Mainos

Tästä sään­nös­tä kahta yri­tys­tä luot­saa­vat Eija ja Janne Hon­ko­nen eivät tingi: työ­asioi­ta ei mietitä va­paa-ajal­la eikä niitä tuoda sun­nun­tain lou­nas­pöy­tään

Eija ja Janne Honkosen perheen kahdessa yrityksessä työskentelee myös kaksi aikuista lasta. Sääntönä on, että työasioita ei mietitä perheen sunnuntailounaalla.

Eija ja Janne Honkonen pyörittävät kahta yritystä Suomen Huopakatto Oy:tä ja Warjakka Bed&Breakfastia.
Eija ja Janne Honkonen pyörittävät kahta yritystä Suomen Huopakatto Oy:tä ja Warjakka Bed&Breakfastia.
Kuva: Ester van Dam

Janne ja Eija Honkonen pyörittävät emoyhtiö Suomen Huopakatto Groupin alla kahta yritystä. Suomen Huopakatto Oy ja Warjakka Bed&Breakfast sijaitsevat molemmat Oulunsalossa.

”Suomen Huopakatto on päätyömme, ja Warjakka Bed&Breakfastia voi luonnehtia sivutoimeksi. Majoitustoiminta on pieni osa kokonaisliiketoiminnasta”, Eija Honkonen kertoo.

Warjakka Bed&Breakfastia alettiin remontoimaan viime kesänä majataloksi. Aiemmin siellä järjestettiin jo juhlia ja tapahtumia. Viime kesänä majoitustoiminta veti sopivasti asiakkaita, ja ensi kesäksi toivotaan lisää majoitettavia.

”Varjakan tilat ovat kotimme, ja entinen mummolani. Varjakan taloillamme on hyvät tilat majoitustoimintaa varten, koska lapset ovat lähteneet kotoa.”

Eija Honkonen työskenteli korona-ajan alkuun asti eri toimijoilla.

”Toimin muun muassa matkailualalla matkatoimistossa, lentoasemalla, hotellissa ja ravintoloissa. Niissä töissä sain hyvää kokemusta Bed&Breakfastin pyörittämiseen.”

Kesätuuraajasta rakennusyrittäjäksi

”Olen ammatiltani nuoriso-ohjaaja, ja alun perin tulin kesätöihin kattohommiin kahdeksi viikoksi 33 vuotta sitten. Samalla reissulla olen vieläkin. Kahdeksan vuotta sitten perustimme oman yrityksen”, Janne Honkonen toteaa.

”Poikamme Henri Honkonen toimii yrittäjänä yhdessä minun kanssani yrityksissämme toimitusjohtajan pestiä hoitamassa, ja minä toimin projektipäällikkönä. Lisäksi tyttäremme Vilma Honkonen työskentelee rakennustöissä Suomen Huopakatto Oy:llä.”

Varsinaisesta sukupolvenvaihdoksesta ei ole vielä kyse.

”Lopullista vaihdosprosessia ei olla tekemässä, mutta siihen suuntaan ollaan menossa, kun muutamia vuosia sitten yrityksessä tehtiin järjestelyjä, että nuoriso tulee meille töihin”, Janne Honkonen luonnehtii.

Janne ja Eija Honkosen arki sujuu hyvin, kun kumpikin tekee tahoillaan omia hommiaan eikä toisen perään pahemmin soitella.
Janne ja Eija Honkosen arki sujuu hyvin, kun kumpikin tekee tahoillaan omia hommiaan eikä toisen perään pahemmin soitella.
Kuva: Ester van Dam

Vapaa-aikana rentoudutaan

Yrittäjäperheen työnjako toimii hyvin, kun jokaisella on töissä omat tehtävänsä, jotka ovat muotoutuneet vuosien varrella. Honkosten lähes koko perhe on töissä yhteisissä firmoissa, ainoastaan vanhin tytär työskentelee muualla.

Eija Honkonen korostaa, että työasioista ei puhuta perheen yhteisellä ajalla, se päätös on tehty jo kauan sitten. Vapaa-aikana pitää osata rauhoittua ja unohtaa työasiat.

”Olemme oppineet kantapään kautta sen, että perheen kesken pitää olla sellaiset pelisäännöt, ettei työasioita puida koko aikaa työajan ulkopuolella, se vain hermostuttaa kaikkia. Lasten kyläillessä, yhteisinä illanviettoina tai sunnuntailounaiden aikana keskitymme muihin asioihin, ja rentoudumme.”

Arjen pyöritys sujuu hyvin

Yrittäjäpariskunnan arki sujuu myös hyvin, kun kumpikin tekee tahoillaan omia hommiaan, eikä toisen perään pahemmin soitella.

”Eija työskentelee omalla tahollaan Bed&Breakfastilla ja minä työmailla. Oma aikatauluni on sellainen, että lähden aamulla kuudelta töihin ja palaan kotiin viiden aikaan illalla. Töiden jälkeen saatan käydä viereisellä huoltoasemalla kuuntelemassa kylän juorut ja samalla lasken työmoodiani. Yksi henkireikäni on jääkiekon seuraaminen, olen intohimoinen penkkiurheilija ja jääkiekon ystävä”, Janne Honkonen kertoo.

Eija Honkonen on yhdistänyt työn ja huvin.

”Itselleni Warjakka Bed&Breakfast on sekä työ että harrastus. Nautin siitä, kun saan siivota, korjailla, ja sisustaa paikkaa. Juhlien ja tapahtumien suunnittelu on erittäin mieluinen osa työtäni.”

Pariskunnan yhteinen harrastus on kotimaan ja ulkomaan matkailu. Kotiaskareita hoidetaan sillä periaatteella, että se tekee, joka osaa.

”Kotipiirissä sijaitsevaan Bed&Breakfastin pitämiseen täytyy myös olla yhteinen tahtotila. Olemmekin molemmat sitoutuneet majataloyritykseemme”, Eija Honkonen jatkaa.

Yhteistyötä Oulunsalon yrittäjien kanssa

Eija ja Janne Honkonen ovat molemmat toimineet Oulunsalon Yrittäjät ry:ssä. ”Olen osallistunut verkostoitumistilaisuuksiin ja käynyt koulutuksissa. Sekä Suomen Huopakatto Oy että Warjakka Bed&Breakfast kuuluvat Oulunsalon Yrittäjiin”, Eija Honkonen kertoo.

Paikallisten yrittäjien kanssa pyritään tekemään hedelmällistä yhteistyötä.

”Warjakka Bed&Breakfastin yhteistyökumppaneita tällä hetkellä ovat Oulunsalossa toimiva ja ohjelmapalveluita tuottava Huskykennel Loihakka, ohjelmasisältöä ja markkinointiosaamista luovalla tavalla tekevä Taikabox ry sekä Warjakan Bar & Grilli, josta ostamme ravintolapalveluita.”