Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tryf­fe­li kasvaa Ou­lus­sa­kin – Minna Mänty kertoo, miten hänen koi­ran­sa Pino löytää öky­kal­liin herkun

Tryffelien poimintakausi on lokakuussa parhaimmillaan. Tryffeleitä on helppo löytää jopa Oulun kaupunkialueelta, mutta yhden asian se vaatii: tryffelien etsintään opetetun koiran.

Oulu
Minna Mänty harrastaa tryffelinmetsästystä yhdessä etsintään harjantuneen lagotto Pinon kanssa.
Minna Mänty harrastaa tryffelinmetsästystä yhdessä etsintään harjantuneen lagotto Pinon kanssa.

Tryffeli on arvostettu gastronominen herkku, jonka kilohinnat huitelevat parhaimmillaan tuhansissa euroissa. Omasta pussista summia ei kuitenkaan tarvitse pulittaa, sillä näitä maan alla kasvavia sieniä löytyy runsaasti myös Oulun seudulta ja pohjoisempaakin, kertoo Minna Mänty.

”Tiedän, että tänä syksynä on Sodankylästäkin löytynyt, eli raja ei mene Oulun korkeudella.”

Männyn kokemuksella tryffeleitä löytyy helpoiten nurmialueelta, jossa kasvaa lehtipuita, kuten koivuja tai Terijoen salavaa. Tryffelirihmasto elää puiden juuristossa.

Ihmisen nenällä tryffeleitä on mahdotonta löytää niiden voimakkaasta, petroolisesta tuoksusta huolimatta, vaan kaveriksi tarvitaan koira. Männyn koira Pino, viralliselta nimeltään Hopeanuolen Nuuska-Muikku, on rodultaan lagotto romagnolo, tryffelien etsimiseen Italiassa jalostettu koira.

Mänty kertoo Radio Kalevan haastattelussa muun muassa siitä, mitä tryffelikoiralta vaaditaan, voisiko tryffeleillä lyödä rahoiksi ja mitä hän tekee löytämillään tryffeleillä.

Toimittaja on Heli Koppelo.