Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

THL:n uusi mas­ki­suo­si­tus ko­ros­taa omaa har­kin­taa – esi­mer­kik­si jul­ki­ses­sa lii­ken­tees­sä maskia hyvä käyttää

Helsinki
-
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi maskisuositus korostaa kunkin omaa harkintaa ja riskiarviota. Suosituksen mukaan maskia käytetään oman harkinnan mukaan ja etenkin, jos ei ole koronarokotusta. Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, joissa on ihmisiä lähellä toisiaan, ja erityisesti julkisessa liikenteessä.

Suositus koskee 16 vuotta täyttäneitä, kertoi THL:n ylilääkäri Otto Helve tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa. Helven mukaan THL:n kanta on, että kouluissa tartuntariskit ovat hyvin pieniä.

Koronatartunnoissa viime viikolla lievää nousua

STM ja THL kertoivat tiedotustilaisuudessa uusien koronavirustapausten määrän laskun pysähtymisestä.

– Pitkään jatkunut laskutrendi on pysähtynyt ja lievää nousua on tapahtunut, STM:n johtaja Pasi Pohjola sanoi.

Positiivisten näytteiden osuus viime viikolla oli 3,4 prosenttia, kun se edellisellä viikolla oli 2,9. Testausstrategian muuttumisen takia luvut eivät täysin ole vertailukelpoisia.

Myös jätevesinäytteiden perusteella koronaviruksen kokonaismäärä jätevesissä on kääntynyt nousuun viime viikoista. Nousua on tapahtunut Espoossa, Helsingissä ja Kuopiossa.

Erikoissairaanhoidossa on viimeisimpien tietojen mukaan 81 potilasta, joista 25 on teho-osastoilla. Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon mennessä ilmoitettu tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 072.

Koronavirus kuormittaa edelleen merkittävästi sairaanhoitoa erityisesti teho-osastoilla, THL ja STM kertoivat. Pääosa sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

– Kirkkaasti suurin osa tapauksista todetaan rokottamattomilla. Myös erikoissairaalahoidon kuormituksessa näkyy, että rokottamattomia päätyy sairaalahoitoon. Ottakaa ihmeessä ne rokotteet, joita tarjotaan ja pyrkikää ottamaan täysi rokotussarja, Helve sanoi.

Pohjolan mukaan on hyvin todennäköistä, että sairaalahoidon tarve koronaviruksen takia tulee säilymään ennallaan vielä pitkään. Sairaalahoidon väheneminen edellyttäisi rokotekattavuuden kasvua ja tapausmäärien selvää laskua.

70 prosenttia rokotuskattavuus täyttyi

Yli 70 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista on nyt saanut molemmat koronarokotusannokset. Kahdesti rokotettujen osuus on 70,2 prosenttia.

– Rokotuskattavuus on tänään noussut yli 70 prosentin, mutta se on yhä kaukana tavoitteesta, Helve muistutti.

Viimeisen viikon aikana ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on kasvanut eniten 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä ja toisen annoksen kattavuus eniten 16–19-vuotiaiden ikäryhmässä.

Helven mukaan jäljellä olevien koronarajoitusten äkillinen purkaminen ei ole mahdollista.

– On hyvä muistaa, että meillä on yhä sairaalahoidon kuormitusta ja rokottamattomia on runsaasti. Mikäli tauti leviää, suuri osa väestöstä on suojaamatta. Ohjeet käsien pesemiseen tai sairaana kotona pysymiseen eivät tule saman tien poistumaan.

Maskisuositusta arvioidaan uudelleen sen jälkeen, kun 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista 80 prosenttia on saanut kaksi koronarokoteannosta. Voimassaolevista ravintolarajoituksista puolestaan päättää hallitus.

Jutun kommentointimahdollisuus lopetettu 30.9. kello 15.19.