Kempeleen lukion Lotta Yli-Hukkala-Siira kirjoitti Suomen parhaan yli­op­pi­las­tu­lok­sen – "En ajatellut, että kokeet olivat menneet näin hyvin"

Suomen parhaan ylioppilastuloksen kirjoitti Lotta Yli-Hukkala-Siira Kempeleen lukiossta. Yli-Hukkala-Siira oli aiemmin syksyllä valitsemassa Nuori Aleksis -palkinnon saajaa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Ylioppilaat ja valmistuneet 2019 14.11.2019 10:19 | Päivitetty 14.11.2019 13:23
Mirko Siikaluoma

Syksyn 2019 parhaan ylioppilastuloksen kirjoitti Kempeleen lukiossa opiskeleva tyrnäväläinen Lotta Yli-Hukkala-Siira, joka kirjoitti yhteensä kahdeksan laudaturia ja kaksi eximiaa. Tulokset julkaistiin torstaiaamuna ja Yli-Hukkala-Siira kertoo yllättyneensä itsekin saavutuksestaan.

– Onhan se aika hämmentävää. Tiesin, että kokeet olivat menneet hyvin, mutta en ajatellut, että ne olivat menneet näin hyvin, Yli-Hukkala-Siira kertoo vaatimattomaan sävyyn.

Yli-Hukkala-Siira kertoo valmistautuneensa ylioppilaskirjoituksiin lukusuunnitelmalla, joka määritteli mitä hän lukee ja milloin. Tuleva ylioppilas pyrki keräämään tietoa monipuolisesti myös kirjojen ulkopuolelta kuuntelemalla podcasteja ja katsomalla dokumentteja.

Yli-Hukkala-Siiran mukaan kokeiden vaikeustaso vaihteli todella paljon aineiden ja myös kirjoitusten välillä.

– Korotin tänä syksynä matematiikan, josta sain viime vuonna E:n ja nyt L:n, ja koin että koe oli nyt helpompi. Joissain ainereaaleissa taas kysyttiin todella laajoja asioita, että tuntui että niistä olisi vaikka voinut väitöskirjan kirjoittaa, abiturientti kuvailee.

Syksyllä 2016 Kempeleen lukiossa aloittanut Yli-Hukkala-Siira suoritti lukion oppimäärän, 75 kurssia, kahden ja puolen vuoden aikana ja vietti opintojensa aikana vuoden vaihto-opiskelijana Saksassa. Seuraavaksi hänen suunnitelmissaan on hakea opiskelemaan oikeustieteitä ja aloittaa pääsykokeisiin valmistautuminen.

– Uskon, että ylioppilaskokeista oppii pitkäjänteistä valmistautumista, josta on hyötyä yliopistoon hakemisessa, ja istumalihaksia. Oikiksen pääsykokeet ovat silti varmasti hyvin erilaiset kuin ylioppilaskokeet, tuleva ylioppilas uskoo.

Katso Pohjois-Suomen uusia ylioppilaita täältä.

Lue myös: Tyrnäväläinen Lotta Yli-Hukkala-Siira sai lu­kuin­nos­tuk­sen Harry Potterista – "Kun oikein innostuin ja kirja piti imussaan, luin viisi kirjaa viikossa

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aivan valtavan hieno suoritus. Oikein
paljon onnea ja ruusuisia teitä jat -
to - opiskeluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon! Varmaan työtä, työtä ja työtä, mutta on varmaan vanhemmat ja koti, geenit antaneet tukea!? Hyvää jatkoa sinulle opiskelussa ja elämässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni YO-tutkinto on kokenut inflaation koska kokeita saa uusia ja suorittaa pitkällä aikavälillä eikä kuten aiemmin että oli vain se yksi lukukevät. Silloin stressin määrä oli valtava ja paine kova. Jos siinä prässissä sai 6 laudaturia oli kova luu.
Tehtäisiinpä tutkimusta siitä, miten nämä alle 20v. paljon lukeneet kestää henkisesti jatko-opintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olispa itseäkin kiinnostanut tuon ikäisenä opiskella. Hieno tulos, onnea Lotta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea hienosta suorituksesta! Itse valmistuin lukiosta muutama vuotta sitten, ja vaikka hyvin pärjäsinkin, niin ihmettelin aina suuresti miten joku pystyy kirjoittamaan L:n noin monesta aineesta. Vaikka olisi kuinka fiksu, niin työmäärä tuollaisiin papereihin täytyy olla valtava. Kertoo kyllä paljon opiskelijan pitkäjänteisyydestä ja taidosta omaksua tietoa muutenkin kuin vain ulkoa opettelemalla. Tämä nuori nainen tulee varmasti pärjäämään oikiksessa ja elämässä muutenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanut ahkerasti päntätä. Laskinko oikein, että kymmenen ainetta kirjoitti. Itsellä oli hommaa kirjoittaa kuusi ainetta eikä edes ne kaikki olleet laudatureita vaikka kyllä pänttäsin ja muutenkin opiskelusta tykkäsin. Minä tosin kirjoitin keväällä kun hormoonit hyrräsi kilpaa lähtevien lumien kanssa. Eihän silloin ennenvoinut edes kirjoittaa syksyllä. On se vaan tuo oppilasaines parantunut kovasti lyhyessä ajassa.

Pitkä matematiikka meillä on näköjään molemmilla L, tosin tämä Lotta-tyttö kertoo korottaneensa arvosanaansa eli matematiikan olikin jo kertaalleen harjoitellut eximian arvoisesti. Nämä korottelut ja kirjoitusten osiin pilkkomiset kyllä hieman vaikeuttavat vanhojen ja uusien tutkintojen vertailua, mutta ainakin terävin kärki vaikuttaa terävämmältä kuin ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa että joku menestyy näin hyvin!
Jutun näkökulmana tosin ikivanha. Tehkää joskus juttua myös siitä jantterista, joka teki ihan simona töitä, että pääsi kirjoituksista läpi, muttei loistavin arvosanoin. Niitä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin niistäkin, joilla ei lukio mennyt sille seinällekään, mutta kohtalaisesti ovat jopa elämässään pärjänneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon! Ja hyvää ja menestyksekästä tulevaisuutta sinulle Lotta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image