Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ter­vo­la­lai­nen Joonas Berg­häll sai punkin pu­re­mas­ta 12 eri virusta ja bak­tee­ria sekä kim­mok­keen Punk­ki­so­ta-do­ku­men­tin tekoon

Tervolaan kotiutunut Joonas Berghäll toivoo, että WHO tarttuu lähivuosina borrelioosiongelmaan toden teolla.

Elokuvateatteri Starissa vieraillut Joonas Berghäll tietää Oulun borrelioositapausten määrän kymmenkertaistuneen viimeisten kymmenen vuoden aikana. – Se on aika järkyttävä diagrammi, hän sanoo.
Elokuvateatteri Starissa vieraillut Joonas Berghäll tietää Oulun borrelioositapausten määrän kymmenkertaistuneen viimeisten kymmenen vuoden aikana. – Se on aika järkyttävä diagrammi, hän sanoo.
Kuva: Anssi Juntto

Punkkisota-dokumenttielokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja päähenkilö Joonas Berghäll kaivelee älypuhelimestaan karttaesityksen punkkien eli puutiaisten levinneisyydestä Suomessa.

Kartassa Oulun seutu näyttää yhtä punaiselta kuin Kemin tienoo, mutta puutiaisaivokuume kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan vain Kemin eteläisissä kaupunginosissa ja Simossa – sekä etelämpänä Preiskarin saaressa Raahen edustalla.

– Minkä takia Oulu ei saa niitä rokotteita, Berghäll ihmettelee.

– Ja entisenä kemiläisenä minua naurattaa tuo Kemin eteläosat. Kun olen Kemissä, käyn viidessä eri kaupunginosassa. Eihän sillä ole merkitystä, missä asuu, vaan sillä, käykö niillä alueilla, missä on paljon punkkeja.

Berghäll itse asustaa nykyään Louella Tervolassa, joka ei ole erityistä punkkialuetta. Hän korostaa kaiken olevan mahdollista sielläkin. Lappiin kalastusreissulle matkustava saattaa tuoda koirassaan punkkinaaraan, joka munii luontoon yli tuhat munaa.

– Meidän pitäisi oppia se, että vaikka on punaisia alueita, kuten Oulu, Kemi ja rannikkoseutu, todellisuudessa punkkeja on ympäri Suomen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.