Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

THL suo­sit­te­lee py­sy­mään ko­ti­paik­ka­kun­nal­la pää­siäi­se­nä – "Ko­ro­na­ti­lan­ne on eri­tyi­ses­ti ete­läi­ses­sä Suo­mes­sa en­nä­tys­lu­ke­mis­sa", johtaja Mika Sal­mi­nen va­roit­taa

THL:n johtaja Mika Salminen toivoo suomalaisten harkitsevan kahdesti kannattaako matkustaa kotipaikkakunnan ulkopuolelle pääsiäisen viettoon. Arkistokuva.
THL:n johtaja Mika Salminen toivoo suomalaisten harkitsevan kahdesti kannattaako matkustaa kotipaikkakunnan ulkopuolelle pääsiäisen viettoon. Arkistokuva.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee suomalaisia viettämään pääsiäistä kotioloissa läheisten seurassa ja vähentämään sosiaalisia kontakteja koronaviruksen leviämisriskin pienentämiseksi myös juhlapyhinä.

THL korostaa tiedotteessaan, että virallista tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia ja eristystä on noudatettava kaikissa tilanteissa. Karanteeniin tai eristykseen määrätty ei voi lähteä matkalle, vaan hänen tulee viettää karanteeni- tai eristysaika tartuntatautilääkärin määräämässä paikassa.

Vapaa-ajan matkustamista kotimaassa että ulkomaille suositellaan odottamaan epidemiatilanteen parantumiseen saakka.

– Toivon, että ihmiset pohtisivat kaksi kertaa, onko lomailu muualla Suomessa kuin kotipaikkakunnalla tai omalla mökillä juuri tänä pääsiäisenä aivan välttämätöntä. Koronatilanne on erityisesti eteläisessä Suomessa ennätyslukemissa, ja ryhmämatkoihin, joita varten kerätään isompi kaveriporukka kokoon, liittyy merkittävä riski taudin leviämiselle. Näistä on saatu hiljattain esimerkkejä, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo.

Jos kuitenkin matkustaminen kotipaikkakunnan ulkopuolelle on välttämätöntä, matkustajan on tärkeää ottaa ennakkoon tietoon alueen viranomaisohjeista ja rajoituksista. On hyvä esimerkiksi ottaa selvää, missä pääsee testiin, jos saa koronavirukseen viittaavia oireita.

Salminen linjaa, että pääsiäisenä olisi turvallisinta toimia niin kuin useimmat tekivät vuodenvaihteessa ja hiihtolomilla, eli pysytellä oman lähipiirin seurassa ja poissa after ski -riennoista.

– Yritetään yhdessä välttää takaiskut kevään aikana, niin pääsemme kaikki vapaammin kesälaitumille, Salminen muistuttaa.

Palmusunnuntain virpomista THL suosittelee järjestettäväksi oman lähipiirin kesken ulkona.

THL:n suositukset pääsiäisen viettoon

Pääsiäisen vietossa kannattaa:

Minimoida oman lähipiirin ulkopuoliset kontaktit.

Huolehtia käsihygieniasta.

Käyttää maskia kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä.

Pitää yli kahden metrin etäisyyden muihin.

Seurata epidemiatilanteen kehittymistä omalla alueellasi.

Hakeutua heti testiin, jos saat koronavirukseen liittyviä oireita.

Noudattaa tarkkaan tartuntatautiviranomaisten ohjeita, jos altistut virukselle.