Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

Te­ho­hoi­dol­la voi olla yl­lät­tä­viä vai­ku­tuk­sia mie­len­ter­vey­teen – OYSissa työs­ken­te­le­vä eri­kois­lää­kä­ri kertoo, mitä ko­vim­pien ko­ro­na­hoi­to­jen hen­ki­ses­tä taa­kas­ta tie­de­tään

Kuolemanvaara ja toisten avun varaan joutuminen järkyttävät perusteellisesti monia tehohoitopotilaita, jotka ovat aiemmin olleet terveitä ja hyväkuntoisia. Koronahoitojenkin pitkät vaikutukset näkyvät anestesiologian erikoislääkäri Jaana Pikkupeuran työssä.

Tehohoitoon joutuminen altistaa psyykkisille ongelmille. Koronapotilailla riskiä lisäävät muun muassa potilaan aiemmat psyykkiset ongelmat sekä nuori ikä.
Tehohoitoon joutuminen altistaa psyykkisille ongelmille. Koronapotilailla riskiä lisäävät muun muassa potilaan aiemmat psyykkiset ongelmat sekä nuori ikä.
Kuva: Tapio Maikkola

Muihin tehohoitopotilaisiin verrattuna koronaan näyttäisi liittyvän jonkin verran enemmän ahdistusta, masennusta sekä tiedon vastaanottamiseen, käsittelyyn, muokkaamiseen ja varastointiin liittyviä – eli kognitiivisia – aivo-oireita.

Tutkimustietoa suomalaisesta aineistosta on vielä niukasti, mutta anestesiologian erikoislääkäri ja tehohoitolääkäri Jaana Pikkupeura kertoo, että vaikea keuhkovaurio, hapenpuute ja yleistynyt tulehdustilanne aiheuttavat aivo-ongelmia tehohoitoon joutuville koronapotilaille sekä hoidon aikana että sen jälkeen.