Trump yrittää saada so­siaa­li­sen median alustat kuriin uudella lain­sää­dän­nöl­lä

Twitterin mukaan nykyisen lain heikentäminen uhkaa verkossa esitetyn puheen tulevaisuutta. Asiantuntijoiden mukaan uusi asetus rikkoo perustuslain takaamia oikeuksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstaina esittelevänsä uutta lainsäädäntöä, joka korvaisi tai heikentäisi lakia, joka on suojannut internetyhtiöitä kuten Twitteriä ja Facebookia. Presidentti yrittää tällä tavoin säännellä sosiaalisen median alustoja, joilla häntä on kritisoitu.

Presidentti Donald Trump on allekirjoittanut sosiaalisen median yhtiöiden laillista asemaa koskevan presidentin asetuksen.
Presidentti Donald Trump on allekirjoittanut sosiaalisen median yhtiöiden laillista asemaa koskevan presidentin asetuksen.
Kuva: DOUG MILLS/ POOL

Ehdotetut lait ovat osa asetusta, jonka Trump allekirjoitti torstaina. Trump on hyökännyt Twitteriä vastaan sen jälkeen kun yhtiö kehotti hänen julkaisemansa tviitin yhteydessä tarkistamaan siihen liittyvät faktat.

Nykyinen laki nimeltään pykälä 230 suojaa sosiaalisen median yhtiöitä vastuusta, joka koskee niiden julkaisemien viestien sisältöä.

Twitter: Taantumuksellinen lähestymistapa

Trump sanoi, että oikeusministeri William Barr alkaa luonnostella uutta lainsäädäntöä "välittömästi".

– Me aiomme säädellä sitä, Trump sanoi ennen asetuksen allekirjoittamista.

– Olen saanut yhteydenottoja demokraateilta, jotka haluavat tätä, uskon että tässä asiassa ovat ehkä mukana molemmat puolueet, sanoi republikaani Trump, joka pyrkii tulemaan uudelleen valituksi marraskuun vaaleissa.

Twitter kutsui asetusta "taantumukselliseksi ja politisoiduksi lähestymistavaksi merkittävää lakia kohtaan". Yhtiön mukaan nykyisen lain heikentäminen "uhkaisi puheen tulevaisuutta verkossa".

Googlen tiedottaja sanoi Trumpin määräyksen vahingoittavan "Amerikan taloutta". Facebookin tiedottajan mukaan asetus "rohkaisisi alustoja sensuroimaan kaiken, joka saattaisi loukata ketään".

Trumpin asetus yrittää kiertää kongressin ja tuomioistuimet määräämällä muutoksia pitkään olemassa olleisiin tulkintoihin pykälä 230:sta. Kyseessä on Trumpin viimeisin yritys käyttää presidentin toimivaltuuksia pakottamaan yksityiset yritykset muuttamaan toimintatapojaan, joiden presidentti uskoo olevan epäedullisia hänelle.

Esitys rikkoo perustuslain takaamaa oikeutta

Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Trumpin asetus ei kestä laintuntijoiden tarkastelua.

Yalen yliopiston perustuslain professori Jack Balkin sanoi, että "presidentti yrittää pelotella, pakottaa ja suostutella sosiaalisen median yhtiöt jättämään hänet rauhaan ja välttämään sen, minkä Twitter juuri teki hänelle".

Trumpin ehdottama uusi lainsäädäntö uhkaa rikkoa sosiaalisen median yhtiöiden vapaan puheen oikeutta, jonka perustuslain ensimmäinen lisäys takaa, kertoo CNN.

Tämän sanoo Robert McDowell, joka on liittovaltion kommunikaatiokomission entinen republikaanikomissaari.

"Puhekontrolli rikkoo perustuslakia", McDowell tviittasi torstaina.

Presidentti käyttää Twitteriä käytännössä joka päivä edistämään politiikkaansa ja loukkaamaan vastustajiaan. Hän on jo kauan väittänyt ilman todisteita, että verkkosivusto suosii demokraatteja. Hän ja hänen kannattajansa ovat väittäneet samaa myös Facebookin suhteen.

Presidentin kampanjoissa Facebookia käytetään runsaasti mainontaan.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi kutsui Trumpin asetusta "raivostuttavaksi" yritykseksi viedä huomio pois koronaviruskriisistä.