Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Te­ho­hoi­toa kos­ke­vat lak­ko­ai­keet ker­to­vat hoi­ta­ja­liit­to­jen har­kin­ta­ky­vyn pet­tä­neen

Hoitajaliitot Tehy ja SuPer jättivät kaksi uutta lakkovaroitusta, nyt kohteena OYSin tehohoito ja Oulun kaupunki. Pelastusohjelmaa alalle vaaditaan nyt vaarantamalla potilaiden turvallisuus. Päättäjillä alan ongelmat ovat taatusti jo tiedossa

Syksyn viileys tekee tuloaan mutta hoitoalan työmarkkinakiista on kesätauon jälkeen nopeasti kuumentunut. Alan työntekijäliitot Tehy ja Super ovat antaneet parin viikon aikana useita lakkovaroituksia eri puolille maata.

Maanantaina liitot varoittivat lakosta, joka koskisi Oulun yliopistosairaalan tehohoitokeskusta sekä Oulun kaupungin Kontinkankaan-Myllyojan kotihoitoa. Nelipäiväinen työtaistelu alkaisi kahden viikon päästä tiistaina 13.9.

On selvää, ettei sopimusratkaisua synny ennen tuota päivää. Mahdollista on kuitenkin, että lakon alku siirtyy työ- ja elinkeinoministeriön päätöksellä.

Alkaa lakko sitten Oulussa 13. päivänä tai lopummalla kuuta, uhka on vakava. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kati Ojala luonnehti Kalevassa työtaistelutointa hämmästyttäväksi. Se näkyisi hänen mukaansa suoraan teho-osastolla, jossa on pakko olla koko ajan osaavaa henkilöstöä.

Osapuolilla on jyrkästi eriävät näkemykset siitä, onko teho-osastojen työ niin sanottua suojelutyötä vai voivatko Tehyn ja SuPerin jäsenet jäädä työstä lakon takia pois. Jos jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu, se on Ojalan mukaan ennenkuulumatonta.

-
Kuva: Vesa Joensuu

Työntekijäliittojen johdon yksiselitteinen kanta on, että potilasturvallisuus on työnantajan vastuulla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.