vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Te­hok­kain muis­ti­sai­rauk­sien hoito on en­nal­ta­eh­käi­sy – näin sai­ras­tu­vien määrä laskee ja pal­ve­lu­tar­ve vii­väs­tyy

Ravitsemusterapian ja muistisairauksien professorit Schwab ja Koivisto (Kaleva 27.2./Lukijalta) kirjoittivat erinomaisesti ikäihmisten toimintakykyisyyteen panostamisesta, koska se säästää kustannuksia ja on yhteiskunnallisesti merkittävää. Olemme samaa mieltä.

On totta, että joka vuosi Suomessa muistisairauteen sairastuu noin 14 500 henkilöä ja lievistä tiedonkäsittelyn haasteista kärsii noin 200 000 henkilöä. Vaikka muistisairauden riski kasvaa ikääntyessä, arvioidaan Suomessa olevan tällä hetkellä noin 10 000 alle 65-vuotiaana muistisairauteen sairastunutta. Muistisairaudet ovat kansansairaus ja merkittävä kansantaloudellinen haaste, jotka aiheuttavat todistetusti kustannuksia.

Professorien esille tuomat asiat kuten liikunta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja sosiaalisesti aktiivinen elämänote ja näihin lisättynä muistiharjoittelu sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinta sisältyvät Suomessa kehitettyyn FINGER-toimintamalliin.

"Aivoterveydestä huolehtiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä."

Toimintamalli perustuu FINGER-tutkimukseen, jossa osoitettiin, että muuttamalla samanaikaisesti näitä viittä elintapatekijää, voidaan ehkäistä muisti- ja ajattelutoimintojen heikentymistä. Aivoterveydestä huolehtiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. FINGER-toimintamalli sopii terveille aikuisille sekä muistisairautta sairastaville henkilöille.

Näihin elintapatekijöihin kytkeytyy tänä keväänä aloittava kolmivuotinen MuistiTerve Pohjois-Suomi -hanke, josta iloksemme saamme kertoa. Hanketta rahoittaa STEA. Hankkeen tarkoituksena on lisätä 60–79-vuotiaiden muistisairauden riskiryhmässä olevien muistiterveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia Pohjois-Suomen alueella.

Tavoitteena on suunnata muistisairautta ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä parantavia toimia kohderyhmälle. Hanke vaikuttaa työkykyä ylläpitävästi, koska kohderyhmässä on mukana myös työelämässä olevia henkilöitä.

Hankkeen aikana jalkautetaan FINGER-toimintamalli Pohjois-Suomeen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.