THL har­kit­see mas­ki­suo­si­tuk­sen muut­ta­mis­ta, asia ajan­koh­tai­nen to­den­nä­köi­ses­ti syk­sym­mäl­lä: "Kun mennään syksyä kohti, hen­gi­tys­tie­in­fek­tiot tup­paa­vat li­sään­ty­mään joka vuosi"

Suomessa kuusi uutta koronatartuntaa, tartuntoja on löydetty yhteensä 7 404.

Helsinki
Mika Salmisen mukaan kasvomaskiohjeistusta saatetaan joutua tarkastelemaan syksyllä uudelleen.
Mika Salmisen mukaan kasvomaskiohjeistusta saatetaan joutua tarkastelemaan syksyllä uudelleen.

Suomen viranomaiset harkitsevat hengitysmaskien käyttösuositusten muuttamista koronavirukselta suojautumisessa. Hengitysmaskien käyttösuosituksia mietitään nyt aktiivisesti, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mika Salminen tiistaina Ylelle.

– Vielä tilanne ei ole sellainen, että olisi kohtuullista vaatia kaikissa tilanteissa maskin käyttöä. Asia tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun ihmiset alkavat suuremmissa määrin palata lomilta, ja tietysti silloin, jos epidemiatilanne muuttuu radikaalisti, terveys- ja turvallisuusosastoa THL:ssä johtava Salminen sanoi Ylen aamussa.

Samalla hän muistutti, että turvavälejä ja käsihygieniaa koskevat suositukset on yhä tarpeen ottaa vakavasti. Jos suositukset unohdetaan etenkin sisätiloissa, epidemian torjumisessa saattaa tulla takaisku.

– Kun mennään syksyä kohti, hengitystieinfektiot tuppaavat lisääntymään joka vuosi. Ei ole mitään syytä ajatella, että koronan suhteen perusriski olisi erilainen. Syksy tulee olemaan aikaa, jolloin pitää seurata tarkasti tätä tilannetta, Salminen sanoi.

Maski pienentää virusmäärää tartunnassa?

Hengitysmaskien on arvioitu olevan tehokkaita etenkin siinä, että koronatartunnan saanut ei levitä tartuntaa eteenpäin.

-
Kuva: Vesa Joensuu/arkisto

Viime aikoina maskien hyödyistä on kuitenkin tehty täydentäviä arvioita. Jotkut kansainväliset tutkimustulokset ovat viitanneet siihen, että hengitysmaskit saattavat pienentää tartunnassa saatavan koronaviruksen määrää. On arvioitu, että pienempi saatu virusmäärä voisi olla yhteydessä siihen, että koronan aiheuttama sairaus jää keskimäärin lievemmäksi.

Helsingissä liki 2 800 tartuntaa

THL tiedotti tiistaina, että Suomessa oli todettu vuorokauden aikana kuusi uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on kirjattu nyt 7 404.

Suurin osa koronaviruksen tartuntatapauksista Suomessa on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Tartunnoista 2 771 on löydetty Helsingissä, 843 Espoossa ja 914 Vantaalla.

Sairaalahoidossa koko maassa on tällä hetkellä viisi henkilöä koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Näistä yksi on hoidettavana OYSin erityisvastuualueella, joka kattaa Pohjois-Pohjanmaan, Lapin, Länsi-Pohjan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Yksikään sairaalahoidossa olevista ei ole tehohoidossa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on todettu Suomessa 329.

THL ilmoittaa koronavirukseen kuolleiden sekä sairaalahoidossa olevien määrän maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.