilta automaattisen pääsyn tietokantaansa vedoten tietosuojaan. Hallituksen puheenjohtaja kirjoitti liiton lehdessä, että "älä pure ruokkivaa kättä". Taustalla on kiista lyhytkuonoisten koirien jalostuksesta.

Niin sanottuja brakykefaalisia eli korostetun lyhytkuonoisia rotuja ovat esimerkiksi ranskanbulldoggi ja bostoninterrieri. Kaikilla yksilöillä ei ole ongelmia, mutta professori Hannes Lohen mukaan perimältään täysin terveitä koiria näissä roduissa ei ole.
Niin sanottuja brakykefaalisia eli korostetun lyhytkuonoisia rotuja ovat esimerkiksi ranskanbulldoggi ja bostoninterrieri. Kaikilla yksilöillä ei ole ongelmia, mutta professori Hannes Lohen mukaan perimältään täysin terveitä koiria näissä roduissa ei ole.
Kuva: SINI LUKKA

Maskikiistan jalkoihin jäi tällä viikolla toinen kohu, joka ei kuohuta koko valtakuntaa mutta sitäkin enemmän koira- ja tutkijapiirejä. Kennelliitto sulki tutkijoilta pääsyn tietokantaansa, jossa on koirien sukupuita ja terveystutkimusten tuloksia. Koiragenetiikan tutkimusryhmää Helsingin yliopistossa vetävä professori Hannes Lohi syyttää Kennelliittoa painostuksesta.

Virallinen syy Kennelliiton mukaan on, että tietojen suorakäyttö ei vastaa nykyisiä tietosuojasäännöksiä. Suorakäyttö on lakannut jo kesäkuussa, mutta erillinen kielto käyttää tietoja tutkimukseen ilman kirjallista lupaa sattui tulemaan sopivasti sen jälkeen, kun Lohi kertoi MTV3:n ohjelmassa lyhytkuonoisten koirien jalostuksesta.

Korostetun lyttykuonoisten koirien hengitys- ja muista ongelmista on puhuttu pitkään. Lohen tutkimusryhmä sai viime vuonna Suomen eläinsuojeluyhdistyksen palkinnon muun muassa tehokkaasta tiedottamisesta, joka on saanut suomalaiset kiinnostumaan haitallisesta jalostuksesta ja perinnöllisistä sairauksista.

Kaikki koirien omistajat eivät tästä ole pitäneet. Koirayhdistysten etujärjestönä toimivan Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoi uudessa Koiramme-lehdessä, että MTV3:n ohjelman jälkeen osa kasvattajista uhkasi lopettaa näytteiden antamisen.

Mitä sitten, turhaa riitelyä? Ei aivan. Lehkonen tuli kirjoittaneeksi lauseen, joka kuvastaa yleistyneitä asenteita: "Älä pure ruokkivaa kättä."

Hän antoi siis ymmärtää, että tutkijoiden pitäisi olla myötäsukaisempia Kennelliittoa kohtaan, koska se antaa aineistoa tutkimuskäyttöön ilmaiseksi.

Jälkeenpäin Lehkonen sanoi Ylelle, että halusi vain näpäyttää ja provosoida. Hän pahoittelee Kennelliiton sivuilla kiistatilannetta ja toivoo, että sopimusneuvottelut tietojen hyödyntämisestä etenisivät hyvässä hengessä.

Tieteen ja tutkimuksen vapaus on yksi perusoikeuksistamme ja tärkeä osa demokratiaa. Perustuslain 16 § toteaa, että tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu. Julkisuuslain mukaan viranomainen voi antaa tietoja jopa salassa pidettävästä asiakirjasta tieteellistä tutkimusta varten.

Kennelliitto ei ole viranomainen, joten julkisuuslaki ei sitä koske, mutta puolueetonta tutkimusta ei voi ohjailla "omistamiensa" tietojen avulla. Iso osa koirien omistajista ei hyväksy käsitystä, että tiedot kuuluisivat Kennelliitolle.

On pelottavaa, jos tutkimusta aletaan rajoittaa Suomessakin. Viestinnän professori Esa Väliverronen näkee autoritaarisen populismin nousun ruokkivan ilmiötä Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, vaikkapa Puolassa ja Unkarissa.

Tutkijoiden sananvapauden kaventaminen johtaa usein laajempiin perusoikeuksien loukkauksiin. Vihapuheen ja vainon lisäksi tutkijoita voi uhata taloudellisen ja poliittisen painostuksen lisääntyminen.

Kirjoittaja on Lännen Median uutispäällikkö.

Kolumnia on korjattu 19.10. kello 19.47. Siihen on lisätty tiedot suorakäytön lakkaamisesta jo kesäkuussa ja tutkimusryhmälle lokakuussa lähetystä kiellosta käyttää tietoja tutkimukseen ilman kirjallista lupaa. Oikaisu aiheesta täällä.