Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Trans­ih­mis­ten so­siaa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­ja saatava Ou­luun­kin – yk­si­löi­den ta­sa­ver­tais­ta koh­te­lua edis­tä­vät toimet alkavat laista ja konk­re­ti­soi­tu­vat käy­tän­nös­sä

Pohjois-Suomen suurimpana kaupunkina Oululla on monessa mielessä johtava rooli. Yksi niistä voisi olla avoimen ja ystävällisen ilmapiirin edistäjä ja ylläpitäjä, myös transihmisten arjessa. Jokaisella kaupunkilaisella oikeus olla omanlaisensa ja kulkea omana itsenään ilman syrjintää tai epäasiallista kohtelua.

Transprosessi on vaativa ja pitkäkestoinen sukupuolenvaihdosmuutos. Se ei ole helppo henkisesti tai fyysisesti, mutta ei myöskään käytännössä. Oululaiset – ja kaikki pohjoissuomalaiset asiakkaat – joutuvat käymään prosessiin kuuluvat tapaamiset ja terapiat nykyään joko Tampereella tai Helsingissä.

Myös muut maksusitoumuksen piiriin kuuluvat palvelut puheterapiasta peruukin hankintaan on keskitetty Helsinkiin.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi, että 45 minuutin terapiatapaamista varten on varattava 1–2 vuorokautta matkoihin ja majoitukseen.

Onkin paikallaan kysyä, miksi em. tapaamisia, 10–12 kappaletta, ei voisi järjestää Oulussa, kun se ei ole mahdoton järjestely palvelun tuottajallekaan joko kasvokkain tai etäyhteyksin. Järjestely olisi sekä oululaisille että muille pohjoissuomalaisille asiakkaille järkevää ja parhaimmillaan sujuvoittaisi lain edellyttämää varsin pitkäkestoista prosessia.

”Transprosessi on vaativa ja pitkäkestoinen sukupuolenvaihdosmuutos. Se ei ole helppo henkisesti tai fyysisesti, mutta ei myöskään käytännössä.”

Myöskään kustannuksia Oulussa oleva palvelupiste ei lisäisi, kun maksusitoumuksia ei olisi tarpeen muuttaa. Asiakkaan kannalta muutos olisi hyvä matkustamiskulujen jäädessä pois tai oleellisesti pienentyessä, samoin säästyisi aikaa.

Transprosessin kulkua tai siihen kuuluvia erilaisia hoitovaiheita ei ole tarpeen muuttaa radikaalisti.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.