Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

AirBNB: Oulussa uh­ka­sa­kot saaneet osak­keen­omis­ta­jat va­lit­ta­vat hal­lin­to-oi­keu­teen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

THL: Kahta ko­ro­na­ta­paus­ta Suo­mes­sa epäil­lään omik­ron­muun­nok­sik­si

Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään uudeksi omikronmuunnokseksi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Suomessa tutkitaan kahta koronatapausta, joita epäillään uudeksi omikronmuunnokseksi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo. Paikalliset viranomaiset ovat määränneet sairastuneet eristykseen ja kartoittaneet heidän kontaktinsa, THL:n tiedotteesssa sanotaan.

Molemmissa tapauksissa tartunnan saaneella henkilöllä on ollut kontakti ulkomaille. THL ei paljasta, mistä maista on kyse ennen kuin varmistuu, onko kyseessä omikronmuunnos vai ei.

– Päätimme olla mainitsematta maita vielä tässä vaiheessa, koska kyseessä on vasta epäily, johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä sanoo.

– Kerromme maat kyllä sitten, kun varmistuu, ovatko näytteet omikronia vai eivät.

THL ei myöskään kerro, missä päin Suomea mahdolliset omikronmuunnoksen kantajat ovat tai missä heidät on testattu. Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSista kertoi aiemmin maanantaina Twitterissä, että Husin alueella kuluneen viikon aikana tehdyistä rajavalvontatesteistä yksi olisi ollut S-geeninegatiivinen. Lehtosen mukaan kyseinen näyte olisi otettu viime perjantaina.

Sekvensointi kestää alle viikon

PCR-testeillä otetuissa kahdessa näytteessä on havaittu viruksen S-geenissä oleva deleetio, mikä viittaa Savolainen-Kopran mukaan siihen, että kyseessä on jokin muu kuin vallitseva deltavariantti.

– Deleetio tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että viruksen S-geenistä puuttuu muutama aminohappo. Tämän perusteella on mahdollista erottaa osa linjoista deltavariantista. Tiedossa on omikronin lisäksi muitakin linjoja, joissa samaa deleetiota esiintyy, Savolainen-Kopra selittää.

Asian varmistamiseksi näytteet täytyy ensin kuitenkin sekvensoida, mikä vie muutamia päiviä.

– Alle viikko siinä menee, jos ensimmäiset analyysit onnistuvat. Analyysi tehdään nopeammalla menetelmällä, jossa sekvensoidaan pelkkä S-geeni, Savolainen-Kopra toteaa.

– Laajempi analyysi tehdään sitten myöhemmin. Siinä määritetään koko genomisekvenssi, ja se kestää pidempään.

Kello 15.00 uutinen on päivitetty kauttaaltaan.

Kello 13.44 uutiseen lisätty THL:n tiedot.