Kolumni: Sanna Marinin katse Ir­pi­nis­sä kertoi kaiken

Koti: Monille ou­lu­lai­sil­le tutun Markus H. Kor­ho­sen kult­tuu­ri­ko­ti rönsyää tu­han­sia esi­nei­tä

Tek­no­lo­gia­yh­tiö Urok­seen si­joit­ta­nut Mika Iha­muo­ti­la sanoo ettei ole yhtiön neu­von­an­ta­ja – Uroksen uuden toi­mi­tus­joh­ta­jan mukaan Iha­muo­ti­lan asema ei ole muut­tu­nut

Teknologiayhtiö Urokseen sijoittanut Sampo Pankin ja Marimekon ex-toimitusjohtaja Mika Ihamuotila sanoo STT:lle, ettei toimi Uroksen neuvonantajana.

Uros-yhtiön toimitilat Oulussa.
Uros-yhtiön toimitilat Oulussa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Teknologiayhtiö Urokseen sijoittanut Sampo Pankin ja Marimekon ex-toimitusjohtaja Mika Ihamuotila sanoo STT:lle, ettei toimi Uroksen neuvonantajana. Uros-konsernin toimitusjohtajaksi keskiviikkona valittu Rauno Jokelainen sanoi torstaina STT:lle, että Ihamuotilan asema yhtiössä on ennallaan omistajana ja neuvonantajana.

– Tein yhtiöön sijoituksen monien muiden sijoitusteni tavoin viime vuonna. Alun perin oli ajatus, että toimisin yhtiön neuvonantajana, kuten toimin lukuisissa suomalaisissa kasvuyhtiöissä. Tämä rooli ei kuitenkaan koskaan toteutunut, Ihamuotila sanoo lähettämässään tekstiviestissä.

Ihamuotilan mukaan hänellä "ei ole mitään roolia Uroksessa", eikä siitä syystä osaa kommentoida STT:n uutista Uroksen taloudellisista epäselvyyksistä. Kesäkuussa 2020 Ihamuotila kertoi hankkineensa pienen osuuden yhtiöstä ja ryhtyneensä yhtiön neuvonantajaksi.

Jokelaisen mukaan yhtiön omistajiin kuuluu Ihamuotilan lisäksi myös muutama muu yksityinen sijoittaja. Tekstiviestissään Ihamuotila sanoi toivovansa vilpittömästi pelkkää hyvää Urokselle.

– Suomi kaipaa kipeästi kasvavia teknologiayhtiöitä, hän kirjoittaa.

Ihamuotilan sijoitusyhtiön Powerbank Venturesin verkkosivuilla Uros on nostettu "Investment Highlights" -osioon (sijoitusten huippuhetket) peliyhtiö Rovion ja tekstiili- ja vaatetusalan yhtiön Marimekon rinnalle.

Uros Live on tyytyväinen yhteistyöhön

Teknologiayhtiö Uros on hoitanut kaikki velvoitteensa yhteistyösopimuksen mukaisesti, kertoo Tampereelle valmistuvan Uros Live -monitoimiareenan toimitusjohtaja Marko Hurme. Hurmeen mukaan areenan puolelta ei nähdä ongelmia yhteistyön jatkumisen suhteen.

– Mikä tahansa markkinointisopimuksen tehneistä yhtiöistä, jos he hoitavat kaikki velvoitteensa, niin ei minulla ole ainakaan vielä tiedossa mitään sellaista mitä... Niin kuin sanoin, he ovat hoitaneet velvoitteensa ihan asiallisesti, Hurme sanoo.

STT kertoi eilen, että oululaistaustaisen Uroksen satumaisten voittojen takana ei välttämättä ole yhtiön ilmoittamien lukujen kuvaaman mittakaavan kokoista todellista liiketoimintaa.

Samana päivänä uutisoitiin lisäksi, että Uros-konsernin pitkäaikainen toimitusjohtaja ja yhtiön perustaja-pääomistaja Jyrki Hallikaisen perhepiiriin kuulunut Jerry Raatikainen oli saanut potkut.

Uros nousi raskaaseen sarjaan vuonna 2018, kun se kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton. Yhtiön kassassa huikea tulos ei näkynyt, vaan vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.

Loppuvuodesta aukeavan Uros Liven nimi tulee tällä hetkellä pysymään samana, Hurme sanoo. Tampereen jääkiekkojoukkueet Ilves ja Tappara pelaavat hallissa ja lisäksi siellä järjestetään esimerkiksi konsertteja ja muita tapahtumia.

– Tällä hetkellä he ovat hoitaneet kaikki velvoitteensa ihan sopimuksen mukaisesti. Ei meillä ole mitään syytä, eikä oikeuttakaan toimia toisella tavalla, Hurme sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää korostaa sitä, että Tampereelle nouseva halli ja teknologiayhtiö Uros ovat kaksi eri yhtiötä. Mahdollisista mainehaitoista Uros Live -areenalle Hurme ei vielä osaa kommentoida.

– Täytyy vain odottaa, että mitä sieltä selviää. Sitten on helpompi kommentoida.

Uros Live toimii ensi kevään jääkiekon MM-kisojen päänäyttämönä. MM-kisojen aikaan hallin nimi tulee olemaan kuitenkin todennäköisesti jotain muuta, sillä vuokrasopimukseen liittyy pykälä, jonka mukaan halli voidaan poikkeuksellisesti nimetä kisojen ajaksi joksikin muuksi.

Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla on pitkä sopimus pääsponsorinsa urheilumarkkinointiyhtiö Infrontin kanssa.

Tarkastetut tilinpäätökset puuttuvat viime vuosilta

STT:n tietojen mukaan vuonna 2018 Uros-konsernin ulkopuolelta tullut 120 miljoonan euron liikevoitto kirjattiin yhtiön Hongkongin tytäryhtiön tilinpäätökseen, joka ei ole julkinen.

STT:n tietojen mukaan Hongkongin tytäryhtiöön ei tullut vuoden aikana uskottavaa positiivista kassavirtaa yhtiön ulkopuolelta, vaan myyntisaamiset vain kerääntyivät ja jatkoivat kasvuaan.

Saamiset ovat esimerkiksi asiakkaiden velkoja yhtiölle. STT:n tietojen mukaan Uros ei jostain syystä pyrkinyt aktiivisesti perimään myyntisaamisia, mutta ei myöskään alaskirjannut niitä.

Uroksen vuoden 2018 tilinpäätös on viimeisin, jonka tilintarkastaja on hyväksynyt. Sen jälkeen Uros ei ole toimittanut tilintarkastettuja tilinpäätöksiä kaupparekisteriin Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) toistuvista pyynnöistä huolimatta. Uros-konsernin toimitusjohtajaksi keskiviikkona valittu Rauno Jokelainen sanoo vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätöksien valmistuvan lähiaikoina.

– Voitot on vahvistettu tilinpäätöksessä edeltävinä vuosina, ja ne olivat vahvistettuja saatavia. Kyllä voitot sitä myöten on totta, voiko enempää totta ollakaan, Jokelainen vastasi torstaina kysymykseen Uroksen voittojen pohjautumisesta todelliseen liiketoimintaan.

Kello 14.13 juttuun on lisätty osuus Mika Ihamuotilasta.