Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Trum­pil­le myr­ky­te­tyn kirjeen lä­het­tä­mi­ses­tä epäilty nainen pi­dä­tet­tiin – ri­sii­nil­lä myr­ky­tet­ty paketti ei pää­ty­nyt pre­si­den­til­le asti

Risiini on voimakas myrkky, johon ei ole vastalääkettä, ja jota tuotetaan papumaisista risiinikasvin kasvustoista.

Kaikki Valkoiseen taloon lähetettävä posti tarkastetaan ennen sen jakamista presidentti Donald Trumpille tai hänen virkakunnalleen.
Kaikki Valkoiseen taloon lähetettävä posti tarkastetaan ennen sen jakamista presidentti Donald Trumpille tai hänen virkakunnalleen.
Kuva: Chris Kleponis / POOL

Myrkkykirjeen lähettämisestä epäilty nainen pidätettiin Yhdysvalloissa, kun hän saapui maahan Kanadasta. Asetta kantanut nainen pysäytettiin New Yorkin osavaltion rajalla.

Naista epäillään risiinillä myrkytetyn kirjeen lähettämisestä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille. Tv-kanava CNN:n mukaan myrkytetty kirje saapui Valkoiseen taloon edellisviikolla.

Se lähetettiin CNN:lle puhuneen kanadalaisen viranomaislähteen mukaan Kanadan Quebecistä.

Myrkkykirje huomattiin ennen presidentille tai hänen esikunnalleen toimittamista. Kaikki Valkoiseen taloon saapuva posti tarkastetaan vastaavien yritysten varalta.

Viranomaiset epäilevät, että sama lähettäjä on postittanut myrkytettyjä kirjeitä myös Texasin osavaltiossa sijaitseviin osoitteisiin.

Yhdysvaltalaissyyttäjien odotetaan nostavan äkkiä syytteet naista vastaan.

Tappava myrkky

Risiini on erittäin myrkyllinen aine, jota saadaan risiinikasvin papumaisista kasvustoista.

Valkoiseen taloon lähetetty myrkky todettiin kahdessa erillisessä testissä risiiniksi.

Vain 500 mikrogrammaa eli noin nuppineulan pään kokoinen määrä hienoksi jauhettua risiiniä voi riittää tappamaan aikuisen. Aineeseen ei ole vastamyrkkyä.

Risiinillä on yritetty aiemmin myrkyttää esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama, jolle ainetta yritettiin lähettää niin ikään postitse.

Yhdysvalloissa on ollut useita kymmeniä yrityksiä myrkyttää viranomaisia, poliitikkoja ja siviilejä risiinillä.