Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Te­ko­äly­kes­kus­te­lu kaipaa konk­re­tiaa – val­miu­det te­ko­älyn käy­töl­le ovat jo ole­mas­sa yri­tyk­sis­sä laa­jas­ti

Tekoälyyn liittyvissä puheenvuoroissa on huolestuttu suomalaisyhtiöiden vähäisestä tekoälyn hyödyntämisestä – eikä suotta. Teknologisesta kehityksestä kannattaa kantaa huolta yleisellä sekä myös kansallisella tasolla, mutta tekoälykeskustelu kaipaa myös konkretiaa; mitä käytännössä yrityksissä voidaan tehdä ja miten tekoälyä saadaan valjastettua yritysten käyttöön nopeasti tuomaan tehokkuushyötyjä.

Julkisessa keskustelussa huomio keskittyy paitsi ChatGPT:hen, myös tekoälyratkaisuiden rakentamiseen monimutkaisiin teollisiin prosesseihin, tutkimuskäyttöön tai muihin yksittäiseen tilanteesiin. Jotta erityisesti keskisuurissa yhtiöissä saadaan vauhtia tekoälyn hyödyntämiseen, yhtiöiden kannattaisi ottaa kaikki hyöty niistä teknologioista, joihin on jo investoitu. Monissa yrityksissä tekniset valmiudet tekoälyn hyödyntämiselle ovat olemassa jo hyvinkin laajasti. Jutun juju piilee teknologia-alustoissa, jotka tarjoavat valmiita toiminnallisuuksia sisäänrakennettuna.

"Tekoäly voi myös auttaa rakentamaan alustoille omia automatisoituja prosesseja ilman ohjelmointitaitoja."

Maailman johtavia teknologia-alustoja ovat esimerkiksi Salesforce, Servicenow, SAP, Microsoft ja Oracle Cloud. Suuri osa suomalaisista yrityksistä käyttää jo nyt yhtä tai useampaa niistä päivittäin. Jokaisessa alustasta löytyy omat tekoälytoiminnallisuudet, jotka muun muassa avustavat käyttäjäänsä tai automatisoivat erilaisia työnkulkuja ja prosesseja.

Harva kuitenkaan hyödyntää niitä vielä täysimääräisesti. Esimerkiksi Salesforcen Einstein-tekoäly avustaa myynnin ennustamisessa, Servicenow:n tekoäly tunnistaa palveluiden häiriöistä kriittisimmät, SAPissa automatisoi taloushallinnon rutiinitehtäviä ja niin edelleen. Tekoäly voi myös auttaa rakentamaan alustoille omia automatisoituja prosesseja ilman ohjelmointitaitoja.

Teknologia-alustoilla tekoäly toimii järjestelmien taustalla ilman että käyttäjä aktiivisesti ajattelee hyödyntävänsä tekoälyä, ja siksi se tarjoavat helpoimman reitin tekoälyn hyödyntämiselle. Yrityksistä löytyy runsaasti rutiinitehtäviä, joita voidaan tekoälyn avulla automatisoida sekä turhia työvaiheita, joita voidaan poistaa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.