Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Teol­li­suus­liit­to jär­jes­tää kol­mi­päi­väi­sen suur­la­kon hel­mi­kuus­sa – myös am­mat­ti­liit­to Pro liittyy lakkoon

Lakkojen piirissä tulee olemaan noin 60 000 työntekijää.

Teollisuusliitto on tänään jättänyt ilmoitukset laajoista poliittisista lakoista, jotka kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille. Kolme päivää kestävät lakot järjestetään 14.–16. helmikuuta. Lakot ovat osa ammattiyhdistysliikkeen kampanjaa hallituksen ajamia työttömyysturvan ja lakko-oikeuden rajoituksia vastaan.

Lakkojen piirissä on noin 60 000 työntekijää ja toteutuessaan lakot pysäyttävät suuren osan suomalaista teollisuutta. Lakot koskisivat teknologiateollisuutta, metsäteollisuutta, kemianteollisuutta ja muita aloja.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan työtaistelutoimia on jälleen kiristettävä, koska hallitus ei edelleenkään osoita minkäänlaista tahtoa kuunnella työntekijäpuolta.

"Työmarkkinoiden oma taksiuudistus"

Aallon mukaan Teollisuusliiton keskeinen huoli liittyy paikallisen sopimisen kokonaisuuden aiheuttamiin muutoksiin työehtojen tasossa, valvonnassa ja työntekijöiden edustuksessa. Muutokset paikalliseen sopimukseen tekisivät Aallon mukaan mahdottomaksi puuttua heikkoihin paikallisiin sopimuksiin.

– Riskit erityisesti sille, että ulkomaalainen työvoima työskentelee työehtosopimusten perälautakirjaukset alittaen on valtava. Uudistus on aito uhka työehtojen valvonnan ja tason sekä kaksien työmarkkinoiden syntymisen kannalta, Aalto varoittaa tiedotteessa.

Häviäjiksi joutuisivat Aallon mukaan kotimaiset yrittäjät, jotka eivät halua kilpailla heikoilla työehdoilla.

– Paikallisen sopimisen kokonaisuus on työmarkkinoiden oma taksiuudistus. Uudistuksen voittajat löytyvät hämäristä alihankkijoista ja paljon ulkomaalaisia työllistävistä yrityksistä, Aalto tuomitsee ja viittaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen epäonnistuneeseen, vuonna 2018 toteutuneeseen taksiuudistukseen.

Myös Pro liittyy lakkoon

Ammattiliitto Pro liittyy kolmipäiväiseen poliittiseen lakkoon 14.–16. helmikuuta. Työnseisauksen piirissä on 7 000 henkilöä lukuisissa yrityksissä ympäri Suomea.

Aiemmin tänään Teollisuusliitto kertoi laajasta lakosta, jonka piirissä on noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Teollisuusliitto edustaa työntekijöitä esimerkiksi kemianteollisuudessa ja teknologiateollisuudessa.

Pron julistamien työtaisteluiden tarkoituksena on vaikuttaa hallituksen suunnittelemiin työlainsäädännön muutoksiin, jotka heikentävät toimihenkilöiden työehtoja ja toimeentuloa.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 12.51. Lisätty Pron osuus klo 16.03.