Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

THL: Il­ta-Sa­no­mien jutun väit­teet ovat "sa­la­liit­to­teo­ria­no­mai­sia" ja pe­rät­tö­miä – Kym­me­net in­fek­tio­asian­tun­ti­jat il­mai­si­vat tukensa THL:n ro­ko­tus­suo­si­tuk­sil­le

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pyysi THL:ltä selvitystä IS:n torstaina julkaistuun lehtijuttuun liittyen koronarokotuksiin ja hybridi-immuniteettitutkimukseen.

Helsinki
-
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan Ilta-Sanomien jutun väitteet ovat "salaliittoteorianomaisia" ja perättömiä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pyysi THL:ltä selvitystä IS:n torstaina julkaistuun lehtijuttuun liittyen koronarokotuksiin ja hybridi-immuniteettitutkimukseen.

Ilta-Sanomien mukaan monet asiantuntijat epäilevät, että THL:ssä hybridi-immuniteettitutkimus ja rokotussuositus olisivat sekoittuneet keskenään. Lisäksi he epäilevät, että hybridi-immuniteettitutkimuksen takia rokotussuosituksia ei laajenneta muun maailman tavoin, Ilta-Sanomat kirjoitti torstaina.

Suomi on lehden mukaan tällä haavaa ainoa Euroopan unionin maista, joka ei rokota sote-henkilöstöä tehosteannoksin eli neljännellä rokotteella.

Jutun mukaan erityistä pohdintaa aiheuttaa se, että rokotussuosituksia antavat samat henkilöt, jotka tekevät myös hybridi-immuniteettitutkimusta.

THL: Tarkemman selvityksen antaminen vaatisi lisäaikaa

THL sanoi STT:lle sähköpostitse lähetetyssä selvityksessään tutkivansa aktiivisesti muun muassa suomalaisten vasta-aineita, jotta sen rokotuksia ja tartuntatautien torjuntaa koskevat suositukset voisivat perustua mahdollisimman ajantasaiseen tutkittuun tietoon suomalaisesta väestöstä.

THL sanoi antavansa tarvittaessa tarkemman lausunnon lehtijutussa esitetyistä väitteistä, mutta tarkemman lausunnon antaminen annetussa määräajassa ei ollut mahdollista.

Tiistaina THL kertoi, että tuoreen meta-analyysin mukaan sairastettu koronatauti yhdessä koronarokotteiden kanssa tuottaa voimakkaimman ja pitkäkestoisimman suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Kiuru on sen sijaan Iltalehden ja Ylen haastatteluissa kannattanut neljänsien rokoteannosten tarjoamista hoitajille ja ylipäätään terveille työikäisille.

Infektioasiantuntijat ilmoittivat luottavansa THL:n linjauksiin

Yli 80 infektioasiantuntijaa ja -lääkäriä on ilmoittanut tukevansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotussuosituksia tämänpäiväisessä kannanotossa.

Kannanoton allekirjoittaneet asiantuntijat ilmaisivat "täyden tukensa" THL:n lakisääteiselle työlle ja sen tekemille linjauksille.

THL on allekirjoittaneiden mukaan perustellut koronavirusrokotuksia koskevat ratkaisunsa "selkeästi ja läpinäkyvästi".

– Olemme huolissamme linjasta, jossa rokotuspäätöksiä pyritään tekemään julkisen keskustelun kautta ilman asianmukaista hyötyjen ja haittojen arviointia, ottaen huomioon rokottamisesta johtuvan muu terveydenhuollon resursseja vähentävä vaikutus, kannanotossa sanottiin.

Kannanottonsa lopussa asiantuntijat toivottivat "työrauhaa" THL:lle ja lakisääteistä infektioiden torjuntatyötä virkavastuulla tekeville ammattilaisille.