Hoitopalvelut: Pohteen uudella här­ve­lil­lä voi mitata ter­veyt­tään aivan itse Kon­tin­kan­kaan akuut­ti­vas­taan­otol­la

Rikokset: Au­to­kaup­pa johti julmaan ryös­töön Kau­ko­vai­niol­la

Kauppahalli: Jou­lun­ai­ka avat­tiin Oulun kaup­pa­hal­lis­sa kol­mi­päi­väi­sel­lä ta­pah­tu­mal­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ter­veem­pi ikään­ty­mi­nen tuo Suo­mel­le sääs­tö­jä – esi­mer­kik­si ra­vit­se­mus­hoi­dol­la voidaan tukea muistia ja toi­min­ta­ky­kyä

Yli 65-vuotiaiden elinajanodote on pidentynyt Suomessa noin neljä vuotta 1990-luvun jälkeen. Psyykkiseen, kognitiiviseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota, mutta hoidossa ja hoivassa on vielä kehitettävää.

Riittämättömästä energian ja ravinnonsaannista johtuvan vajaaravitsemuksen riski on yli 65-vuotiailla 33 prosenttia suurempi kuin nuoremmilla, ja hoitokustannukset 2–3-kertaiset hyvässä ravitsemustilassa oleviin verrattuna. Vajaaravitsemusta voi olla myös ylipainoisella ja lihavalla.

Tuoreen ravitsemusasiantuntijoille ja geriatreille tehdyn kyselyn mukaan vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon tarkoitettujen kliinisten täydennysravintovalmisteiden Kela-korvattavuutta tulisi laajentaa (89 prosenttia vastaajista, n=75) kattamaan vajaaravitsemuksen ehkäisy ja hoito.

Eläkeikäisistä miehistä 19 prosenttia ja naisista 15 prosenttia saa suositeltua vähemmän proteiinia ruoastaan. Riittävä proteiinin saanti yhdistettynä tasapaino- ja lihaskuntoharjoitteluun ehkäisee ikääntyvien kaatumisia, tukee toimintakykyisyyttä ja itsenäistä elämää.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.